Englih presentation
Velikost besedila
Povečaj besedilo Pomanjšaj besedilo

Bolniki o sebi

Moje novo življenje

Zgodba sega v moje zgodnje otroštvo, ki sem ga preživela v stanju močnega dermatitisa in bronhitisa, v zgodnji puberteti pa se je pridružila še alergijska bronhialna astma, imela sem čedalje pogostejše vnetje pljuč, nabiranje sluzi v pljučnih mešičkih in nastanek trdovratnih bakterij pa sta posledično vodila do kronične pljučne odpovedi.

Več >>>


Pogovor s Klotildo Letonja

 

Predstavljamo dolgoletno aktivno članico našega društva, gospo Klotildo Letonja, za katero lahko rečemo, da je prav posebna gospa. Kljub bolezni in 70 letom je vsestransko aktivna, polna energije, optimizma in mladostnega duha. Gospa Letonja je že vrsto let gonilna sila našega društva na Ptuju. Za društvo je vedno na voljo, prav tako pa samoiniciativno motivira tudi druge člane za sodelovanje v aktivnostih društva.

Več >>>


Mati in hči obvladujeta bolezen

Gospa Branka Bundalo je mlada mati iz Ljubljane. Živi skupaj s starši in osemletno hčerko Leo. Starši so prišli iz Bosne, ona pa se je rodila v Ljubljani.
»Vsa naša družina ima težave z zdravjem dihal. Moj oče je na trajnem zdravljenju s kisikom, tudi moja mati in stric sta imela astmo,« pravi Branka. Očetove težave z dihali so zdravniki pripisovali njegovemu težkemu delu v gradbeništvu in kajenju, mi pove gospa. Najhuje pa je, da je njena hčerka tudi bolna. Vse to jo obremenjuje. Danes je življenje že tako težko, nima radne zaposlitve, dela v gostinstvu za določen čas.

Več >>>


Kako sem spoznal mojo KOPB

Spomladi leta 1999 sem začel opravljati razna dela za pripravo moje jadrnice na poletno sezono. Nameraval sem narediti tudi nekaj izdelkov iz poliestra, ki bi jih vgradil v barko. Oblikoval sem model in laminiral izdelek za izdelavo sonde za globinomer. Ko se mi je vse to lepo posušilo, sem moral izdelek še obrusiti in dokončno izdelati pred namestitvijo. Ker ni bilo veliko dela, sem se enostavno lotil brušenja in lakiranja brez obrazne maske. O kakšnih težavah glede tega sploh nisem razmišljal, saj sem, razen pri večjih delih, vedno delal brez maske.

Več >>>


Vrednost življenja je tudi v tem, da se preizkusimo

Na obisku pri Štefanu Horvatu

V članku, ki ga berete, smo želeli predstaviti člana našega društva. Beseda je dala besedo, pa je gospod Marjan Huber rekel: »Vprašajmo gospoda Štefana, on je svetla zvezda skupine obolelih za pljučnim rakom Pomurja, ker si vedno upa povedati in sproščeno govoriti. Odkrito pove svoje mnenje. S tem vzbodbuja tudi druge, da pogovor v skupini dobro teče.« Gospod Štefanom Horvat je pristal in tako smo se dogovorili za obisk ter pogovor.

Več >>>

 

Alja Ugovšek - dekle, ki se je s presaditvijo pljuč ponovno rodilo

Alja Ugovšek je mlado dekle, ki se je v svojem življenju soočilo z neznanskimi težavami in bolečinami. Vse to je uspešno premagovala, vendar je bila bolezen, cistična fibroza, za katero je bolehala že od  zgodnje mladosti vse močnejša. Bolezen je  tako napredovala, da je dekle obležalo in bilo odvisno od prejetega tekočega kisika in pomoči domačih.  Zagotove smrti jo je lahko rešila le presaditev pljuč. Operacijo so izvedli v dunajski bolnišnici AKH in okrevanje je bilo uspešno.

Več >>>


Bolnik in astma

Stara sem 57 let in odkar pomnim, me spremlja moja bolezen - bronhialna astma, z njo pa tudi neštete prepovedi in odrekanja, ki so bila del mojega otroštva in mladosti. Moji starši so zelo skrbeli zame, toda »strahove za ponovni napad astme« so videli povsod - v vsaki mrzli sapici, otroških igrah, gibanju, predvsem v športu. Tudi moji učitelji niso menili dosti drugače, bila sem oproščena telovadbe. Napade astme mi je povzročalo tudi preveliko veselje kot tudi prevelika žalost, vzroki so bili mnogokrat skrivnostni, pač mnogoteri in neugotovljivi. Najbolje sem se počutila, če sem kje posedala s knjigo, ki mi je postala zvesta prijateljica.

Več >>>


Življenje brez rib (Quinckejev sindrom)

„S tako hudo alergijo, kot jo ima vaš otrok, si ne delajte utvar! To je smrtno nevarna alergija, za njegovo življenje pa ste povsem odgovorni, vsaj dokler ne odraste," mi je rekla zdravnica, ko je pregledovala mojega, takrat že pet let starega sina. Alergija na ribe, ki jo je Miha prinesel s seboj na svet, je bila nekaj povsem novega za vse nas, kajti nihče v družini nikoli ni bil alergičen na nič. Ne na seno, ne na jagode, cvetni prah, živalsko dlako ... O ljudeh, ki so kihali, ali imeli srbečico zaradi alergije, sem dotlej samo slišala.

Več >>>


Rudolf K. - Na kadilskega abrahama sem si prižgal zadnjo

Dolgoletni član našega društva Rudolf K. iz Trbovelj se je skušal najprej izmakniti pogovoru, ker tega ne mara in se je tudi takrat, ko je delal v trboveljski elektrarni kot turbinski tehnik, raje izognil. Kljub temu ni odrekel pogovora za naš Zdrav dih in sta me s soprogo Mihelo v vremensko nepredvidljivem popoldnevu sredi junija ljubeznivo sprejela, čeprav ju je, kot sta v en glas zatrdila, rahlo zeblo, ker v njunem bloku ne kurijo več. Najbolj toplo res ni bilo, še bolj pa me je dotolkel slab trboveljski zrak, kar sta ga zakrivila nizka megla in dež, poleg tega sem potrebovala pomoč prijaznih domačinov - in ko sem po naključju na cesti ustavila gospoda Alojza, nekdanjega soseda K., sem uspela potrkati na prava vrata.

Več >>>


Moj boj s KOPB

Diagnoza kronične obstruktivne pljučne bolezni (KOPB) mi je bila postavljena na Golniku že leta 1973. Torej se spopadam z njo že 38 let. Res je, da je bila na začetku lažje oblike. Iz leta v leto pa se je stanje slabšalo kljub upoštevanju vseh navodil zdravnikov in priporočil v tozadevnih publikacijah.

Kadila nisem nikoli, čuvala sem se prehladov, cepila sem se proti gripi, se izogibala izpušnim plinom, prahu, pršilom, dimu ...! Veliko sem se gibala na svežem zraku in šla vsako leto vsaj za tri tedne na morje in tudi v naravna zdravilišča so me večkrat napotili.

Več >>>


Otroci o bolezni: 
Nadloge sestrice Neže, Preživljanje astme, Imam cistično fibrozo in Hecna družina

Vedno sem si želela bratca ali sestrico. Po dolgih prepričevanjih in moledovanjih se mi je želja z njenim rojstvom uresničila. Srečna sem in ponosna. Kmalu bo praznovala drugi rojstni dan. Od nje sem starejša 10 let.

Spoznala sem, da je imeti otroke naporno in odgovorno. Še po prvem letu je bilo z njenim zdravjem vse v redu. Potem pa so se kar naenkrat pojavile na nekaterih delih kože rdeče lise. Srbi jo in včasih se spraska do krvi. Zaradi tega je postala bolj sitna in manj spi. Smili se mi in zato jo pogosto pestujem in se z njo igram.

Več >>>

^na vrh
Društvo pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije, vse pravice pridržane, 2010 | Izvedba in oblika: Klemen Dolinšek | Prikaži obrazec za piškotke