Englih presentation
Velikost besedila
Povečaj besedilo Pomanjšaj besedilo

Moj boj s KOPB

Po 38 letih sem dobila prava zdravila


Diagnoza kronične obstruktivne pljučne bolezni (KOPB) mi je bila postavljena na Golniku že leta 1973. Torej se spopadam z njo že 38 let. Res je, da je bila na začetku lažje oblike. Iz leta v leto pa se je stanje slabšalo kljub upoštevanju vseh navodil zdravnikov in priporočil v tozadevnih publikacijah.

Kadila nisem nikoli, čuvala sem se prehladov, cepila sem se proti gripi, se izogibala izpušnim plinom, prahu, pršilom, dimu ...! Veliko sem se gibala na svežem zraku in šla vsako leto vsaj za tri tedne na morje in tudi v naravna zdravilišča so me večkrat napotili.

Z vsem tem sem samo preprečevala hitrejše napredovanje bolezni, a sčasoma, s staranjem, se je moja diagnoza približevala najhujši obliki. Vedno teže sem dihala že v povsem mirujočem stanju. Pri najmanjšem naporu pa sem že morala seči po razpršilcu Berotec. To pa je bilo le trenutno olajšanje. Nevrolog in pulmolog sta se med tem šla pingpong o tem, kaj je vzrok moje težke sape. Vsak ga je videl drugje, muka pa je ostajala meni!

Lani septembra sem s srečanja in zbora članov Društva pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije v Ljubljani prinesla povsem novo knjižico z naslovom “KOPB – Kronična obstruktivna pljučna bolezen”. Doma sem jo dvakrat skrbno prebrala in ugotavljala, da bi bilo morda s kombinacijo zdravil, oziroma sestavinami v njih, le možno kaj ukreniti, da bi lažje dihala.

Ob prvem obisku ambulante sem jo nesla svoji osebni zdravnici, dr. Enisi Demšar, in jo prosila, naj mi razloži, kako je s temi sestavinami zdravil, in pogleda, če bi se kaj našlo zame. Resno se je zavzela, mi takoj  pritrdila, da je ob diagnozi – huda raspiratorna  motnja – res premalo zgolj pršilo Berotec in da mora obstajati še kaj drugega.

Vsebina knjižice je bila tudi zanjo novost, zato je želela, da ji jo pustim, da jo bo doma preštudirala. Natančno je pregledala poglavje o sestavinah zdravil za KOPB, me spraševala, kaj vse sem do sedaj od zdravil jemala, in iskala po raznoraznih registrih zdravil, registriranih pri nas. In končno je našla v zadnjem, najnovejšem seznamu zdravil pravo. A kaj, ko je poleg naziva zdravila ONBREZ – BREEZHALER stala zvezdica, kar pomeni, da se ga sme predpisati le v izjemno hudih primerih. Ponovno je pobrskala po moji pulmološki dokumentaciji in ugotovila, da je moj primer dovolj hud.

Napisala je recept, dobila sem novo zdravilo in kot bi se zgodil čudež, sem takoj lažje zadihala. V mirujočem stanju bolje za 80 % in tudi pri manjših aktivnostih za 50 %. Svoji zdravnici sem neizmerno hvaležna.

Članom našega društva, zlasti bolnikom s KOPB, pa želim, da bi tudi oni imeli podobnega osebnega zdravnika.


Cvetka Mrak

Opomba uredništva:
Gospa Mrak je stara 84 let in živi sama!

 

 

^na vrh
Društvo pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije, vse pravice pridržane, 2010 | Izvedba in oblika: Klemen Dolinšek | Urednica: Metka Nežič | Prikaži obrazec za piškotke