Englih presentation
Velikost besedila
Povečaj besedilo Pomanjšaj besedilo

Otroci o bolezni

Nika K., Zdrav dih za navdih, 2004, št.2

Nadloge sestrice Neže

Vedno sem si želela bratca ali sestrico. Po dolgih prepričevanjih in moledovanjih se mi je želja z njenim rojstvom uresničila. Srečna sem in ponosna. Kmalu bo praznovala drugi rojstni dan. Od nje sem starejša 10 let.

Spoznala sem, da je imeti otroke naporno in odgovorno. Še po prvem letu je bilo z njenim zdravjem vse v redu. Potem pa so se kar naenkrat pojavile na nekaterih delih kože rdeče lise. Srbi jo in včasih se spraska do krvi. Zaradi tega je postala bolj sitna in manj spi. Smili se mi in zato jo pogosto pestujem in se z njo igram.

Njena zdravnica pravi, da je to posledica alergije na določene snovi, ki jih zaužije ali z njimi pride v stik. Marsikaj smo že ugotovili, a vsega še ne. Alergična je na mleko, jogurt, čokolado, sladoled. Na vse, kar ima izrazito aromo ter stik z nekaterimi travami.

Sedaj, ko vemo, ima manj težav. Živimo na kmetih, kjer naj bi bilo življenje bolj zdravo. Najbrž da ta ugotovitev, ki je veljala nekoč, ne drži več.

Mama vodi evidenco o njeni prehrani in reakciji nanjo. Čokolade in sladoleda ne kupujemo. Lahko bi, vendar nočem, da bi se morala sladkati na skrivaj. Če si te dobrote poželim, grem na obisk k noni v sosednjo vas.

Njena soba je brez zaves, tapet in plišastih igrač. Pri hiši nimam psa in muce. Vse to so, vsaj upam, trenutni ukrepi, ki naj bi pripomogli k izboljšanju njene bolezni. Pa je to sploh bolezen? Večkrat o tem razmišljam. Posebej še zato, ker je moja sestrica živahna, klepetava, navihana in razen omenjene nadloge nima zdravstvenih težav.

 

 

 

Nataša Z., 5. razred, Zdrav dih za navdih, 1993, št. 2 b

Preživljanje astme

Stara sem enajst let in hodim v peti razred osnovne šole. Za astmo sem zbolela okoli sedmega leta. Spomnim se tistega leta, bil je še november. Pozno zvečer smo prišli k stari mami na obisk za nekaj dni. V sobi, kjer ponavadi spimo, se v tistem času, ko nas ni bilo, ni zadrževal nihče od domačih. Prišli smo pozno zvečer, odšli smo takoj spat, ne da bi prezračili. Tako se je začelo. Ko sem odgrnila posteljo, se je v zrak dvignil prah, tega seveda nisem opazila, legla sem v posteljo, ker pa sem bila alergična na prah, me je začelo dušiti in mi piskati, nos je bil ves rdeč od kihanja.

Vsi so me prestrašeno gledali in me spraševali, kje me boli, če me sploh kaj boli. Prvi večer sem zdržala, naslednji večer pa smo odšli v Ljubljano k zdravniku, ki je ugotovil, da imam napad astme.

Zdaj, ko hodim že v peti razred in že dolgo nisem bila pri stari mami, se mi napad astme zmanjšuje. Upam, da se mi letos, ko bom poleti šla k stari mami na počitnice, ne bo napad ponovil.

 

 

 

Jan P., 9 in pol leta, Zdrav dih za navdih, 2003, št. 2

Imam cistično fibrozo

Imam cistično fibrozo. Moj delovni dan je čisto normalen. Zjutraj in ko pridem iz šole zvečer, inhaliram. Tudi ko jem, vzamem zdravila. V tem ni problema. Včasih moram vzeti zdravila tudi ponoči.

Zelo rad imam šport, zato treniram nogomet. V šoli hodim h krožku badmintona in atletike. Rad smučam, plavam in kolesarim. Vesel sem, ko z bratom doma igrava hokej na rolarjih ali košarko. Ne zdi se mi, da sem drugačen od drugih.

 

 

Armin Lelić, 12 let, OŠ Koper, Zdrav dih za navdih, 2010, št.1

Hecna družina

Mi smo res hecna družina,

Tati plača vse - od elektrike do plina,

A naša mama ga - res kot zakleto,

Postavi pred vrata vsak dan, vsako leto.

 

Ne, saj se z njim ne krega,

Saj ravno to me bega.

Ona postavi ga ven - njega in teto,

Kadar prižgeta si cigareto.

 

Potem na mrazu stojita,

Prav smešna sta ko kadita.

Na dvorišèu trepetata,

Z zobmi že šklepetata.

 

Tati bo moral nehati kaditi,

Če hotel bo v hišo se vrniti!

 

 

 

^na vrh
Društvo pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije, vse pravice pridržane, 2010 | Izvedba in oblika: Klemen Dolinšek | Urednica: Metka Nežič | Prikaži obrazec za piškotke