Englih presentation
Velikost besedila
Povečaj besedilo Pomanjšaj besedilo

Znane osebnosti in bolezen

John F. Kennedy

je bil eden od petih predsednikov ZDA, ki so zboleli za astmo. V otroških in najstniških letih je bil zelo bolehen. Polega astme so ga pestile še številne druge bolezni, kot so davica, škrlatinka, oslovski kašelj, zlatenica, vnetje slepiča, spastični kolitis, pljučnica in različne vrste alergije. Bil je zelo suh in neješč, imel je težave s hrbtenico, njegova odpornost pa je bila zelo slaba. Bolezni so se mu ponavljale, večkrat je bil zaradi njih tudi v smrtni nevarnosti.

 Več >>>Ludwig van Beethoven

je eden najbolj priznanih skladateljev vseh časov. Rojen je bil leta 1770, umrl pa leta 1827 na Dunaju, kamor se je preselil pri sedemnajstih, da bi študiral in se preživljal kot pianist, učitelj in skladatelj. Med njegovimi številnimi glasbenimi deli sta najbolj poznani Peta in Deveta simfonija, iz katere izhaja tudi melodija Ode radosti – himne Evropske unije.

Več >>>Robert Erjavec - kljub občutljivosti na osji pik obožuje naravo

Simpatični vremenar s POP TV Robert Erjavec je tudi zasebno sproščen, nasmejan in zgovoren. Zanj bi skorajda lahko rekli, da je otrok narave, ki jo obožuje, s tem pa tudi vse, kar je v njej živega in lepega, vsekakor pa koristnega, česar se premalokrat zavedamo. Vsaka žival ima svoj namen, je prepričan Robert, kar pomeni, da mu še na misel ne pride, da bi recimo treščil muho, pajka, oso ali kaj podobnega. Prostora je pač dovolj za vse. In prav os, na pik katerih je občutljiv, se sploh ne boji. »Ker to vem, lahko tudi, če bi bilo potrebno, poiščem pomoč,« pravi sogovornik in ponosno doda, da je v bližini njegovega doma v naravi blizu Novega mesta njegov sosed sršenje gnezdo.

Več >>>

 

Slikarka Tinca Stegovec, naša članica o sebi in svoji bolezni

Po poklicu sem slikarka, po specializaciji grafičarka ter izredni profesor v poko­ju. Izhajam iz učiteljske družine, oče je bil Primorec in mama Štajerka. Rodila sem se v Beli krajini pred 80 leti. V Ljubljani živim že 75 let.  Po maturi na klasični gimnaziji sem študirala na likovni akademiji, mikala pa so me še druga humanistična področja, posebno književnost in tuji jeziki. Tem sem se ob izbranem poklicu še posvečala in zelo mi je prišlo prav: pri stro­kovnem izpopolnjevanju, na študijskih potovanjih v tujini, tudi kot štipendistki francoske vlade v Parizu in Prešernovega sklada v Italiji, pri organizaciji in spremljanju svojih razstav ter na mednarodnih kongresih Arts and communica­tions, kamor me vabi mednarodni biografski center iz Cambridgea ter Ameriški biografski inštitut iz Severne Karoline v ZDA.

Več >>>

Slikar Maksim Sedej ml. - »Kdor hodi v naravo, mora verjeti v človeka«

Tako pravi  akademski slikar Maksim Sedej ml. Zanj je, kot pravi, narava intim­na stvar, del duše. Zato tudi ne preseneča, da je zaljubljen v drevesa, pa naj bo to breza, lipa, hrast ali bukev. Drevesne krošnje pa sicer spominja­jo na polna pljuča, na dihanje. Maksim Sedej ml. pozna tegobe astme, ki zna sedeti v zasedi in izbruhniti v določenem trenutku. Pri lajšanju tegob mu pomaga žena Anka, zdravnica, sam pa pri svojem delu, slikanju, zara­di občutljivosti uporablja zaščitno masko.

Več >>>

 

Elizabeth Taylor

je ena največjih filmskih zvezd 20. stoletja. Je dvakratna dobitnica oskarja za najboljšo igralko, ameriški filmski inštitut pa jo je postavil tudi na sedmo mesto največjih ženskih legend filmskega platna. Rodila se je v Londonu, kjer so njeni starši, po rodu Američani, takrat tudi živeli. Mati jo je že pri treh letih vpisala v baletno šoli, pri devetih, ko so se preselili v ZDA, pa je prvič nastopila v filmu. Ena izmed njenih prvih je bila vloga Priscille v filmu Lassie se vrača, s katerim je osvojila srca igralcev.

Več >>>

 

Huda alergija na lupinarje z Joan Collins

Joan Collins, znana filmska diva, producentka in pisateljica, ki jo poznamo tudi pri nas, ima alergijo na lupinarje. Alergična je na rakce in jastoge, ki jih ima izredno rada. Njena alergija se je počasi stopnjevala, dokler je ni leta 1958, po snemanju filma, presenetila zelo huda oblika  - anafilaktični šok po zaužitju rakcev v solati. V svoji knjigi je dobro opisala razvoj anafilaktičnega šoka in tudi njegovo zdravljenje. Preberite si njen zapis iz knjige Nedovršni čas in zmeraj ga boste prepoznali.

Več >>>


Collio - kako obvladati astmo

Tisti, ki se zanimate za rap, poznate Coolia, raperja, skladatelja, filmskega igralca in dobitnika Grammyja. Rojen je bil 1. avgusta 1963 v Kaliforniji v ZDA. Goji gangster rap in je postal znan po pesmi Gangsta Paradise. Prodal je prek 18 milijonov plošč, nastopil na številnih koncertih po svetu in je pomemben v svetu hip-hopa. Coolio ima od mladosti astmo, ki ga ni omejila.

Več >>>

^na vrh
Društvo pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije, vse pravice pridržane, 2010 | Izvedba in oblika: Klemen Dolinšek | Prikaži obrazec za piškotke