Englih presentation
Povzeto po www.aaaai.org/patients/just4kids/coolio

 

Collio - kako obvladati astmo
.

Tisti, ki se zanimate za rap, poznate Coolia, raperja, skladatelja, filmskega igralca in dobitnika Grammyja. Rojen je bil 1. avgusta 1963 v Kaliforniji v ZDA. Goji gangster rap in je postal znan po pesmi Gangsta Paradise. Prodal je prek 18 milijonov plošč, nastopil na številnih koncertih po svetu in je pomemben v svetu hip-hopa. Coolio ima od mladosti astmo, ki ga ni omejila.


Kdaj si ugotovil da imaš astmo?

Ko sem bil majhen. Sploh se ne spominjam, da ne bil imel astme. Astma je bila zame povezana s stresom. In bila je vsak dan. Bila je nekaj, s čimer sem živel, vendar nič posebnega. Še vedno sem bil športno aktiven, čeprav sem imel napade in sem moral biti od časa so časa v bolnišnici. Vedel sem, da to ni normalno, vendar je bilo zame normalno.

Kako je bilo odraščati z astmo?

Težko. Moji doma so mi govorili da ne smem delati nekaterih stvari in drugi otroci so me zafrkavali. Ko sem začel s športom, mi trenerji niso hoteli dati možnosti. Moral sem se dokazati dvakrat toliko, da sem lahko igral. Ignoriral pa sem tiste, ki so me zafrkavali.

Kako te je astma zaznamovala kot odraslega?

Ped 12 leti je bilo res slabo, ker sem bil stalno bolan. Izgubil sem nadzor nad boleznijo in takrat se mi je zgodilo, da nisem mogel dihati in sem se onesvestil v kopalnici. Zbudil sem se na tleh šel ven in se vlekel po cesti proti bolnišnici, dokler me ni nekdo pobral in peljal do tja. To je bilo grozno! Po tem sem postal super resen  za jemanje zdravil, šel sem k specialistom in jemal zdravila.

Sedaj zadnjih osem let obvladujem astmo brez obiskov na urgenci ali bolnišnici in imam samo redne kontrole. Jemljem zdravila. Nova zdravila so res mnogo drugačna od tistih, s katerimi sem odrasel. Nova generacija zdravil je neverjetna in deluje. Danes delam zunaj, repam, tečem po odru, igram košarko, plavam, bordam na snegu. Delam vse.

Kaj si storil, da bi obvladal astmo?

 Vsako jutro vzamem zdravila. Če je veliko pelodov v zraku vzamem tudi antialergijske tablete. Ne glede na to, kako nor urnik imam, vedno vzamem svoja zdravila in jih nosim s seboj, kamorkoli grem. To je prva stvar, ki jo naredim zjutraj. Vsakih nekaj mesecev grem k zdravniku in dobim nova zdravila in mu povem, kako mi gre.

Sam si oče z astmo. Kakšen nasvet bi dal staršem, katerih otroci trpijo zaradi astme?

Imam dva otroka z astmo, fanta in punco, oba najstnika. Rekel bi staršem, naj skrbijo za svoje otroke. Pazite, da vzamejo zdravila in da jih redno jemljejo. Tudi otroci niso radi bolni. Morate jih naučiti odgovornosti. Jaz nisem doma vsak dan, zato morata sama poskrbeti zase, vendar nenehno spremljam njuno zdravstveno stanje.

Kaj misliš, da je najbolj pomembno, kar naj bi ljudje vedeli o astmi?

Astma je resnična in od nje lahko umrete. Poiščite pomoč. Nekateri mislijo, da je astma duševna bolezen, vendar je telesna. Potrebujete zdravljenje in zdravila.

^na vrh
Društvo pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije, vse pravice pridržane, 2010 | Izvedba in oblika: Klemen Dolinšek | Urednica: Metka Nežič | Prikaži obrazec za piškotke