Englih presentation
Velikost besedila
Povečaj besedilo Pomanjšaj besedilo

Elizabeth Taylor

Elizabeth Taylor (1932–2011) je ena največjih filmskih zvezd 20. stoletja. Je dvakratna dobitnica oskarja za najboljšo igralko, ameriški filmski inštitut pa jo je postavil tudi na sedmo mesto največjih ženskih legend filmskega platna. Rodila se je v Londonu, kjer so njeni starši, po rodu Američani, takrat tudi živeli. Mati jo je že pri treh letih vpisala v baletno šoli, pri devetih, ko so se preselili v ZDA, pa je prvič nastopila v filmu. Ena izmed njenih prvih je bila vloga Priscille v filmu Lassie se vrača, s katerim je osvojila srca igralcev.

Nekateri ljudje še danes verjamejo, da so astmatiki zadržani, vase zaprti in po videzu bolehni ljudje. Elizabeth Taylor je dokaz, da ni tako. Vse od rosnih let je bila znana po izjemni lepoti in je pozneje postala prava lepotna ikona. V bogati karieri, ki je trajala kar 60 let, je nastopila v več kot 50 filmih, med katerimi so najbolj znani Kleopatra, Mačka na vroči pločevinasti strehi, Kdo se boji Virginie Woolf in Butterfield. Poleg tega je bila vrsto let dejavna borka proti virusu HIV in aidsu, za kar je prejela tudi posebno humanitarno nagrado.

Bila je dinamična ženska, polna energije in humorja, ki je življenje uživala z veliko žlico. Bila je ljubiteljica vsega lepega, še posebej diamantov. Njeno zasebno življenje pa je bilo zelo razburljivo, saj je bila kar osemkrat poročena. Z lepoto in s polnim življenjem je bila in je še vedno za mnoge ljudi, še posebej pa za astmatike, velik navdih.

 

^na vrh
Društvo pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije, vse pravice pridržane, 2010 | Izvedba in oblika: Klemen Dolinšek | Urednica: Metka Nežič | Prikaži obrazec za piškotke