Englih presentation

John F. Kennedy (1917–1963) je bil eden od petih predsednikov ZDA, ki so zboleli za astmo. V otroških in najstniških letih je bil zelo bolehen. Polega astme so ga pestile še številne druge bolezni, kot so davica, škrlatinka, oslovski kašelj, zlatenica, vnetje slepiča, spastični kolitis, pljučnica in različne vrste alergije. Bil je zelo suh in neješč, imel je težave s hrbtenico, njegova odpornost pa je bila zelo slaba. Bolezni so se mu ponavljale, večkrat je bil zaradi njih tudi v smrtni nevarnosti. S športom se ni mogel ukvarjati in še sprehod po bližnjem parku je bil prevelik napor. V srednji šoli se mu je zdravstveno stanje, vključno z astmo, tako poslabšalo, da je celo šolsko leto preživel v suhem podnebju Arizone, kjer je delal na ranču in se tako nekoliko okrepil. Očeta mu je nato uspelo prepričati, da se vpiše na Univerzo Harvard, kjer se je začel ukvarjati s športom, zlasti plavanjem, in se uvrstil tudi v univerzitetno plavalno ekipo.

Med študijem si je kupil psa in ugotovil, da je alergičen na pasjo dlako, saj je pri njem sprožila astmo. Zaradi te alergije so bili Kennedyjevi edina ameriška predsedniška družina, ki v Beli hiši ni imela psa. Poleg pasje dlake sta astmo pri njem sprožala tudi prah in konjska dlaka. Leta 1941 se je prijavil v vojsko. Odločil se je za mornarico, kjer so ga sprva zaradi šibkega zdravja zavrnili. Nato je pet mesecev zavzeto treniral in poskusil ponovno, takrat uspešno. Sodeloval je v bojih na Pacifiku, kjer je kot dober plavalec v zelo težkih pogojih pomagal svojim ranjenim kolegom in jim rešil življenje, za kar je bil tudi odlikovan. Iz vojske so ga kmalu poslali domov, saj se je zaradi naporov njegovo zdravstveno stanje poslabšalo. Pozneje so mu diagnosticirali še Addisonovo bolezen, ki jo je uspešno skrival pred javnostjo. Proti njej se je dnevno boril s predpisanimi steroidnimi zdravili, ki so mu hkrati pomagala pri obvladovanju astme in alergije, ki sta ga mučili tudi pri delu v pisarni. Z različnimi športnimi dejavnostmi je redno skrbel za telesno kondicijo. Kljub astmi in drugim zdravstvenim težavam se je tako v javnosti vedno pojavil močan in krepak.  

Vključil se je v politiko in leta 1961 postal najmlajši izvoljeni predsednik ZDA. Umrl je sredi predsedniškega mandata za posledicami atentata. John F. Kennedy je močan vzor, kako lahko s trdno voljo, pogumom, z vztrajnostjo, disciplino in rednimi športnimi dejavnostmi premagamo svojo zdravstveno in telesno šibkost ter dosežemo več kot večina zdravih ljudi.

^na vrh
Društvo pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije, vse pravice pridržane, 2010 | Izvedba in oblika: Klemen Dolinšek | Urednica: Metka Nežič | Prikaži obrazec za piškotke