Englih presentation
Velikost besedila
Povečaj besedilo Pomanjšaj besedilo

Ludwig van Beethoven


Ludwig van Beethoven
je eden najbolj priznanih skladateljev vseh časov. Rojen je bil leta 1770, umrl pa leta 1827 na Dunaju, kamor se je preselil pri sedemnajstih, da bi študiral in se preživljal kot pianist, učitelj in skladatelj. Med njegovimi številnimi glasbenimi deli sta najbolj poznani Peta in Deveta simfonija, iz katere izhaja tudi melodija Ode radosti – himne Evropske unije. Glasba je bila Beethovnu položena že v zibelko. Njegov oče je bil pevec in glasbenik na dvoru kölnskega volilnega kneza, ded pa dvorni dirigent, zato ne preseneča, da se je tudi sam že zelo zgodaj začel učiti igranja klavirja in violine. Njegovo otroštvo in mladost sta bila zaznamovana z revščino in drugimi težavami, saj je moral že zgodaj nadomestiti starše ter prevzeti odgovornost za družino. Tudi pozneje je bilo njegovo življenje polno zapletov in številnih zdravstvenih težav.

Znano je, da je imel Beethoven že zelo zgodaj težave s sluhom in je pozneje tudi povsem oglušel.  Čeprav ni mogel več slišati govorice ljudi, pa je v svoji glavi še vedno slišal glasbo. Najbolj nenavadno je, da so njegova največja dela nastala prav v obdobju, ko je popolnoma izgubil sluh. Beethoven je bil že od mladosti tudi astmatik. Prvi astmatični napad je doživel pri šestnajstih letih, nato pa se je do konca življenja boril s pogostim prehladom, z bronhitisom in s hudo kronično astmo, ki mu je tudi najboljši zdravniki na Dunaju niso mogli olajšati. V tistem obdobju so astmo zdravili predvsem s puščanjem krvi in z zelišči. Znano je tudi, da se je Beethoven zelo veliko sprehajal po gozdu, kar je bil gotovo eden od načinov lajšanja težav z dihali. Težko življene se je odražalo tudi v njegovi glasbi. V Peti simfoniji iz izrazil svoj obup. Ko je odkril vrednote narave, je temu posvetil Šesto simfonijo. Pozneje, ko se je otresel negativnosti in začel občudovati življenje, je to izrazil v Sedmi in Osmi simfoniji.

 

 

 

^na vrh
Društvo pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije, vse pravice pridržane, 2010 | Izvedba in oblika: Klemen Dolinšek | Urednica: Metka Nežič | Prikaži obrazec za piškotke