Englih presentation
Velikost besedila
Povečaj besedilo Pomanjšaj besedilo

Kožne alergije

Koprivnica (Urtikarija) 

Akutna koprivnica, ki traja nekaj ur do nekaj dni, najdlje pa nekaj tednov, je pogosto alergijskega vzroka. Kronična koprivnica, ki traja nad 6 tednov, več mesecev, celo več let, pa je zelo redko alergijske narave. Pri slednji so vzroki v notranjih motnjah organizma, pri avtoimunih boleznih, kroničnih vnetjih ali pa gre za svojsko idiopatsko kronično koprivnico. Včasih je prisotno vnetje najmanjših žilic v koži, tedaj govorimo o urtikarielnem vaskulitisu.

Več >>>

Alergija na sonce

Skupina bolezni, ki jih povzroča na koži sonce, je zelo velika in raznolika. Strokovno jih imenujemo fotodermatoze. Sem prištevamo vse od sončnih opeklin, nekaterih bolezni, ki se poslabšajo na soncu, kot sta rozacea in lupus eritematosus, do pravih alergij na sonce z znanim ali neznanim alergenom.

Več >>>

 

Kontaktne alergije in iritacije v gospodinjstvu 

Kontaktne alergije in iritacije v gospodinjstvu se najpogosteje kažejo kot kronični dermatitis rok in se pojavljajo pri enem do štirih odstotkih populacije. Poleg gospodinj so pogosteje prizadeti tudi zdravstveni delavci. Dvakrat pogosteje so prizadete ženske, kar kaže na velik vpliv dela v gospodinjstvu. Še posebej pogost je dermatitis pri osebah, ki imajo roke pri svojem delu mokre oz. si jih pogosto umivajo, kar poslabša barierno funkcijo kože.

Več >>>

 

 

 

    

^na vrh
Društvo pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije, vse pravice pridržane, 2010 | Izvedba in oblika: Klemen Dolinšek | Prikaži obrazec za piškotke