Englih presentation
Velikost besedila
Povečaj besedilo Pomanjšaj besedilo

Alergija na pike žuželk

 Avtorica prispevka: prof. dr. Ema Mušič, dr. med., specialistka pulmologinje in alergologije

 

Alergija na pike žuželk (čebel, čmrljev, os in sršenov)

Alergija na pikežuželkVsako leto doživi sistemsko alergijsko reakcijo ali anafilaksijo 4-5 % prebivalcev. Med njim je največ čebelarjev, sledijo pa kmetovalci in sadjarji. Samo lokalno oteklino in vnetje kože na mestu pika nimamo za nevaren pojav, traja pa nekaj dni. Sistemsko reakcijo pa natančno ocenimo po stopnji intenzivnosti, saj je v primeru težjih stopenj treba uvesti specifično imunoterapijo, po kateri bolnik ne bo nevarno ogrožen s šokom.

 

Sistemska reakcija po piku žuželke

Razvije se v 10-30 minutah po piku. V lažjih stopnjah s srbenjem in koprivnico jo umirijo tablete antihistaminika, lahko v kombinaciji z metilprednisolonom v tabletah. Pri motnjah dihanja, prebavnih motnjah in znižanem krvnem pritisku je nujna injekcija adrenalina v mišico v količini 0,3-0,5 mg, kar se lahko še ponovi. Na razpolago so injekcije Anapen, kar si lahko aplicira vsak bolnik, o čemer ga poučimo in mu injekcijo priskrbimo. Bolnik mora nemudoma v zdravniško obravnavo. Po prestanem piku zdravnik alergolog oceni stopnjo ogroženosti s ponovnim pikom in odloči, ali je potrebna specifična imunoterapija proti kritičnemu strupu. O tem se odloča na Alergološki kliniki Golnik, uvedeni postopek pa se izvaja najmanj tri leta ali dlje. 

 

Postopek specifične imunoterapije

Ta postopek poteka v obliki podkožnih injekcij prečiščenega alergena, največkrat čebele ali ose, redkeje pa celo obeh. Po uvodni fazi 2 dni je dosežena vzdrževalna doza podkožne injekcije, nakar se individualno določijo časovni intervali injekcij za naprej. Vzdrževalne doze se dajejo določeno obdobje 1-krat mesečno, v drugem in tretjem letu pa v intervalih na 6-8 tednov. Postopek vodi in nadzoruje izbrani alergolog.

 

Kako naj se piku žuželke izogibamo

  • Ne uporabljamo parfumov in dišečih toaletnih sredstev.
  • Oblačimo se v obleke neživahnih barv z rokavi in dolge hlače.
  • Ne hodimo bosi.
  • Malico nosimo v pokriti posodi.
  • Ne dražimo osjih gnezdišč in čebel v bližini čebelnjakov.
  • Ne zadržujemo se ob nabranem sadju in v sadovnjaku jeseni.


     
^na vrh
Društvo pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije, vse pravice pridržane, 2010 | Izvedba in oblika: Klemen Dolinšek | Prikaži obrazec za piškotke