Englih presentation
Velikost besedila
Povečaj besedilo Pomanjšaj besedilo

Histaminska intoleranca

Avtorica prispevka: prof. dr. Ema Mušič, dr. med., specialistka pulmologinje in alergologije

 

Histaminska intoleranca povzroča težave, podobne alergiji

Javljajo se nam bolniki, ki so kar prepričani, da imajo alergijo na hrano, naše preiskave pa tega ne potrjujejo. Bolniki so svoje simptome ocenjevali pravilno, saj so se kazali zares podobno, kot se opaža pri alergiji na kakšno hranilo, in v telesu zares nastopajo pojavi, kakršne povzroča histamin, ki se bogato sprošča v alergijskem procesu. Vendar je pri histaminski intoleranci drugačen razlog za preobilico histamina v telesu in ne gre za alergijski proces. Zato pri histaminski intoleranci alergološki testi in laboratorijske analize krvi ne potrdijo alergije.

 

Kaj je histaminska intoleranca (HIT)

Histamin je biološka snov, ki se nahaja v mnogih živilih. V telesu, zlasti v črevesni sluznici, imamo encim, ki omogoča razgradnjo histamina, imenuje se diaminooksidaza (DAO). Ta encim torej omogoča, da s hrano zaužiti histamin razpade in se ne zadržuje v telesu ter ne povzroča sicer poznanih histaminskih učinkov. Nekateri ljudje imajo prenizko raven DAO v črevesu in krvi, zato se zadržuje v telesu preveč histamina in posledica so simptomi, ki so podobni histaminskim pojavom pri pravi alergiji. Bolezen se imenuje histaminska intoleranca (HIT). Ti simptomi se največkrat pojavijo po zaužitju hrane, ki vsebuje velike količine histamina že v svoji naravni sestavi.

 

Kateri so učinki histamina in znaki HIT

Učinki histamina se kažejo kot:

  • vazodilatacija – razširitev žil; posledica je pordečelost, lahko znižanje krvnega pritiska, glavoboli,  tudi ciklični ob menstruacijah;
  • tahikardija – popešen srčni utrip, kar čutimo kot razbijanje srca, lahko tudi spremljajoča omotica;
  • edem sluznic in kože – otekline;
  • povečana prepustnost žil – zato spet otekanja, nahod, kihanje;
  • srbenje kože, sluznice v nosu, očeh;
  • spazem ali krč gladkih mišic v črevesju, bronhih – posledica je močno bruhanje, napenjanje, krči v trebuhu, driska, dušenje kot pri astmi;
  • pospešeno nastajanje hormonov – estrogenov.

Vsa ta burna dogajanja vodijo v izogibanje sestavinam hrane, ki največkrat niso vzrok težavam, razmišljamo pa o alergiji na najpogostejše alergene v hrani. Pri histaminski intoleranci pa ne gre za alergijo, ampak za nesposobnost razgradnje histamina iz zaužite hrane.

 

Kaj so vzroki za pojave histaminske intolerance

Nekateri ljudje imajo v telesu že prirojeno nižjo vrednost encima DAO v telesu. Spet drugi uživajo zdravila, ki povzročajo nezadostno učinkovitost tega encima. Največ pa je takih, ki uživajo prevelike količine  hrane, v kateri je veliko histamina. Ko problem prepoznamo, se pri teh slednjih doseže popoln uspeh in prenehanje težav, ki so jih imeli, če jih poučimo, katere hrane in pijač naj ne uživajo, vsaj ne preveč. Če je v vlogi kritično zdravilo, bolnika poučimo o tem in mu priskrbimo ustrezno zamenjavo zdravila za isti problem.

Katera zdravila lahko posredno povzročajo preveč histamina v telesu

Taka zdravila so aspirin, diklofenak, metamizol, cefuroksim, klavulanska kislina, klorokvin, isoniazid, amitriptilin, verapamil, dihidralazin, acetilcistein, bisolvon, endoksan, mišični relaksanti in uspavala v splošni narkozi in še druga.

 

Povzetek kliničnih pojavov pri HIT

Na koži je možna pordečelost, koprivnica in srbenje. V prebavilih nastopa siljenje k bruhanju, bolečine v trebuhu, napenjanje, driska. Možni so glavoboli in omotice. Lahko se zniža krvni pritisk, nastopa prehiter srčni utrip in moten srčni ritem. V nosu je možna »zamašenost« s srbenjem in curljanje iz nosu. Lahko pride do dušenja kot pri astmi. Pri ženskah so možne motnje menstruacijskega ciklusa.

 

Osnove zdravljenja

Osnova je dieta, kjer opustimo s histaminom bogato hrano in pijačo. Včasih zamenjamo nujna zdravila. Neizogibne pojave lajšamo z zdravili, ki delujejo proti učinkom histamina, to pa so antagonisti H1 in H2 receptorjev za histamin (antihistaminiki, ranitidin).

 

Katera hrana vsebuje veliko histamina

Vekiko histamina je v naslednjih živilih in pijačah, prikazana pa je še pogostnost pojava histaminske intolerance po takem živilu:

  Hrana

  Pogostnost simptomov HIT, v %

  Rdeče in belo vino, šampanjec, pivo

>50

  Čokolada, kakav

30

  Klobase, prekajene delikatese

25

  Orehi, indijski oreški, arašidi

15

  Paradižnik, špinača, jajčevec, gobe

10-15

  Citrusi, jagode, ananas, kivi

10

  Kislo zelje

5-10

  Morske ribe

6

  Vinski kis, balzamični kis

5

  Siri, sojine omake, majoneze

2

 

 

^na vrh
Društvo pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije, vse pravice pridržane, 2010 | Izvedba in oblika: Klemen Dolinšek | Prikaži obrazec za piškotke