Englih presentation
Velikost besedila
Povečaj besedilo Pomanjšaj besedilo

Pogosta vprašanja pri alergijah

Odgovore je pripravila: prof. dr. Ema Mušič, dr. med., specialistka pulmologinje in alergologije

 

1. Kaj je alergija in kako nastane? 

Alergija je nenormalen in preveč intenziven odziv imunskega sistema na nekatere snovi okolja ali drugih izvorov, ki nealergičnim osebam ne povzročajo težav. Take snovi so alergeni. Alergijski odziv se pojavi torej na alergene, med katerimi so: pršice, cvetni prah dreves, trav, plevelov, živalske dlake, strupi v pikih žuželk, sestavine živil, dodatki h živilom. Alergijske simptome razvijejo le osebe, ki so postopno po stikih z alergeni razvili v imunskem sistemu senzibilizacijo ali prevzburljivost za alergen tako, da se ob ponovnem stiku razvijejo procesi, katerih rezultat je sproščanje histamina iz posebnih celic ali pa kopičenje celic v določenih področjih, kjer nastane alergijsko vnetje.

 

2. Katere so alergijske bolezni? 

 Alergijske bolezni so:

  • Sezonski ali celoletni alergijski rinitis z vnetjem očesne veznice
  • Alergijska astma
  • Alergijska koprivnica
  • Atopijski dermatitis-ekcem
  • Anafilaksija ali sistemska alergijska reakcija večih sistemov z najhujšo obliko - alergijskim šokom
  • Alergija na zdravila
  • Alergija na hrano

3. Kako alergeni vstopajo v telo, kje se srečamo z njimi? 

 Alergeni vstopajo v telo z vdihavanjem, kontaktno preko kože, skozi sluznico prebavil, s piki žuželk, z zdravili, ki jih užijemo, prejmemo v injekcijah ali infuzijah in mazilih. Alergeni so navzoči v bivalnem okolju, v prosti naravi, v poklicnem delu, v hrani in pijačah, v pikih žuželk, v pripravki za zdravljenje, v zdravilih, v čistilih in kozmetičnih sredstvih.
 

4. Kako dokažemo alergijo na kritične alergene? 

Osnova diagnostičnih metod je pogovor z zdravnikom, kjer je pomembno poznavanje vseh današnjih alergenov. Vedno znova spoznavamo nove izvore alergije, ki so vedno številnejši. Temu sledijo izbrani kožni testi alergije. Dodatno so možne usmerjene laboratorijske analize, pa tudi specifični provokacijski testi v alergološki ustanovi pod nadzorom.

 

5. Kako zdravimo alergijske bolezni? 

Osnovni ukrep po razpoznavi alergena je izogibanje alergenu. Akutne simptome preprečujemo z zdravili - antihistaminiki, po potrebi tudi s specialnimi protivnetnimi zdravili, v primeru težje sistemske alergijske reakcije pa z intenzivnim in obveznim postopkom reševanja vseh stopenj anafilaksije, o čemer nas za lažje stopnje pouči zdravnik, težje stopnje pa rešuje sam zdravnik urgentno. Zdravnik o ogroženosti s tako reakcijo vsakega tudi ustrezno pouči. Najbolj vzročna in danes uspešna metoda preprečevanja in zdravljenja alergije je specifična imunoterapija, ki jo izvaja specialist alergologije tedaj, če izogibanje alergenu ni možno ali če je običajna terapija z zdravili neuspešna. Postopek traja najmanj tri leta.

 

 

 

^na vrh
Društvo pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije, vse pravice pridržane, 2010 | Izvedba in oblika: Klemen Dolinšek | Prikaži obrazec za piškotke