Englih presentation
Velikost besedila
Povečaj besedilo Pomanjšaj besedilo

Letno srečanje 2016

22. SREČANJE ČLANOV DPABS V CERKLJAH NA GORENJSKEM,

3. septembra 2016

 

 

Letošnje srečanje smo izvedli na Gorenjskem. Prelepi kraj Cerklje na Gorenjskem je bil naš dobri in prijazni gostitelj.

Zbrali smo se pred OŠ Davorina Jenka, kjer so nas domačini prijazno sprejeli. Jutranja kavica in okrepčilo sta se prav prilegla, saj so nekateri člani pripotovali od daleč. Mnogi udeleženci so se po letu dni spet srečali, saj so člani društva z vseh koncev Slovenije. Začelo se je druženje s prijetnimi pogovori ter z izmenjavo mnenj in izkušenj. Tudi tokrat so bili prisotni pokrovitelji, ki so članom z nasveti in medicinskimi pripomočki pomagali ter odgovarjali na zastavljena vprašanja.

Veliko udeležencev se je takoj ob prihodu z vodniki TIC-a Cerklje na Gorenjskem odločilo za kratek ogled kraja. Med prijetnim sprehodom in strokovno razlago so nam razkazali mestne znamenitosti. Cerklje je majhno mesto, kjer se je rodilo kar nekaj priznanih kulturnikov in znanih osebnosti, od Ignacija Borštnika, gledališkega igralca, režiserja in pedagoga, Davorina Jenka, skladatelja in glasbenika, ter številnih drugih. V tem kraju je svoje najlepše dni preživel tudi legendarni ljubljanski župan Ivan Hribar, ki si je prav v tem kraju uredil prijetno bivališče. Njegova stavba s čudovitim pročeljem še vedno krasi glavno ulico. V hiši je lepo urejena tudi Hribarjeva spominska soba.

Srečanje se je začelo s pozdravnim nagovorom predsednika društva, ki je vse prisotne člane pozval k še večji angažiranosti in uspešnejšemu delu ter izpolnjevanju društvenega poslanstva pomagati bolnim in pomoči potrebnim.
Prisrčno sta nas pozdravila tudi župan Občine Cerklje na Gorenjskem Franc Čebulj, pokrovitelj našega srečanja, in Damijana Božič Močnik, ravnateljica OŠ Davorina Jenka.
Program se je začel s strokovnim predavanjem prof. dr. Mitje Košnika na temo težkih alergijskih reakcij po pikih žuželk in zdravilih in primarijke Katarine Osolnik s predavanjem o težki obliki pljučne bolezni (Diagnosticiranje in zdravljenje idiopatske pljučne fibroze).
Za dobro vzdušje in popestritev med predavanji so poskrbeli pevci moškega komornega zbora Šenčur in mladi folkloristi OŠ Davorina Jenka ter nas z nastopi prav prijetno presenetili.

Kot vsako leto se je drugi del zbora nadaljeval z letnim poročilom o delu društva v preteklem letu in s programom dela za prihodnje leto, ki ga je predstavil predsednik Mirko Triller. Poročilo nadzornega odbora društva o opravljenem delu je podala gospa Marjana Bradač, sledilo pa je še finančno poročilo, ki ga je predstavila Tatjana Brodnik. Vsa poročila je zbor članov sprejel in potrdil soglasno.

Sledila je podelitev zahval in priznanj društva ter priznanja dr. Demetra Bleiweisa.
 
Zahvalo društva sta prejela:
- župan Franc Čebulj v imenu Občine Cerklje na Gorenjskem za pokroviteljstvo 22. srečanja DPABS,
- ravnateljica Damijana Božič Močnik v imenu OŠ Davorina Jenka za pomoč pri organizaciji srečanja in dobrodošlico.

Priznanje Društva pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije sta prejela:
- Boris Guid za dolgoletno tehnično podporo Projektni skupini za otroško in mladinsko aktivnost DPABS. Za zaključno prireditev tekmovanja učencev in dijakov slovenskih šol Zdrav dih za navdih vsako leto vestno in odlično pripravi predstavitev nagrajenih izdelkov na projekcijah in posnetkih, ki jih nato društvo predstavi oziroma projicira na slovesnosti ob podelitvi priznanj tekmovalcem.
- Marjana Bratkovič, koordinatorica društva za Gorenjsko, za dolgoletno ozaveščanje prebivalstva o pljučnih in alergijskih obolenjih in izvrstno organizacijo nepozabnega srečanja v Cerkljah.

Najvišje društveno priznanje, priznanje dr. Demetra Bleiweisa - Trsteniškega, je letos prejel predsednik društva Mirko Triller za neutrudno, srčno in izjemno uspešno vodenje društva.

Po končanem zboru smo v parku osnovne šole posadili spominsko drevo in ga obeležili s spominsko ploščico, nato pa smo se odpravili proti cerkvi Marijinega oznanjenja v Adergasu, ki slovi po hrambi najstarejšega kipca sv. Marije na Slovenskem ter po čudovitih orgelskih nastopih. V cerkvi nas je pozdravil župnik Slavko Kalan ter predstavil kratko zgodovino cerkve in kraja. Sledil je nastop ženskega kvarteta župnije Cerklje na Gorenjskem. Navdušeni smo bili nad orgelskim nastopom mednarodno priznanega organista Daliborja Miklavčiča. Čudovit koncert je zaokrožila sopranistka Marta Močnik Pirc.Polni vtisov smo se poslovili od prelepega gorenjskega kraja, cerkve in čudovito urejene okolice. Čakala nas je še vožnja do gostišča Marinšek v Naklem, kjer so nam postregli s kosilom. Žal pa vedno pride čas slovesa. V želji, da se drugo leto spet vidimo, je bil odhod proti domu nekoliko lažji.

Pripravil: Mirko Triller

 

 

Priznanje dr. Demetra Bleiweisa


Povzetek poročila o delu DPABS za leto 2015 ter programa za leto 2016 in prvo polovico 2017 

 

 

   

^na vrh
Društvo pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije, vse pravice pridržane, 2010 | Izvedba in oblika: Klemen Dolinšek | Prikaži obrazec za piškotke