Englih presentation
Velikost besedila
Povečaj besedilo Pomanjšaj besedilo

Letno srečanje 2012


18. SREČANJE Z ZBOROM ČLANOV V LIPICI (hotel MAESTOSO)

1. september 2012

 

Vsako prvo soboto v septembru se člani Društva pljučnih in alegijskih bolnikov Slovenije zberemo na letnem srečanju. Letošnje srečanje z Zborom članov je potekalo v Lipici, v hotelu Maestoso. Čeprav je bila noč pred srečanjem precej deževna, je rahla kraška burja do jutra pregnala temne oblake in Lipica nas je prijazno sprejela. Večina članov je prišla z avtobusi, ki so imeli organizirane odhode v kar devetnajstih krajih po celi Sloveniji. Zbralo se nas je preko 350 in skupaj smo preživeli nepozaben dan.

Srečanje se je pričelo s pozdravnim govorom predsednika društva Mirka Trillerja, ki se je v njem zahvalil tudi hotelu Maestoso za pomoč in razumevanje pri organizaciji srečanja ter pokrovitelju srečanja, občini Sežana, za finančno pomoč. V imenu pokrovitelja, občine Sežana, nas je pozdravil župan Davorin Terčon, ki je poudaril, da imamo Društvo plučnih in alegijskih bolnikov Slovenije in občina Sežana veliko skupnega. Sežana ima zdravo naravno okolje, ki je za pljučne bolnike velikega pomena, prav tako pa je ena od pomembnih dejavnosti Bolnišnice Sežana rehabilitacija kroničnih pljučnih bolnikov.

Tudi letos smo srečanje obogatili s strokovnimi predavanji. Mag. Silvana Šonc, direktorica Bolnišnice Sežana je predstavila potek rehabilitacije kroničnih pljučnih bolezni v posebnih klimatskih pogojih. Prim. mag. Tanja Gržetić-Romčević pa je pripravila predavanje o Kronični obstruktivni pljučni bolezni (KOPB) - še vedno slabo prepoznavni in nezadostno nadzorovani.

Posebno presenečenje je bil kulturni program, ki je letos še dodatno poskrbel za našo dobro voljo. Kraški komedijanti so nas do solz nasmejali z veseloigro Bejži zlodej, baba gre. Mladi harmonikar in pevec Matej Felicijan pa je s svojim nastopom pokrbel, da je z njim zapela cela dvorana.

Drugi del srečanja je bil malo bolj uraden. Najprej smo imeli Zbor članov društva. Predsednik društva, blagajnik in nadzorni odbor so podali poročilo o delovanju Društva v preteklem letu, nato pa je predsednik predstavil še program Društva za prohodnje leto. V nadaljevanju objavljamo kratek povzetek poročila za leto 2012 in programa za leto 2013.

Sledil je svečani nagovor predsednika ob 20-letnici delovanja društva. Ob tej priložnosti se je zahvalil vsem članom društva, ki so v teh letih kakorkoli prispevali k delovanju društva. Posebej se je zahvalil vsem sponzorjem in podpornikom, ki so pomagali in še pomagajo Društvu, da lahko izvaja zastavljene programe in projekte. Posebno zahvalo za dologoletno aktivno sodelovanje v društvu pa so prejele mag. Polona Lebar, Štefanija Krajnc, Blanka Kreuh- Kuhta, dr. med., spec., in Mira Tofani.

Polona Lebar, fizioterapevtka, že od leta 2000 aktivno deluje v društvu. Vodi respiratorno fizioterapijo v Savinjsko- Šaleški regiji, sodeluje v astma in KOPB šolah in skrbi za prepoznavnost našega društva v regiji. Je oseba, na katero se lahko zaneseš, in je vedno na razpolago za bolnike in sodelavce v društvu.

Štefanija Krajnc, fizioterapevtka, ki že več let odlično vodi dihalno vadbo v Mariboru in na Ptuju ter sodeluje s predavanji v astma in KOPB šolah.

Blanka Kreuh- Kuhta, dr. med., spec., že vrsto let aktivno sodeluje z društvom. Vedno rada priskoči na pomoč in redno sodeluje pri izvedbi astma in KOPB šol v Mariboru.

Mira Tofani, že vrsto let aktivno sodeluje v društvu in s svojim znanjem pomembno prispeva k uspešnemu delovanju društva.

Najbolj svečan del srečanja je bila podelitev najvišjega priznanja društva, priznanja Demetra Bleiweisa, ki ga je ob 20-letnici delovanja društva prejela ustanoviteljica in dolgoletna predsednica društva prim. Majda Ustar Latkovič. Dobitnica priznanja je nagovorila vse zbrane člane, se spomnila ustanovitve društva in zaželela, da bi društvo še naprej uspešno delovalo.

Čisto na koncu je sledilo žrebanje za nagradno igro Lošinj, ki je bila objavljena v prejšnji številki glasila. Srečna dobitnica je prejela 3 nočitve s polnim penzionom na Lošinju.

Medtem ko so nam v hotelu pripravljali kosilo, smo se vsi skupaj odpravili v park pri Kobilarni, kjer smo s skupnimi močmi posadili spominsko drevo. Ker smo svoje glasilke ugreli že ob zvokih harmonike, smo tudi zunaj stopili skupaj glasovi z različnih koncev Slovenije in zapeli nekaj narodnih. Dobre volje ni manjkalo in prijetno vzdušje se je nadaljevalo tudi pri skupnem kosilu. Popoldne smo imeli še priložnost za ogled Kobilarne Lipica in za sprehod do Doline lurške Matere Božje v Lipici.

 


Priznanje dr. Demetra Bleiweisa

 

Vtisi s srečanja v Lipici

 

Fotografije z 18. srečanja članov v Lipici 

 

 

 

^na vrh
Društvo pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije, vse pravice pridržane, 2010 | Izvedba in oblika: Klemen Dolinšek | Prikaži obrazec za piškotke