Englih presentation
Velikost besedila
Povečaj besedilo Pomanjšaj besedilo

Vsakoletno srečanje DPAB Pomurja, 2013

Avtor prispevka: Marjan Huber

Letos smo se srečali 10. maja v vaseh Fokovci in Andrejci v občini Moravske Toplice. Srečanje so pripravili člani našega društva iz družin Kianec in Kodila, ki živijo v omenjenih vaseh. Sprejeli so nas v prostorih KTD Ceker v Fokovcih, kjer so nas že čakale polno obložene mize z jedačo in pijačo (obloženi kruhki, razne vrste peciva, pereci in druge dobrote).

Po pozdravnem nagovoru Vilija Kianca nam je predsednica društva Ceker, gospa Kornelija Kianec, opisala dejavnosti društva ter njihove izdelke (cekrčke). O tej lepi vasi in okraju nas je poučil član društva Ceker, gopod Tihomir Kržanko, voditelj zbiralcev in zbiratelj starih dokumentov, pisem ter zgodovinskih pričevanj tega kraja. Tako smo izvedeli, da prve omembe Fokovcev segajo v leto 1340. Med drugim so bili mejna vas med Nemčijo in Madžarsko.

 

 

Protestantizem je še posebej zaznamoval leti 1599 in 1600. V času turških vpadov vasem ni bilo prizaneseno in v Vučji Gomili je gomila padlih turških vojakov, ki jo morajo arheologi še raziskati. V Selu in okoliških vaseh sobivajo evangeličanska, katoliška ter binkoštna vera. V vasi je v 18. in 19. stoletju živelo okoli 22 judov, ki so območju pustili svoj pečat.

Ogledali smo si še binkoštno cerkev, kjer nam je gospod Darko, Tihomirjev brat, zaigral na star instrument – cimbale, ki imajo tudi svojo zgodovino in, kot smo lahko slišali, čudovite zvoke. Žal nam čas ni dopuščal, da bi si v sosednji vasi Selo ogledali znano romansko cerkev – rotundo iz 13. stoletja. Odpravili smo se na večerjo v okrepčevalnico pri Kapelici v Andrejcih, od koder je čudovit pogled proti Lendavi in Hrvaški. Tam nas je že čakal župan občine Moravske Toplice, gospod Alojz Glavač, in nam članom DPAB Pomurja zaželel prijetno druženje v njihovem kraju ter vsem skupaj zdravja. Ob koncu srečanja smo strnili prijetne vtise, tudi vreme nam je služilo. Žal se nekateri člani zaradi zdravstvenih težav druženja niso mogli udeležiti. Pogrešali smo jih.

Namen srečanj DPAB Pomurja je druženje ter spoznavanje krajev in ljudi, Pomurja, zato so ti dogodki tradicionalni in vsakokrat v drugi občini. Tako smo že obiskali Turnišče, Kobilje, dvakrat Gornjo Radgono, Kuzmo, Ižakovce, Grad, Moravske Toplice, Mursko Soboto in še nekatere druge kraje. Maja 2014 se bomo že drugič srečali v obmejni občini z Madžarsko v Kobilju. In če pomislim na prvo srečanje, ki je bilo pred nekaj leti, lahko zatrdim, da smo se imeli fajn.

 

 

^na vrh
Društvo pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije, vse pravice pridržane, 2010 | Izvedba in oblika: Klemen Dolinšek | Urednica: Metka Nežič | Prikaži obrazec za piškotke