Englih presentation
Velikost besedila
Povečaj besedilo Pomanjšaj besedilo

Območna skupina Pomurje

Avtorica prispevka: Neda Luznar, prof. zdravstvene vzgoje

 

Območna skupina krije območje Ljutomerja, Gornje Radgone, Murske Sobote in Lendave. Večina članov se je zdravila na pljučnem oddelku bolnišnice v Murski Soboti, zdravniki pulmologi pa opravljajo svoje delo še v zdravstvenih domovih Lendava in Ljutomer ter v dveh ambulantah pulmologov koncesionarjev. Koordinatorica območne skupine Pomurje je diplomirana medicinska sestra Marica Holsedl, ki dela na pljučnem oddelku bolnišnice Murska Sobota. Za potrebe članov usklajuje delo, skrbi za sodelovanje med njimi, jih vabi na srečanja in pomaga pri organiziranju dela.

Območna skupina vsako leto samostojno organizira letno srečanje članov Pomurja. Udeležba na srečanjih je velika, saj se člani srečujejo v domačem okolju, kar je ljudem blizu. Potrudijo se tudi, da so srečanja prilagojena potrebam članov in da ti pridobijo več znanja o bolezni ter zdravljenju, posvetujejo in pogovorijo pa se lahko s strokovnjaki in sobolniki. To je tudi pomemben družabni dogodek, ki povezuje člane. Pripravili so izobraževanja o astmi in kronični obstruktivni pljučni bolezni za bolnike ter svojce članov društva. Organizirajo in redno izvajajo dihalno vadbo. Vsako leto se številni člani udeležijo srečanja in občnega zbora društva.

Dihalne vadbe v Pomurju

Že v enem od prejšnjih člankov smo govorili o vadbi članov v Murski Soboti. Tokrat bi vam radi povedali še nekaj o fizioterapevtki Jasni Sukič, ki vadbo vodi že od leta 2006. Članica društva je postala ob njegovem nastanku pred dvajsetimi leti. Ker je zaposlena na pulmološkem oddelku murskosoboške bolnišnice, zelo dobro pozna težave pljučnih bolnikov.

Zaveda se, da so to kronični bolniki, ki morajo z boleznijo živeti do konca življenja. Njihovo zdravstveno stanje je lahko zelo dobro, če znajo skrbeti zase ter imajo ves čas strokovno pomoč in podporo. Prav to je po njenem menju poslanstvo društva. Sama pa pravi: »Prek dela za društvo lahko članom ponudim več kot na delovnem mestu. Spremljam jih tudi po odpustu iz bolnišnice in jim pomagam. Za pljučne bolnike je izredno pomembno, da skrbijo za dobro delovanje dihal ter ustrezno telesno pripravljenost, kondicijo. Tako na vsaki uri poleg dihalni vaj opravimo tudi vaje za moč in gibljivost telesa. Srečanja na dihalni vadbi omogočijo članom druženje in izmenjavo izkušenj.« Gospa Jasna Sukič si želi, da bi se jim na dihalnih vadbah pridružilo še več bolnikov iz Pomurja.

 

^na vrh
Društvo pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije, vse pravice pridržane, 2010 | Izvedba in oblika: Klemen Dolinšek | Urednica: Metka Nežič | Prikaži obrazec za piškotke