Englih presentation
Velikost besedila
Povečaj besedilo Pomanjšaj besedilo

Srecanje DPAB Pomurja, 2015

Avtor prispevka: Marjan Huber

 

Občina Puconci, ki jo sestavlja 23 vasi, v ravninskem delu meji na Mestno občino Murska Sobota, Občino Moravske Toplice, Občino Tišina in Občino Cankova, na Goričkem pa meji na Občino Grad in Občino Gornji Petrovci. Je ena večjih občin v Pomurju. Pravijo, da leži tam, kjer si Ravensko in Goričko podajata roki. V njej prebiva okoli 6500 ljudi.


V občini delujejo tudi podjetja, kot so Cerop (regijski center za predelavo odpadkov), Lukos Agro (družba za proizvodnjo in predelavo sadja), Gorički sad (hladilnica sadja), Kema Puconci (s proizvodnim programom posebnih materialov za zaključna dela v gradbeništvu in kremenovega peska), in številna manjša podjetja. Že leta 1905 je v Puconcih delovala opekarna (»ciglenca«). Stara šola je bila v sklopu cerkve postavljena v 18. stoletju in je bila že tedaj zidana. Večina hiš je bila takrat še iz lesa in blata (imenovale so se tučence). Ime Puconci je bilo prvič omenjeno leta 1365.

Pred evangeličansko cerkvijo nas je v senci velikega parka, ki ga krasi tudi več kot sto let stara lipa, posajena v spomin na odhod mož v prvo svetovno vojno, pričakala duhovnica Katja Ajdnik. Evangeličanska cerkvena občina v Puconcih je najstarejša na Slovenskem. Cerkev je bila zgrajena leta 1784. Duhovnica nam je povedala o cerkvi, protestantizmu, reformaciji, prvem prevodu Biblije, pridigi v maternem – slovenskem jeziku in o pomembnih ljudeh tedanjega časa, kot so bili Primož Trubar, Jurij Dalmatin, Štefan Küzmič, Aleksander Trplan, Franc Temlin in drugi, ki so z govorjeno in tudi zapisano besedo razsvetljevali in širili nauk v slovenskem jeziku. Poleg cerkve stoji tudi spomenik, ki so ga poimenovali Spametnost in je posvečen reformaciji na naših tleh.

Ogledali smo si tudi spominski dom Štefana Küzmiča, posvečen 500-letnici protestantizma pri nas. Spominski dom je namenjen tihim prireditvam, kot so predavanja ter fotografske in slikarske razstave, Küzmičevim dnevom in tudi vsakoletnemu srečanju pripadnikov treh cerkva (evangeličanske, katoliške in binkoštne). V domu se nam je pridružil župan Ernest Nemec, ki nas je vodil do konca srečanja.

Zatem smo si ogledali Zeleno dvorano, na novo zgrajen športni objekt, ki je namenjen tako športnim kot tudi velikim kulturnim prireditvam. Občina Puconci se ponaša s tremi klubi, ki nastopajo v državnih ligah (v ženski odbojki, namiznem tenisu in hokeju na travi). Dvorana ter tudi šola in drugi objekti so energetsko učinkoviti in funkcionalni. V obratovanju je 23 sončnih elektrarn in župan je povedal, da stremijo k energetski samozadostnosti. V osnovni šoli izvajajo pouk tudi v spletni učilnici, za kar so uredili sadovnjak, lastni vrt, postavili čebelnjak, vremensko postajo ter samostoječo zunanjo hiško, v kateri je učilnica. Srečanje smo končali v gostilni Kuhar-Kosi, ki se ponaša s stoletno tradicijo.

V imenu DPAB Pomurja hvala že omenjenima duhovnici Katji Ajdnik in županu Ernestu Nemcu. Velika hvala tudi našemu članu, Štefanu Kuharju (Bencaku), ki že nekaj let živi s kisikom na domu, za organizacijo tega srečanja, kakor tudi vsem, ki so mu pri tem tako ali drugače pomagali.


 

^na vrh
Društvo pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije, vse pravice pridržane, 2010 | Izvedba in oblika: Klemen Dolinšek | Urednica: Metka Nežič | Prikaži obrazec za piškotke