Englih presentation
Velikost besedila
Povečaj besedilo Pomanjšaj besedilo

Srečanje DPAB Pomurja, 2016

Avtor prispevka: Marjan Huber

 

Še vedno so sveži vtisi z lanskega srečanja DPAB Pomurja v Puconcih, kjer nas je pogostil župan Ernest Nemec, ki je nedolgo zatem, pri 56 letih, žal preminil. Življenjske poti nas vodijo skozi različne oblike bolezni, ki se jih mi kot pljučni onkološki bolniki zavedamo in jih poskušamo tako ali drugače premostiti.

Letos smo se srečali v Bodoncih, ki prav tako spada v Občino Puconci. Tokratno srečanje sta organizirala in pripravila Robert Kerec in njegova soproga Nada. Kot je navada v naših krajih, so Nadi na pomoč pri peki peciva priskočile sosede.

Osrednji del vasi Bodonci leži ob vznožju bodonskega hriba, s cerkvijo, od koder je čudovit pogled proti Klöchu v Avstriji, Kapeli in Boču. Evangeličanska cerkev je bila leta 1999 poimenovana po Miklošu Küzmiču, prekmurskem piscu, prevajalcu in reformatorju. Sprejel nas je mladi evangeličanski duhovnik (prekmursko farar) Simon Sever in nas popeljal po zgodovini trga kraja, protestantizma in cerkvene občine. Prvo cerkev, ki je bila lesena, je dal leta 1792 v upravljanje faranom grof Peter Szapary. Še pred tem časom sta na življenje ljudi in življa na Goričkem ter deloma tudi na Ravenskem zelo vplivali gospoščina in graščina iz naselja oz. vasi Grad na Goričkem, ki se je tedaj imenovala Gornja Lendava, prvič omenjena že leta 1208.

Cerkev je precej velika in lepo okrašena. Strop je na osmih stebrih in je s treh strani obdan s kori – z balkoni. V njej je oltar s prižnico, na nasprotni strani oltarja pa so na koru enomanualne orgle. Poleg cerkve je pred dvema letoma zgrajen evangeličanski dom – večnamenska dvorana za potrebe faranov in občanov tega kraja, ki je namenjena verouku in konfirmaciji. V njej deluje otroški zbor, poučujejo se kitara, klavir in harmonika, izvajajo se kuharski tečaji in čebelarski krožek, saj ob domu stoji lep in velik čebelnjak, odvijajo pa se tudi druge dejavnosti. V dvorani sta še mizi za igranje namiznega nogometa in biljarda. Ko smo odhajali, so se že pripravljali na kuharski tečaj. Naslednji večer si je moški del družbe organiziral ogled finalne tekme Uefine lige prvakov med madridskima Realom in Atleticom.

V cerkvi organizirajo božične koncerte, tako je med drugim že nastopil kvintet Aeternum. Nastopili so še Eroika, Klapa Maslina in drugi, 28. avgusta pa bo nastopil Vlado Kreslin z Malimi bogovi. Mladi pripravljajo različne akcije, kot so pranje avtomobilov za humanitarne namene in zbiranje šolskih potrebščin. Cerkev je vpeta med farane in občane tako družabno, kulturno in humanitarno kot tudi duhovno. K temu veliko prispeva duhovnik Simon Sever, ki se mu člani društva zahvaljujemo za topel sprejem in pogostitev.

Veliko vsega se dogaja v bodonski gmajni in bodonska cerkev je ena izmed priljubljenih točk organiziranih skupin in popotnikov. Ena od takih tradicionalnih zanimivosti je vsakoletna blagoslovitev voznikov starodobnih vozil. Pot smo končali v vasi Beznovci, v gostilni Jelenov hram. Po dobri hrani in pijači smo si še ogledali živali, ki se prosto pasejo v odprtih oborah in med njimi je veliko damjakov – jelenov, koz, račk, polhi, ki so dejavni ponoči, osli, krškopoljske svinje, fazani, grlice in tudi nagačene živali, za katere lastnik pravi, da jih je bila večina poškodovanih.

Za nami je bil prijeten dan. Veselimo se takih oblik snidenja, ki nas povezujejo, so poučna in nas združujejo. Naslednje leto, se bomo, če bo zdravje, srečali v Polani pri Murski Soboti in si ogledali podjetje Roto.


 

^na vrh
Društvo pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije, vse pravice pridržane, 2010 | Izvedba in oblika: Klemen Dolinšek | Urednica: Metka Nežič | Prikaži obrazec za piškotke