Englih presentation
Velikost besedila
Povečaj besedilo Pomanjšaj besedilo

Bili smo na dihalni vadbi v Celju

Tokrat smo obiskali člane društva na dihalni vadbi v Celju, kjer organizirana vadba poteka peto leto. Prijetna skupina zagnanih in optimističnih članov društva se vsako sredo srečuje v prostorih za fizioterapijo Splošne bolnišnice Celje. Zelo veliko jim pomeni, da lahko vadijo pod skrbnim vodstvom fizioterapevtke, ki poskrbi, da je njihovo dihanje in izvajanje vaj pravilno. Prav tako pa je vadba zanje tudi druženje in izmenjava izkušenj z osebami, ki imajo podobne težave.

Udeleženci dihalne vadbe so iz Celja in širše okolice, tudi iz Štor in Braslovč. Najzvestejši obiskovalec je gospod Janez, ki se je redno udeležuje vse od njenega začetka, to je zdaj že dobrih petnajst let. Najprej jo je obiskoval v Topolšici, zdaj pa v Celju, ker mu je bližje. Vedno nasmejani in vitalni gospe Bredi ne bi nihče pripisal, da je v preteklosti kar dvakrat prebolela tuberkulozo. V svojem 84. letu starosti drugim vliva pogum in jim je za zgled, da so lahko s pozitivno naravnanostjo kos vsemu, tudi bolezni in letom.

Gospa Heda prav tako dokazuje, da za dihalno vadbo ni omejitev. Dve leti je namreč že na trajnem zdravljenju s kisikom na domu, vendar je to ne odvrne od rednega udejstvovanja. Prav nasprotno. Zaveda se, da ji vadba koristi, tako da je prenosni kisik njen stalni spremljevalec tudi med vadbo. Fizioterapevtka Bojana Leskovšek pravi, da so udeleženci pridni, zagreti in zelo zainteresirani. Všeč jim je, da lahko uporabljajo različne pripomočke, kot so trakovi in žoge. Poleg dihalnih vaj, ki sestavljajo glavni del vadbe, fizioterapevtka vključuje tudi vaje za križ in trebuh, včasih pa izvedejo tudi kako vajo iz joge.

V Celju je telovadila Metka Nežič.

 

 Urnik dihalne vadbe po Sloveniji

 

 

 

^na vrh
Društvo pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije, vse pravice pridržane, 2010 | Izvedba in oblika: Klemen Dolinšek | Urednica: Metka Nežič | Prikaži obrazec za piškotke