Englih presentation
Velikost besedila
Povečaj besedilo Pomanjšaj besedilo

Bili smo na dihalni vadbi v Kopru

Tokrat smo se na dihalni vadbi pridužili zgovornim, nasmejanim in pozitivno naravnanim Primorkam. Vadba v Kopru poteka od leta 2007 v Osnovni šoli Antona Ukmarja. V skupini je dvanajst članic našega društva, ki vsaka po svoje prispeva, da vadba vedno poteka v pozitivnem vzdušju. Marjeta, Elizabeta, Elena, Lidija, Branka, Nevija, Katerina, Sonja, Zdenka, Danica in dve Mariji prihajajo iz različnih krajev koprske občine. Štiri članice se udeležujejo vadbe vse od začetka, med njimi tudi najstarejša, 84-letna gospa Katerina, ki je bila tokrat zaradi zdravstvenih težav odsotna.

Večina izmed njih je astmatičark, nekatere imajo tudi težave z alergijami, vendar jih to pri dejavnostih ne omejuje. Vaditeljica Marjeta Krastič, ki je tudi fizioterapevtka na kirurškem oddelku v bolnišnici v Izoli, poudarja dihalne vaje, pri tem pa vključuje tudi različne vaje za celo telo. Vaje izvajajo v različnih položajih, da zajamejo vse telesne mišice. Članice vaje izvajajo tudi doma, dodatno pa jim vaditeljica daje tudi domače naloge za kondicijo. Priporoča jim predvsem hojo, ki pa ne sme biti prehitra. Osnovno merilo je, naj bo hoja tako hitra, da še lahko normalno govorijo, dolžino prehojene poti pa naj prilagajajo in stopnjujejo same, po lastnem občutku. Nekatere izmed njih so še posebej dejavne: tečejo, hodijo in se udeležujejo različnih pohodov. Skoraj vse pa pridobivajo kondicijo tudi z delom na vrtu.

Udeleženkam je zelo všeč, da pri vadbi razgibajo vse dele telesa. Zadovoljne so tudi, da  vaditeljica pri tem ves čas pozorno spremlja, ali vaje res izvajajo pravilno. Veseli jih, da jim vaditeljica v posebnih primerih tudi individualno svetuje, ko je npr. katera prehlajena, jo boli hrbenica ali ima druge zdravstvene težave. Posebej so izpostavile, da na dihalno vadbo tako rade prihajajo prav zaradi vaditeljice. Pravijo, da je skrbna in natančna ter da je zanjo kakovost izvedenih vaj zelo pomembna. Ko je pred časom razmišljala, da bi zaradi preobremenjenosti prenehala izvajati dihalno vadbo, so jo prav udeleženke prepričale, naj delo še vedno nadaljuje. Na koncu vsakega leta se ji zahvalijo tako, da jo povabijo na pico.

V Kopru je telovadila Metka Nežič.


Urnik dihalne vadbe po Sloveniji


 

^na vrh
Društvo pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije, vse pravice pridržane, 2010 | Izvedba in oblika: Klemen Dolinšek | Urednica: Metka Nežič | Prikaži obrazec za piškotke