Englih presentation
Velikost besedila
Povečaj besedilo Pomanjšaj besedilo

Dihalna vadba v Domžalah

Bili smo na dihalni vadbi v Domžalah


 

Tokrat smo se odpravili na dihalno vadbo v Center zdravja v Domžale. Vadba poteka v dveh skupinah pod skrbnim vodstvom vedno nasmejane fizioterapevtke Urške Mravlje. Prva skupina vadi v torek dopoldne, druga v četrtek popoldne, tako da imajo člani možnost izbire, nekateri pa prihajajo kar v obeh terminih. Okrog 20 jih redno prihaja, večinoma iz Domžal in okolice, gospod Marko pa celo iz Ljubljane. Pridružili smo se dopoldanski skupini.

Vadba v ritmu glasbe

V Novem mestu, kjer smo bili decembra, dihalno vadbo spremlja umirjena klavirska glasba. V Domžalah pa vadba poteka v povsem drugačnem, veliko bolj ritmičnem vzdušju. Tako smo telovadili tudi ob ritmih Abbe, kar res požene kri po telesu in človeka napolni z dobro voljo in energijo za ves dan. Fiziterapevtka pri vadbi najbolj poudarja pravilno dihanje, posebno pozornost pa namenja tudi ritmu izvajanja posameznih vaj in temu primerno izbira tudi glasbeno podlago. Izmenjujejo se raztezne in dihalne vaje ter vaje za ravnotežje in koordinacijo. Veliko vaj je bilo za nas povsem novih, nekatere so se nam zdele tudi precej zahtevne, vendar jih udeleženci izvajajo brez težav. Fizioterapevtka pojasnjuje, da je nabor vaj rezultat njenih večletnih izkušenj in stalnega nadgrajevanja strokovnega znanja. Večino vaj udeleženci že poznajo in jih odlično izvajajo, vsakič pa doda tudi nekaj novega.

Vsem udeležencem velja izreči pohvalo za odlično kondicijo in razgibanost. To velja čisto za vse, tudi za 84. letnega gospoda Janeza, ki je s svojo dobro voljo in pozitivno energijo vzor in dodatna motivacija za ostale člane. Sicer ga tokrat izjemoma ni bilo na vadbo, vendar so nam ostali zatrdili, da tudi on vse vaje izvaja brez težav. Res škoda, da tudi njega nismo spoznali osebno, ampak gotovo bo za to še kakšna priložnost.

 

 

Smeh za lažje izkašljevanje

Dihalna vadba vsem udeležencem zelo koristi, poleg tega pa jim prinaša tudi dobro voljo in veliko smeha. Smeh je nekakšen zaščitni znak domžalske skupine. Ugotovili so namreč, da pomaga pri izkašljevanju. Pravijo, da so to tudi stestirali in deluje. Zdaj smeh tudi načrtno prakticirajo, tako da si med vadbo povedo kakšno šalo in se vsi pošteno nasmejejo. Če poskušamo za konec naše vtise strniti v en stavek, bi lahko rekli: redna dihalna vadba z nasmehom na obrazu v ritmih dobre glasbe. To bi bil lahko recept za dobro kondicijo naših pljuč tudi pri 80-ih.

 

V Domžalah je telovadila Metka Nežič.

 

 Urnik dihalne vadbe po Sloveniji

 

^na vrh
Društvo pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije, vse pravice pridržane, 2010 | Izvedba in oblika: Klemen Dolinšek | Urednica: Metka Nežič | Prikaži obrazec za piškotke