Englih presentation
Velikost besedila
Povečaj besedilo Pomanjšaj besedilo

Dihalna vadba v Lučah

Dihalna vadba za člane našega Društva v Lučah drugo leto poteka pod vodstvom Mojce Solar. V telovadnici osnovne šole Blaža Arniča se srečujejo vsak torek. Fizioterpevtka zelo pohvali marljivost udeleženk, še posebej ker so vse stare med 60 in 80 let. Pravi, da se med vadbo sploh ne občuti, da je med njo in udeleženkami kar nekaj let razlike, v tako dobri telesni kondiciji so. Vse se hitro učijo in zelo pridno vadijo. Na dihalni vadbi kot pripomoček redno uporabljajo lesene palice in terabant trakove. Gospa Mojca je njihovo zavzetost nagradila tako, da jim je oba rekvizita priskrbela za domov, kjer zdaj večina udeleženk tudi redno vadi. Udeleženke se zavedajo velikega pomena redne telesne aktivnosti za ohranjanje kakovostnega življenja kljub zdravstvenim težavam. Tri članice imajo KOPB, tri astmo, ostale pa različne oblike alergij oziroma drugih težav z dihali.

So zelo prijetna in vedno nasmejana skupina. „Med študijem nikoli nisem razmišljala, da bi kdaj prevzela vodenje skupine, vendar sem zelo pozitivno presenečena nad udeleženkami," pravi gospa Mojca. „Vidi se velika mera vztrajnosti in marljivosti. Ogrevanje, vadba, dihalne vaje in sproščanje potekajo vsakič po eno uro. V skupini je viden pozitiven pristop, kar doprinaša k razumevanju in sproščenosti med samim potekom vadbe. Želim si še nadaljnjega sodelovanja, tako z društvom, kot tudi s skupino v Lučah. Upam, da bo tudi čas na naši strani."

Dihalna vadba udeleženkam pomeni veliko več kot le vzdrževanje telesne kondicije. Pomeni tudi dragoceno obliko druženja. Vse se odlično razumejo in zelo veliko smejijo. V šali pravijo, da je to dodatna terapija za trebušne mišice. Za pusta se vedno našemijo, za osebne praznike pa posladkajo z dobrotami, ki jih pripravijo same. Fotografije so nastale 24. junija, na zadnji dihalni vadbi pred počitnicami. Udeleženke Ela, Emika, Pavla, Ana, Pavla, Ana, Valerija in Angela so ob tem povedale: „Z veseljem se udeležujemo telovadbe, pri kateri se razgibamo, razvedrimo in tudi nasmejimo. Z Mojco smo zelo zadovoljne, saj kljub njeni mladosti zelo razume tegobe nas starejših. Želimo si še nadaljnjega sodelovanja."

V Lučah je telovadila Metka Nežič.

 

 Urnik dihalne vadbe po Sloveniji

 

 

 

^na vrh
Društvo pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije, vse pravice pridržane, 2010 | Izvedba in oblika: Klemen Dolinšek | Urednica: Metka Nežič | Prikaži obrazec za piškotke