Englih presentation
Velikost besedila
Povečaj besedilo Pomanjšaj besedilo

Dihalna vadba v Novem mestu

V četrtek, 15. novembra, sem se pridružila našim članom, ki obiskujejo dihalno vadbo v Novem mestu. Vsak teden se srečujejo v prijaznem okolju telovadnice novomeškega zdravstvenega doma. Na vadbo redno prihaja med 12 in 15 članov iz Novega mesta in okolice.

Četrtek je poseben dan

Nekaj članov prihaja v paru in obiskujejo dihalno vadbo že več let. Gospa, ki obiskuje dihalno vadbo najdlje, že šest let, je prišla v spremstvu hčerke in vnučka in so telovadili vsi trije. Ker nas je večina prišla malo prej, smo na hodniku prijetno poklepetali. Zaupali so mi, da je četrtek za njih prav poseben dan in se raje odrečejo čemu drugemu kot da bi izpustili dihalno vadbo. Redna vadba jim veliko pomeni. Pomaga jim pri premagovanju zdravstvenih težav in ohranjanju redne telesne aktivnosti. Pravijo, da je zelo velik motiv za udeležbo tudi njihova fizioterapevtka, gospa Darja Pavlenič, s katero so zelo zadovoljni in so posebej želeli, da jo pohvalimo tudi v tem prispevku. Pravijo, da si človek sploh ne more predstavljati koliko različnih vaj pozna gospa Darja. Vaje nikoli niso enake kot prejšnji četrtek. Vsakič je nekaj novega in zato tudi vsakič še bolj zanimivo. In res, ko smo pričeli, sem se tudi sama prepričala, da je dihalna vadba v Novem mestu nekaj posebnega. Telovadnica res ni prav velika, je pa zato polna različnih rekvizitov, ki jih fizioterapevtka ves čas strokovno vključuje v vadbo. Poskrbi tudi za prijetno glasbeno ozadje, ki vnaša v dihalno vadbo še dodatno sprostitev.

Kako poteka dihalna vadba v Novem mestu

Zanimalo me je kako fizioterapevtki uspeva ves čas ohranjati pozitivno vzdušje, visoko motiviranost udeležencev in predvsem od kje ji toliko različnih vaj. Pravi, da v dihalno vadbo vključuje vaje in tehnike iz respiratorne fizioterapije, pri tem pa uporablja različne rekvizite, ki pripomorejo k lažjemu in boljšemu izvajanju dihalnih vaj. Dodaja, da veliko različnih vaj ne pomeni, da jih ima toliko v glavi, ampak da je potrebno samo malo kreativnosti, da se staro vajo hitro preoblikuje v novo.

Čeprav so vaje zelo raznolike, dihalna vadba vedno vsebuje stalne elemente. Prične se z različnimi vajami prostega razgibavanja ali razgibavanja s palico. Sledijo vaje za prsno dihanje in nato za trebušno dihanje. Pri vseh vajah je pomembno, da udeleženci dihajo pravilno (nos vdih – usta izdih). Dihati je potrebno počasi, da se vdiha zavedamo in ga občutimo. V nadaljevanju sledijo različne vaje leže z žogo, vaje s trakom in vaje z veliko žogo.

V Novem mestu je telovadila Metka Nežič.

 

 Urnik dihalne vadbe po Sloveniji

 

Fotografije, ki so nastale med dihalno vadbo v Novem mestu

^na vrh
Društvo pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije, vse pravice pridržane, 2010 | Izvedba in oblika: Klemen Dolinšek | Urednica: Metka Nežič | Prikaži obrazec za piškotke