Englih presentation
Velikost besedila
Povečaj besedilo Pomanjšaj besedilo

Na dihalni vadbi v Trebnjem

Pridružili smo se članom našega društva na dihalni vadbi v Trebnjem. Zagnana skupina trinajstih članov se srečuje vsak četrtek. Prihajajo iz Šentlovrenca, Mirne, Slovenske vasi in Trebnjega z okolico. Tokrat so se vadbe udeležili Slavka, Marija, Joži, Marija, Anica, Mojca, Majda Marija, Florjana, Ivan, Cvetka (vsi tudi na skupinski sliki), zaradi zdravstvenih težav pa so bile odsotne Brigita, Zorica in Marjeta. Večina je pljučnih ali alergijskih bolnikov, nekaj pa je tudi podpornikov društva. Vsi se vadbe zelo radi udeležujejo in z veseljem pričakujejo naslednji četrtek. Veliko raje namreč vadijo skupaj kot vsak zase doma.

Vadba v Trebnjem se je začela leta 2008 na pobudo fizioterapevtk Simone Maver in Marije Maje Potočnik. Zdajšnja fizioterapevtka Anita Kek se je pridružila leto pozneje. Najstarejši član skupine, gospod Ivan iz Mirne, jih šteje 84 in se vadbe redno udeležuje že vse od njenega začetka. To mu pomaga pri težavah, ki mu jih povzroča KOPB. Pred petimi leti se mu je pridružila tudi tri leta mlajša sestra Cvetka, druge članice pa dihalno vadbo prav tako obiskujejo že več let. Kadar so prisotni vsi, je telovadnica skoraj premajhna, vendar se odlično znajdejo in vaje malo prilagodijo.

Z vadbo lažje premagujejo težave zaradi astme, alergij ali KOPB. Znajo pravilno dihati in redno vzdržujejo telesno kondicijo. Fizioterapevtka poskrbi, da vedno razgibajo celo telo. Najprej izvajajo vaje za kardiovaskularni sistem, nato za ramenski obroč, sledijo vaje za hrbtenico in krepitev trebušnih mišic, zatem vaje za raztezanje in na koncu sprostitev v obliki masaže ali sproščujočega dihanja. Pri vadbi izmenično uporabljajo tudi žoge, trakove in druge pripomočke. Udeleženci so s fizioterapevtko zelo zadovoljni in so se v teh letih navezali drug na drugega. Pravijo, da je zelo potrpežljiva, prijazna in pozorna prav do vsakogar. Ob koncu leta se vedno tudi posladkajo in drug drugemu namenijo manjšo pozornost. Posebej so poudarili, da so fizioterapevtki zelo hvaležni za njeno delo, prav tako pa so hvaležni tudi društvu, ki vadbo organizira in jim je dodelilo tako dobro fizioterapevtko.

V Trebnjem je telovadila Metka Nežič.

 

 Urnik dihalne vadbe po Sloveniji

 

 

 

^na vrh
Društvo pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije, vse pravice pridržane, 2010 | Izvedba in oblika: Klemen Dolinšek | Urednica: Metka Nežič | Prikaži obrazec za piškotke