Englih presentation
Velikost besedila
Povečaj besedilo Pomanjšaj besedilo

Telovadili smo v Murski Soboti

Zadnjega maja smo se odzvali prijaznemu povabilu fizioterapevtke gospe Jasne Sukič, ki vodi dihalno vadbo Društva v Murski Soboti, da od bliže pogledamo kako telovadijo naši člani v Prekmurju. Z organizirano dihalno vadbo se pljučni in alergijski bolniki naučijo pravilnega dihanja, izboljšajo telesno zmogljivost in s tem tudi kakovost svojega življenja. Za člane Društva pomeni dihalna vadba tudi priložnost za druženje, zato se člani iz Murske Sobote in okolice začnejo zbirati že ob 15.30. Na lastne oči smo se prepričali kako prijetne so tiste minute pred pričetkom vadbe. Zunaj, pred vhodom v telovadnico, je prijeten kotiček v senci, kjer lahko udeleženci posedijo in poklepetajo. Fizioterapevtka je prinesla vodo in kozarce za osvežitev pred začetkom vadbe.

Prišli so Franc Dugar, Marija Farkaš in Marija Serec. Alojz Sobočan se nam je pridružil skupaj z ženo Agico, ki ni pljučna bolnica, vendar tudi ona rada prihaja na dihalno vadbo. Ugotovila je, da ji koristi, zato je tudi sama postala članica našega Društva. V paru prihajata tudi Mirko in Marija Poredoš. Marija je se je vadbe začela udeleževati v oporo možu po operaciji pljuč, zdaj pa jo še naprej skupaj redno obiskujeta. Rozalija in Jožef Cigut sta tretji par, ki se nam je pridružil pred telovadnico. Včasih pripeljeta s sabo tudi »podmladek« dihalne vadbe. Tudi tokrat sta bili z njima vnukinji Kaja in Maja, ki se veselita skupne vadbe z dedkom in babico. Prišle so še Irena Horvat, Majdo Pörš Grabar in Marija Gujtman. Pred odhodom v telovadnico smo naredili še fotografijo za skupni pozdrav iz Murske Sobote vsem ostalim članom Društva.

 


Večina udeležencev se dihalne vadbe redno udeležuje, nekateri med njimi že vseh 6 let kar poteka v Murski Soboti. Včasih pa kakšen izmed članov tudi zboli. Takrat se telovadni kolegi na njih spomnijo s prijazno voščilnico. Tudi tokrat smo se pred pričetkom vadbe pridružili dobrim željam za dve članici društva.

Med vadbo smo lahko hitro ugotovili, da so vsi udeleženci v odlični kondiciji. Tudi zahtevnejše vaje jim ne povzročajo prav nobenih težav, čeprav je najstarejši udeleženec star 76 let in je med njimi tudi nekaj bolnikov, ki bili operirani na pljučih. Nastalo je tudi nekaj fotografij, ki bodo gotovo v spodbudo ostalim članom, da se pridružijo dihalni vadbi v Murski Soboti ali v enem izmed ostalih 14 krajev v Sloveniji, kjer poteka redna organizirana dihalna vadba.

V Murski Soboti je telovadila Metka Nežič.

 

 

Urnik dihalne vadbe po Sloveniji

 

Fotografije z vadbe v Murski Soboti

^na vrh
Društvo pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije, vse pravice pridržane, 2010 | Izvedba in oblika: Klemen Dolinšek | Urednica: Metka Nežič | Prikaži obrazec za piškotke