Englih presentation
Velikost besedila
Povečaj besedilo Pomanjšaj besedilo

Srečanje ob dvajseti obletnici sekcije za otroke

Avtor prispevka: prim. Aleksander Bručko, dr. med., specialist pediater, Klinika za pediatrijo, UKC Maribor

Sekcijo za otroke Društva pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije (DPABS) smo ustanovili 24. maja 1994 v predavalnici Klinike za pediatrijo UKC Maribor. Na ustanovnem sestanku sta bila tudi predsednica DPABS prim. Majda Ustar Latkovič in predsednik podružnice DPABS za odrasle bolnike Otmar Klipšteter, znani slovenski novinar. V kulturnem sporedu so sodelovali še godalni kvartet Feguš, v katerem ustvarjajo bratje, in ljubljanska kiparka Eda Žibrat s čudovitimi kipci. Takrat smo sprejeli program dela, ki ga uresničujemo že dvajset let.


Ob obletnici delovanja smo organizirali jubilejno srečanje članov in sodelavcev, ki smo bili dejavni v naši regiji in tudi v državnem okviru. Ob tem jubileju smo pripravili deset poljudnih zdravstvenih predavanj ter natisnili brošuro z naslovom Bolezni dihal in alergije pri otrocih.

Obisk je bil dober, čeprav je bilo otrok malo. Srečali smo se številni zdajšnji in tudi bivši sodelavci, ki smo jih obdarili z lepo rožo. Prišli so tudi častni gostje s Hrvaškega, in sicer mag. Majo Lakner, ki vodi zdravstveni turizem v hotelih na Velikem in Malem Lošinju, mag. Tatjana Funarić, dr. med., specialistka pediatrije iz Malega Lošinja, in Silvij Šanko, ki vodi Združenje staršev otrok z astmo mesta Zagreba. Upam, da bomo dobro sodelovali, saj smo si zastavili skupne cilje za zdravje otrok z boleznimi dihal in alergijami. Zdravilišče v Malem Lošinju je zaradi ugodne klime znano že iz devetnajstega stoletja.

Predavanja so bila sprejeta z velikim zanimanjem, še posebej tista, ki so obravnavala oskrbo bolnika z astmo v domačem okolju. Zadnjih dvajset let je namreč zdravljenje astme zelo napredovalo, in sicer zaradi zdravil v obliki pršil, ki omogočajo, da bolniki zdravila prejmejo neposredno v dihala in v mikrogramskih odmerkih. V preteklih desetletjih smo še predpisovali zdravila v obliki tablet, sirupov in injekcij v miligramskih odmerkih in terapijo z dragimi inhalatorji. Zaradi tega je bilo treba bolnike zelo pogosto zdraviti v bolnišnicah, kar pa zanje ni bilo prijetno, še posebej ne za otroke, ki smo jih za teden ali dva ločili od staršev. Danes se v večini primerov zdravijo v domači oskrbi in ambulantno.

Za na jubilejnem srečanju predstavljeno temo so pokazali veliko zanimanja tudi novinarji iz različnih medijev. Predstavili smo jim zdajšnjo ekipo, ki je vodila sekcijo za otroke v Mariboru zadnjih deset let, in tudi prihodnjo, ki bo delo prevzela z novim letom.

Ob koncu srečanja smo zaslužni člani prejeli še priznanja za dolgoletno predano delo v DPABS. Predsednik sekcije za otroke prim. Aleksander Brunčko, dr. med., specialist pediatrije, pa je postal častni član Društva pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije.

Razšli smo se v dobrem razpoloženju in zdajšnji predsednik društva Aleksander Brunčko je člane in tudi druge, ki jih zanima naslednja tema predavanja, povabil na srečanje v decembru. Predavala je prihodnja predsednica sekcije za otroke Maja Tomazin, dr. med., specialistka pediatrije, in sicer o alergiji na zdravila.

 

 

 

^na vrh
Društvo pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije, vse pravice pridržane, 2010 | Izvedba in oblika: Klemen Dolinšek | Prikaži obrazec za piškotke