Englih presentation
Velikost besedila
Povečaj besedilo Pomanjšaj besedilo

Srečanje članov skupine, 2015

Avtor prispevka: Marjan Huber

 

Srečali smo se v restavraciji hotela Zvezda v Murski Soboti. Žal nas je tokrat bolezen precej razredčila. Tema pogovora in razprave so bili nerakasti tumorji in tvorbe na pljučih. Primarijka Nadja Triller, dr. med., diagnostičarka za pljučnega raka, nam je povedala, da je takih senc več kot polovica in da je treba vsako tako stanje diagnostično obdelati. Ob tem pridejo prav stare rentgenske slike pljuč za primerjavo, kajti če je neka senca vidna že na stari sliki izpred več let, pomeni, da je nenevarna. Pogovarjali smo se tudi o bronhoskopiji pred dvajsetimi leti in danes, metodah zdravljenja raka pljuč, operacijah, kemoterapiji, obsevanju, kombinaciji več metod zdravljenja pri istem bolniku in tarčnih zdravilih, ki so prispevala k velikemu napredku pri ozdravitvi in zazdravitvi raka pljuč.

Upanje nam vliva dejstvo, da na trg prihajajo nova tarčna zdravila z manj stranskimi učinki in da nam zdravstvo vse to omogoča. Z zavedanjem, da nismo sami, se lažje prebijamo skozi težave, druži nas ista bolezen, vseeno pa vsakdo v sebi nosi svojo zgodbo. Nekateri so za pljučnim rakom zboleli pred dvajsetimi leti in so še vedno med nami, nova tarčna zdravila, boljša diagnostika že na začetku bolezni in na koncu večja izobraženost nas samih o bolezni pa nam vlivajo toliko več upanja v zazdravitev in ozdravitev.

Skupina deluje pod okriljem DPABS. Od prvega srečanja skupine aprila 2007 nam ob strani stoji zdravnica Nadja Triller, ki nas strokovno in moralno podpira in nam pomaga.

Dodatne informacije o skupini lahko dobite po telefonu (041 389 918) ali po e-pošti (marjan.huber@gmail.com).

 

 

 

^na vrh
Društvo pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije, vse pravice pridržane, 2010 | Izvedba in oblika: Klemen Dolinšek | Urednica: Metka Nežič | Prikaži obrazec za piškotke