Englih presentation
Velikost besedila
Povečaj besedilo Pomanjšaj besedilo

Kuhamo

Nasveti in recepti

Nasveti in recepti, ki jih objavljamo na tej strani so povzeti po knjigah Kuhinja z omejitvami in Kuhinja s krepko hrano, avtorja Dražigosta Pokorna. Obe knjigi je pred leti izdalo Društvo pljučnih in alergijskih bolnikov, da bi svojim članom pomagalo pri pripravi zdravih in okusnih jedi.

 


Kaj je kuhinja z omejitvami

Če v svoji prehrani ne smete zaužiti kakšne snovi, ki je ne prenašate ali vam poslabšuje vašo bolezen, pomeni, da morate iz svojega jedilnika izključiti vse jedi, ki to snov vsebujejo. Na žalost to velikokrat pomeni, da ne morete kuhati jedi, ki jih imate radi, ker vsebujejo snov, ki jo morate izločiti. Težave rešimo tako, da recepte prilagodimo tako, da uporabljamo nadomestke ali zamenjave sestavin. V tem primeru pravimo, da imamo Kuhinjo z omejitvami.

Čeprav so posamezniki lahko alergični na katerokoli živilo, je največ ljudi občutljivih predvsem na mleko, jajca, arašide in ostale oreščke, ribe, školjke, sojo in pšenico.

Pri vsakem receptu iz Kuhinje z omejitvami je navedeno katerih snovi ne vsebuje (brez jajc, brez pšenice, brez kravjega mlega ali brez soje)

 

Kaj je kuhinja s krepko hrano

Krepka hrana je pripravljena hrana z visoko energijsko gostoto, kar pomeni, da vsebuje več kalorij na mililiter ali gram hrane. Sistematično pripravo takšnih jedi in jedilnikov imenujemo Kuhinja s krepko hrano. Takšna prehrana je namenjena zlasti kroničnim bolnikom, ki so zaradi bolezni podhranjeni in potrebujejo podporno zdravljenje s krepko dieto. Gre zlasti za bolnike s kroničnimi infekti, boleznimi prebavil, jeter, cistično fibrozo in rakom. Prav tako je namenjena bolnikov, ki potrebujejo tekoče kašasto hrano.

Krepka dieta je hranilno in energijsko gosta hrana, ki kroničnemu bolniku kljub zmanjšanemu teku lahko ponudi več hranil in energije za vzdrževanje ali povečanje telesne mase, kot jo lahko zaužije ob ponudbi normalne ali običajne hrane.

Pri izbranih receptih iz Kuhinje s krepko hrano je posebej navedeno katere sestavine vsebuje (beljakovine, maščobe, ogljikove hidrate ali tekoče kašasto).

 

 

^na vrh
Društvo pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije, vse pravice pridržane, 2010 | Izvedba in oblika: Klemen Dolinšek | Urednica: Metka Nežič | Prikaži obrazec za piškotke