Englih presentation
Velikost besedila
Povečaj besedilo Pomanjšaj besedilo

Žitne jedi

Dušena prosena kaša

 

Kuhinja z omejitvami:

brez jajc
brez pšenice
brez mleka
brez soje
  • 2 skodelici kaše
  • 2,5 do 3 skodelice vode
  • sol
  • vejica majarona

 

Vse sestavine pomešamo in dušimo v pokriti posodi 20 do 30 minut.


Kašnata repa

 

Kuhinja z omejitvami:

brez jajc
brez pšenice
brez mleka
brez soje
  • 75 dag kisle repe
  • 25 dag prosene kaše
  • sol
  • poper
  • lovor
  • 5 dag zabele – zaseka ali olje
  • voda

 

Kislo repo zalijemo z vodo in jo napol skuhamo. Nato dodamo oprano kašo, sol, poper, lovor in počasi kuhamo. Primešamo še zaseko in prekuhamo.

 

 

Češpljeva kaša

 

Kuhinja z omejitvami:

brez jajc
brez pšenice
brez mleka
  • 25 dag prosene kaše
  • 8 dl sojinega mleka
  • 25 dag suhih sliv
  • sol
  • 3 dag margarine
  • 2 dag brezglutenskih drobtin
  • sladkor za posipanje

 

Oprane in nekaj ur namočene suhe slive zavremo v mleku, posolimo, dodamo dobro oprano kašo in kuhamo do mehkega. Kašo stresemo v skledo, jo zabelimo z drobtinami, prepražimo na maslu in posujemo s sladkorjem.

 

 

Riž z grahom

 

Kuhinja z omejitvami:

brez jajc
brez pšenice
brez mleka
brez soje
  • 2 skodelici riža
  • 3 skodelice kostne juhe
  • 20 dag graha v zrnju
  • sol
  • 2 dag olja
  • žlica sesekljanega peteršilja

 

Na olju prepražimo riž, dodamo oluščen grah, sol, peteršilj in zalijemo z juho. Dušimo do mehkega. Potresemo s parmezanom (če je dovoljeno mleko).

 

 

Zeljne krpice

 

Kuhinja z omejitvami:

brez jajc
brez pšenice
brez mleka
brez soje
  • testo za rezance (iz 20 dag koruzne moke)
  • 20 dag svežega zelja
  • žlica paradižnikove mezge
  • 4 dag olja
  • 3 dag čebule
  • pol žlice sesekljanega peteršilja
  • sol
  • poper
  • malo kumine
  • 1 dl merlota

 

Na maščobi prepražimo sesekljano čebulo, dodamo na krpice narezano zelje, paradižnik, vse začimbe in prilijemo vino. Dušimo do mehkega, nato dodamo kuhane in dobro odcejene krpice ter sesekljan peteršilj. Premešamo in ponovno pogrejemo.

 

 

Ajdovi žličniki

 

Kuhinja z omejitvami:

brez pšenice
brez mleka
brez soje
  • 30 dag ajdove moke
  • 2 jajci
  • sol
  • okoli 2 dl vode (ali mleka)
  • slan krop
  • maščoba za zabelo

 

Iz moke, jajc, soli in vode naredimo testo, ki ga damo na manjšo kuhinjsko desko. Nato z mokrim nožem režemo manjše koščke testa, ki naj padajo v slano vrelo vodo. Tako oblikovane žličnike kuhamo 10 minut, nato jih precedimo, oplaknemo s hladno vodo in prepražimo na vroči maščobi.

 

 

Riževa solata

Kuhinja z omejitvami:

brez pšenice
brez mleka
brez soje
  • 20 dag kuhanega riža
  • 10 dag kuhane in na koščke narezane teletine
  • 10 dag sesekljane čebule
  • žlička sesekljanega peteršilja
  • 3 žlice majonezne omake

Vse sestavine prešamo med seboj. Solato damo na krožnik ali v stekleno skodelico in postavimo v hladilnik za 1 uro.

 

 

 

^na vrh
Društvo pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije, vse pravice pridržane, 2010 | Izvedba in oblika: Klemen Dolinšek | Urednica: Metka Nežič | Prikaži obrazec za piškotke