Englih presentation
Velikost besedila
Povečaj besedilo Pomanjšaj besedilo

Jedi iz skute, sira, tofuja

Sojin sir – tofu

 

Kuhinja z omejitvami:

brez jajc
brez pšenice
brez mleka
  • 0,5 l sojinega mleka
  • sol (nigari) ali limonin sok


2 žlici soli raztopimo v skodelici vroče vode in s to raztopino poškropimo še vroče sojino mleko, ki smo ga segreli na 85 °C, in premešamo. Lonec pokrijemo in pustimo stati 10 minut, da se sesiri. Nato odcedimo sirotko in stresemo sojino skuto v cedilo, ki smo ga obložili s kuhinjsko krpo, da se mehki tofu povsem odcedi (svileni tofu).

Uporabljamo lahko svileni tofu ali pa iz njega pripravimo trdi tofu. Na sir damo leseno desko in jo obtežimo. Tako pustimo nekaj ur, da iz tofuja izteče čim več vode in sir otrdi. Ko postane tofu dovolj čvrst, ga vzamemo iz cedila oziroma krpe in položimo v mrzlo vodo. Hranimo ga v hladilniku največ 10 dni. Vsak dan menjamo vodo.

 

 

Mandljev ali orehov sir

 

Kuhinja z omejitvami:

brez jajc
brez pšenice
brez mleka
brez soje
  • 10 dag olupljenih in zmletih mandeljnov ali 12 dag zmletih orehov
  • 3 dag olja
  • sol
  • žlička sesekljanega česna
  • žlica jabolčnega kisa


Vse sestavine dobro premešamo in mešanico dobro natlačimo v kozarec, ki ga shranimo v hladilniku.

 


Sirova zlivanka

 

Kuhinja z omejitvami:

brez pšenice
brez soje
  • 25 dag skute
  • 3 dl mleka
  • 2 jajci
  • 5 dag olja
  • 6 dag sladkorja
  • 25 dag koruzne moke
  • sol
  • olje za pečenje
  • 1 dl kisle smetane


Skuto, mleko, moko, jajca, olje in sladkor dobro umešamo in maso zlijemo v pomaščen pekač in spečemo. Prelijemo s smetano in damo zlivanko še malo v pečico, da vpije smetano.

Ajdove palačinke s sirovim nadevom

 

Kuhinja z omejitvami:

brez pšenice
brez soje

 
testo

  • 25 dag ajdove moke
  • 2 jajci
  • 5 dl mleka
  • malo soli
  • žlica olja

nadev

  • 25 dag mehkega sira
  • 4 dag masla
  • 2 jajci
  • 3 žlice sladkorja
  • sol
  • koruzna moka
  • voda za kuhanje
  • sladkor za posipanje


Maslo, sladkor in rumenjake umešamo in dodamo pretlačen sir in sol. Nato primešamo še sneg 2 beljakov. Dodamo toliko moke, da dobimo gosto testo iz katerega oblikujemo manjše cmoke, ki jih kuhamo 5 minut v vodi. Iz testa naredimo tekoče testo in spečemo palačinke. V vsako palačinko zavijemo kuhan nadev in jo potresemo s sladkorjem.

 

 

 

^na vrh
Društvo pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije, vse pravice pridržane, 2010 | Izvedba in oblika: Klemen Dolinšek | Urednica: Metka Nežič | Prikaži obrazec za piškotke