Englih presentation
Velikost besedila
Povečaj besedilo Pomanjšaj besedilo

Kruh in nadomestki

Koruzni ali ajdov kruh


Kuhinja z omejitvami:

brez jajc
brez pšenice
brez mleka
brez soje
  • 20 dag koruzne ali ajdove moke
  • 3 dag sladkorja
  • 2 dag olja
  • okoli 2,5 dl vode
  • 2 jajci
  • pecilni prašek
  • pol žličke soli
  • olje za pekač


Vse sestavine dobro premešamo, da dobimo gladko testo. Testo zlijemo v pomazan pekač in ga v vroči pečici pri 200 °C spečemo. Še toplega narežemo na rezine.

 

 

Koruzna kvašena zlivanka


Kuhinja z omejitvami:

brez jajc
brez pšenice
brez mleka
brez soje
  • 20 dag koruzne moke
  • 5 dl vode
  • 2 dag kvasa
  • pol žličke soli
  • olje za pekač


Iz mlačne vode, soli, moke in kvasa umešamo gladko testo. Damo ga vzhajat. Nato ga vlijemo v pomazan pekač in spečemo v vroči pečici.

 


Pšenični kruh brez kvasa


Kuhinja z omejitvami:

brez jajc
brez mleka
brez soje
  • 0,8 kg bele pšenične moke
  • okoli 0,5 dl vode
  • žlička soli
  • 2 žlici sončničnega ali drugega (dovoljenega) olja
  • olje za pekač


Iz sestavin umešamo in vgnetemo testo in ga damo počivat čez noč. Naslednji dan testo ponovno zgnetemo in mu po potrebi dodamo še moko, da dobimo čvrsto testo. Oblikujemo ga v podolgovat hlebec, ki ga damo v pomaščen pekač. Pekač postavimo za nekaj ur na toplo, nato pa ga spečemo v vroči pečici pri okoli 200 °C.

 


Tortilje iz koruzne ali ajdove moke

 

Kuhinja z omejitvami:

brez jajc
brez pšenice
brez mleka
brez soje
  • 20 dag koruzne ali ajdove moke (zdroba)
  • 3 dl mlačne vode
  • pol žličke soli


Vse sestavine toliko časa mešamo in gnetemo, da dobimo mehko in elastično testo. Nato oblikujemo okoli 5 do 6 kosov. Vsak kos testa damo med dva lista papirja in tanko razvaljamo. Nato odstranimo en list papirja in položimo tortiljo na ne preveč vročo štedilnikovo ploščo ali ponev. Ko je na eni strani opečena, odstranimo zgornji papir in tortiljo obrnemo in spečemo še po drugi strani.

 

 

 

^na vrh
Društvo pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije, vse pravice pridržane, 2010 | Izvedba in oblika: Klemen Dolinšek | Urednica: Metka Nežič | Prikaži obrazec za piškotke