Englih presentation
Velikost besedila
Povečaj besedilo Pomanjšaj besedilo

Mesne jedi

Goveji zrezek z gobami

 

Kuhinja z omejitvami:

brez jajc
brez pšenice
brez mleka
brez soje
  • goveji zrezek
  • žlička olja
  • sol
  • poper
  • 2 žlici rdečega vina
  • 2 žlici narezanih in dušenih gob
  • žlička koruzne moke

 

Zrezek solimo, popopramo, povaljamo v moki (le po eni strani) in ga spečemo na olju. Nato ga damo na servirni krožnik. V ponev prilijemo vino, dodamo gobe in omako, pomešao, prevremo in prelijemo čez zrezek.

 

 

Čebulna bržola

 

Kuhinja z omejitvami:

brez jajc
brez pšenice
brez mleka
brez soje
  • 60 dag bržole (4 zrezki)
  • sol
  • poper
  • 1 dag koruzne moke
  • 4 dag olja
  • 20 dag čebule
  • lovorjev list
  • 1 dl rdečega vina
  • juha za zalivanje

 

Zrezke potolčemo, solimo, popramo, pomokamo in jih spečemo po obeh straneh. Pečene zrezke damo v drugo kozico, na maščobi prepražimo čebulo, dodamo lovor, vino in še malo juhe ter pokrito kuhamo, da se čebula razpusti. Nato omako pretlačimo in jo prelijemo čez meso. Pokrito dušimo še nekaj minut.

 

 

Polpeti iz kuhane govedine

 

Kuhinja z omejitvami:

brez pšenice
brez mleka
brez soje
  • 1 kg kuhane govedine
  • 25 dag kuhanega krompirja
  • 3 žlice sesekljane čebule
  • žlica sesekljanega peteršilja
  • 2 jajci
  • sol
  • poper
  • muškatni orešček
  • maščoba za pečenje

 

Kuhano govedino zmeljemo, dodamo pretlačen krompir in vse ostale sestavine, oblikujemo polpete in jih spečemo na maščobi.

 

 

Telečji ptički v grahovi omaki

 

Kuhinja z omejitvami:

brez jajc
brez pšenice
brez soje
  • 50 dag telečji krač brez kosti ali plečeta
  • 3 dag olja
  • 2 dag koruzne moke
  • sol
  • poper
  • muškastni orešček
  • žlica sesekljanega peteršilja
  • žlička gorčice
  • 25 dag graha
  • 1 dl kisle smetane
  • limonin sok
  • juha ali osnovna omaka za zalivanje

 

Meso zrežemo na kose, 5 do 6 dag, jih posolimo in opečemo na olju. Nato jih damo v kozico, prilijemo juho in pokrito dušimo. Na preostali maščobi prepražimo moko, prilijemo juho ali osnovno omako, dodamo grah, poper, muškat, gorčico. Prekuhamo ali pokrito kuhamo toliko časa, da se grah omahča. Nato omako z grahom zlijemo k mesu, dodamo limonin sok in smetano ter premešamo.

 

 

Piščanec z rižem in paradižnikom

 

Kuhinja z omejitvami:

brez jajc
brez pšenice
brez mleka
brez soje
  • 1 kg piščanca
  • 25 dag riža
  • 10 dag čebule
  • žlička sladke rdeče paprike
  • 5 dag slanine
  • 1 kg paradižnika
  • sol
  • poper
  • 5 dag olja
  • žlica sesekljanega peteršilja
  • voda za zalivanje

 

Piščanca narežemo na kose. Sesekljano čebulo prepražimo na olju in na slanini, dodamo kose piščanca, sol poper, papriko, olupljen in na kose narezan paradižnik brez semen. Pokrito dušimo, da se meso napol omehča. Nato dodamo opran riž, prilijemo še okoli 2 dl vode, dodamo peteršilj, premešamo in dušimo do mehkega.

 

 

 

^na vrh
Društvo pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije, vse pravice pridržane, 2010 | Izvedba in oblika: Klemen Dolinšek | Urednica: Metka Nežič | Prikaži obrazec za piškotke