Englih presentation
Velikost besedila
Povečaj besedilo Pomanjšaj besedilo

Omake

Majonezna omaka

 

Kuhinja z omejitvami:

brez pšenice
brez mleka
brez soje
  • 1 rumenjak
  • 1 dl olja
  • žlica limoninega soka
  • pol žličke soli
  • 0,5 do 1 dl belega vina ali juhe

 

V kotliček damo rumenjak, limonin sok, sol (lahko tudi druge začimbe). Med stalnim mešanjem s šibo počasi po kapljah vlivamo olje v kotliček. Pripravljeni majonezi vmešamo še juho ali vino.

 

 

Bešamelna omaka

 

Kuhinja z omejitvami:

brez jajc
brez pšenice
brez mleka
  • 3 dag koruzne moke
  • 3 dag olja
  • 1,5 dl sojinega mleka
  • sol (lahko dodamo tudi poper, mškatni orešček)

 

Moko na rahlo premešamo z oljem na štedilniku. Prilijemo sojino mleko, dodamo začimbe in med mešanjem zavremo, da se bešamel zgosti. Če je potrebno, dolijemo še mleko.

 

 

Rjava mesna omaka s paradižnikom

 

Kuhinja z omejitvami:

brez jajc
brez pšenice
brez mleka
brez soje
  • okoli 2 žlici mesnega (pečenkinega soka)
  • 0,5 dl rdečega vina
  • žlička paradižnikove mezge
  • pol žličke koruzne moke
  • različne začimbe po želji

 

V pečenkin sok umešamo moko in prekuhamo. Dodamo vino in paradižnikovo mezgo ter premešamo in prevremo.

 

 

 

^na vrh
Društvo pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije, vse pravice pridržane, 2010 | Izvedba in oblika: Klemen Dolinšek | Urednica: Metka Nežič | Prikaži obrazec za piškotke