Englih presentation
Velikost besedila
Povečaj besedilo Pomanjšaj besedilo

Sladice

Jabolčno pecivo

 

Kuhinja z omejitvami:

brez jajc
brez pšenice
brez mleka
brez soje
  • 12 dag riževe, ajdove ali koruzne moke
  • 10 dag naribanega jabolka
  • 5 dag olja, margarine ali masla
  • maščoba za pekač


Vse sestavine premešamo. Testo damo v pomaščen pekač za okoli prst na debelo. Pečemo v pečici pri 220 °C, da porjavi. Še vroče pecivo narežemo na kocke, ki jih (vroče) povaljamo v sladkorni moki.

 


Krhko pecivo

 

Kuhinja z omejitvami:

brez jajc
brez pšenice
brez mleka
brez soje
  • 20 dag različne moke (ržena, ječmenova, ajdova ali druge)
  • 10 dag margarine ali masla
  • voda po potrebi


Vse sestavine dobro umešamo. Po potrebi dodamo še malo vode, da dobimo ustrezno trdo testo. Oblikujemo majhne kroglice in jih spečemo v vroči pečici. Med pečenjem se kroglice razlezejo po pekaču, če testu nismo dodali vode ali še bolje beljaka ali celega jajca. Šele hladno pecivo previdno z nožem odlepimo s pekača. Še bolje pa je, da pečemo testo v manjšem pekaču, kamor ga naložimo na prst na debelo. Pečeno ohladimo in zrežemo na kocke.

 


Rozinovo pecivo

 

Kuhinja z omejitvami:

brez jajc
brez pšenice
brez mleka
brez soje
  • 10 dag riževe moke
  • 5 dag masla, margarine ali olja
  • 5 dag sladkorja
  • 10 dag naribanega jabolka
  • 3 dag rozin
  • piment


Vse sestavine dobro premešamo, da dobimo gladko testo. Po potrebi dodamo še malo riževe moke. Nato z žlico nanesemo kupčke testa na pomazan pekač in spečemo v vroči pečici pri 230 °C.

 


Orehovi keksi

 

Kuhinja z omejitvami:

brez jajc
brez pšenice
brez mleka
brez soje

 

  • 5 dag ovsenih ali drugih kosmičev
  • 8 dag zmletih orehov
  • 3 dag sladkorja
  • 15 dag olupljenega in naribanega jabolka
  • 3 dag olja
  • noževa konica soli


Vse sestavine dobro premešamo, da dobimo gosto testo. Testo z žlico, po kupčkih, prenesemo v pomazan pekač in spečemo v srednje vroči pečici pri 190 °C.

 


Rožičevo pecivo

 

Kuhinja z omejitvami:

brez jajc
brez pšenice
brez mleka
brez soje
  • 15 dag koruzne ali ajdove moke
  • 5 dag rožičeve moke
  • 15 dag masla ali margarine ali olja
  • 15 dag sladkorja
  • voda po potrebi
  • maščoba za pekač


Vse sestavine dobro premešamo, da dobimo gosto tekoče testo, ki ga damo v brizgalko. Pecivo brizgamo na pekač v primerno velike kupčke. Pečemo v srednje vroči pečici pri 180 °C okoli 15 minut. Pečeno pecivo ohladimo na pekaču, nato pa ga z lopatico odluščimo od pekača in shranimo.

 


Palačnike in praženci

 

Kuhinja z omejitvami:

brez pšenice
brez mleka
brez soje
  • osnovno tekoče (žvrkljano) testo (2,5 dl vode, piva, vina)
  • 25 dag brezglutenske moke (ali mešanice, ajdove, koruzne, riževe moke)
  • pol žličke soli
  • 2 jajci
  • 2 dag sladkorja


Iz vseh sestavin umešamo gosto tekoče testo, ki se da lahko vliti v ponev. Iz testa pripravimo palačinke ali praženec.

Za pripravo praženca lahko podvojimo beljake in v testo umešamo stepene beljake.

Palačinke nadevamo z različnimi sladkimi ali slanimi nadavi; praženec pa lahko posujemo s sladkorjem, prelijemo s sladko ali slano omako (praženec brez dodanega sladkorja).

Če vzamemo namesto pšenične moke druge vrste moke, moramo pripraviti nekoliko debelejše palačinke in jih tudi bolj zapeči, da se ne raztrgajo. Palačinke lahko pripravimo tudi brez rumenjakov. Namesto 2 celih jajc vzamemo 3 beljake. Po potrebi, izjemoma, pripravimo tudi pšenične palačinke brez jajc, ki jih spečemo nekoliko debelejše.

Priprava palačink brez jajc in iz nekrušnih žit, npr. ajdove ali koruzne moke, zahteva posebno pripravo.

 


Penasta čokoladna krema

 

Kuhinja z omejitvami:

brez pšenice
brez mleka
  • 2 dl sojinega mleka
  • 8 dag sladkorja
  • 1 rumenjak
  • 1 dag koruzne moke
  • pol vanilijeve palčke
  • 7 dag temne čokolade
  • 3 beljaki


Mleko, 4 dag sladkorja, rumenjak, moko in vanilijo mešamo nad ognjem, da se mešanica zgosti (pri 85 °C). Ohlajeni mešanici primešamo stopljeno (omehčano) čokolado in nato še stepene beljake v katere smo umešali preostali sladkor.

 


Lešnikov puding

 

Kuhinja z omejitvami:

brez pšenice
brez mleka
brez soje
  • 16 dag margarine
  • 16 dag sladkorja
  • 6 rumenjakov
  • 1,5 dag koruzne moke
  • 20 dag lešnikov
  • 14 dag brezglutenskih drobtin
  • žlička ruma
  • 6 beljakov


Margarino, 8 dag sladkorja in rumenjake penasto umešamo. Dodamo koruzno moko in drobtine z rumom. Posebej stepemo beljake, ki jim dodamo preostali sladkor in jih vmešamo v mešanico. Modele za puding premažemo z margarino, potresemo s sladkorjem in napolnimo z mešanico. Modele zložimo v vodno kopel in jih pečemo 45 minut pri 200 °C.

 

 

 

^na vrh
Društvo pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije, vse pravice pridržane, 2010 | Izvedba in oblika: Klemen Dolinšek | Urednica: Metka Nežič | Prikaži obrazec za piškotke