Englih presentation
Velikost besedila
Povečaj besedilo Pomanjšaj besedilo

Zelenjavne jedi

Kremna špinača

 

Kuhinja z omejitvami:

brez jajc
brez pšenice
brez mleka
brez soje
  • 30 dag špinače
  • slan krop
  • 3 dag olja
  • 1,5 dag koruzne moke
  • strok česna
  • poper
  • sol
  • muškatni orešček
  • 1 dl vode
  • 1 dl kisle smetane

 

Špinačo očistimo in jo kuhamo v slani vodi okoli 4 minute. Kuhano špinačo odcedimo in sesekljamo. V kolzici na olju prepražimo moko, dodamo strt česen, prilijemo vodo in dobro prekuhamo. Primešamo sesekljano špinačo, dodamo sol, poper, muškatni orešček in prekuhamo. Po potrebi še prilijemo vodo. Nazadnje primešamo še kislo smetano.

 

 

Dušeno kislo zelje

 

Kuhinja z omejitvami:

brez jajc
brez pšenice
brez mleka
brez soje
  • 1 kg kislega zelja
  • malo vode
  • 5 dag olja
  • 10 dag čebule
  • strok česna
  • sol
  • poper

 

Na olju prepražimo sesekljano čebulo, dodamo kislo zelje in prilijemo toliko vode, da je zelje pokrito, dodamo strt česen, sol, poper in dušimo najmanj 30 minut.

 

 

Dušene bučke

 

Kuhinja z omejitvami:

brez jajc
brez pšenice
brez mleka
brez soje
  • 50 dag mladih buč
  • 5 dag olja
  • 5 dag čebule
  • 10 dag paradižnika
  • 1 dl rdečega vina
  • strok česna
  • sol
  • poper
  • lovorjev list


Bučke očistimo in neolupljene narežemo na koleščke. Na olju prepražimo čebulo, dodamo narezane bučke, olupljen in na kocke narezan paradižnik, prilijemo vino, dodamo sol, poper, lovorjev list in strt česen ter pokrito dušimo do mehkega.

 

 

Zapečena cvetača

 

Kuhinja z omejitvami:

brez jajc
brez pšenice
brez soje
  • 1 kg cvetače
  • slan krop
  • 5 dag masla
  • 2 dag koruzne moke
  • sol
  • muškatni orešček
  • 2 dl mleka
  • 5 dag parmezana

 

Očiščeno celo cvetačo skuhamo v slanem kropu, jo dobro odcedimo ter damo v okrogel pekač. Posebej pripravimo bešamelno omako iz koruzne moke in jo prelijemo po kuhani cvetači. Potresemo s parmezanom in v pečici opečemo.

 

 

Zelenjavni pire

Kuhinja z omejitvami:

brez jajc
brez pšenice
brez soje
  • 25 dag krompirja
  • 10 dag korenja
  • 10 dag cvetače
  • 10 dag špinače
  • sol
  • poper
  • slan krop
  • 1,5 dl kisle smetane

 

V slan krop damo na kose narezano korenje. Ko je napol kuhano, dodamo še cvetačo in olupljen krompir. Skuhamo do mehkega. Nato dodamo še špinačne liste in kuhamo še 5 minut. Kuhano zelenjavo odcedimo, pretlačimo in ji primešamo kislo smetano.

 

 

 

^na vrh
Društvo pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije, vse pravice pridržane, 2010 | Izvedba in oblika: Klemen Dolinšek | Urednica: Metka Nežič | Prikaži obrazec za piškotke