Englih presentation
Velikost besedila
Povečaj besedilo Pomanjšaj besedilo

Sodelujemo s Srednjo zdravstveno šolo

Pri organizaciji dogodka sodelujemo s Srednjo zdravstveno šolo Ljubljana

 

Srednja zdravstvena šola Ljubljana je bila po načrtih arhitekta Jurija Kobeta zgrajena leta 1998 v neposredni bližini središča Ljubljane, v zelenem okolju parka z velikim zunanjim športnim igriščem. Vsako leto je v šolo vpisanih okoli tisoč dijakov, približno tri četrtine deklet in ena četrtina fantov, ki se izobražujejo v štiriletnem programu zdravstvene nege ali triletnem programu bolničar – negovalec, šola pa izvaja tudi izredno izobraževanje za odrasle. Dijaki imajo možnost vključevanja v različne dejavnosti, ki jih zanje organizira šola – na voljo jim je pestra izbira različnih krožkov, vključeni so v domače in mednarodne projekte, imajo možnost izmenjave v tujini in sodelujejo lahko na različnih tekmovanjih.

 

Srednja zdravstvena šola Ljubljana že skoraj deset let sodeluje tudi z Društvom pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije. Šola je namreč leta 2007 društvu prijazno omogočila, da sta v njenih prostorih potekali zaključna prireditev osmega državnega tekmovanja Zdrav dih za navdih s srečanjem nagrajencev in njihovih mentorjev ter slovesna podelitev priznanj in nagrad. Vse od takrat se zaključni dogodek tekmovanja mladih vsako leto odvija v tej šoli in iz leta v leto se ga udeležuje čedalje več učencev in dijakov, tudi takih, ki obiskujejo druge zdravstvene šole po Sloveniji.

 

Šola društvu poleg svojih prostorov nudi tudi vsestransko pomoč pri organizaciji in izvedbi zaključne prireditve tekmovanja Zdrav dih za navdih. Vsako leto tako poskrbi za estetsko predstavitev oz. razstavo na natečaj prijavljenih del, za udeležence tekmovanja pripravijo kulturni program, ki ga izvajajo njihovi dijaki, organizirajo predavanja ter zanimive in poučne delavnice. V preteklih letih so se sodelujoči tako udeležili delavnic na temo merjenja krvnega pritiska, holesterola in sladkorja v krvi, se naučili nuditi nujno prvo pomoč, izvedeli več o oskrbi sladkornih bolnikov, negi varovanca v domačem okolju, spoznali poklic medicinske sestre ter se poučili o škodljivih učinkih kajenja in kako se ga odvaditi.

 

Tako udeleženci zaključne prireditve kot tudi člani društva smo vedno znova navdušeni nad gostoljubjem in prijaznostjo Srednje zdravstvene šole Ljubljana in vsako leto se s prireditve vračamo z lepimi spomini. Vodstvo društva je hvaležno, da lahko sodeluje z ustanovo, ki tako kot naše društvo temelji na ozaveščanju in izobraževanju mladih ter posledično stremi k izboljšanju kakovosti njihovega življenja. Društvena tekmovanja so namreč oblika preventive, s katero želimo mlajše generacije spodbujati k bolj zdravemu in dejavnemu načinu življenja. Prispevati želimo k boljšemu poznavanju dihal, alergij in alergijskih bolezni ter poučiti mlade o vplivih okolja na zdravje. Zaradi naraščanja kajenja med mladimi zadnja leta posebno pozornost namenjamo tudi tej tematiki in na naše zadovoljstvo se z njo ukvarja vedno več udeležencev. Sodelovanje z ustanovo s podobno vizijo nam omogoča, da svoje poslanstvo izpolnjujemo še kakovostneje in s še večjim veseljem.

 

Besedilo: Nuška Guid

 

 

^na vrh
Društvo pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije, vse pravice pridržane, 2010 | Izvedba in oblika: Klemen Dolinšek | Prikaži obrazec za piškotke