Englih presentation
Velikost besedila
Povečaj besedilo Pomanjšaj besedilo

Tekmovanje 2018

Besedilo: Neda Luznar

 

Mladi o kajenju in alergijah


Podelitev priznanj mladim za 19. državno tekmovanje


V soboto, 12. maja 2018, se je odvijala zaključna prireditev 19. tekmovanja mladih Zdrav dih za navdih. Temi tokratnega tekmovanja sta bili Kako spoznamo, preprečujemo in zdravimo alergijo ter Pasivno kajenje. Vsako leto smo veseli vseh prispelih izdelkov učencev in dijakov, ki so jih naredili v sodelovanju z mentorji. Preseneča nas njihova raznolikost tako po vsebini kot obliki. Letos je na naslov društva prispelo 67 plakatov, 120 risb, 13 likovnih izdelkov, po osem tematskih videoposnetkov in drugih izdelkov. Udeleženci tekmovanja so napisali tudi 30 pesmi, 17 raziskovalnih nalog, pet seminarskih nalog, 13 spisov, 11 intervjujev, po eno igrico, strip in dramski prizor. Vse skupaj smo prejeli 310 izdelkov 450 učencev in dijakov. Sodelovalo je 38 šol, od tega 23 osnovnih in 15 srednjih. Podeljenih je bilo 76 zlatih, 24 srebrnih, 64 bronastih trstik, priznanja so poimenovana po dr. Demetru Bleweisu, vitezu Trsteniškem, ustanovitelju prvega Društva za bolne na pljučih (leta 1904).

Tokrat je prireditev gostila Srednja zdravstvena šola Celje. Šola je poskrbela za izvedbo programa prireditve ter lepo in izvirno pripravila razstavo izdelkov tekmovalcev. Že ob vstopu v prostore šole smo začutili navdušenost nad prireditvijo ter prijaznost dijakov, učiteljev in vodstva. Prireditev so vodili dijaki šole. Dogodka se je udeležilo 124 učencev in dijakov, 17 mentorjev in nekaj staršev. Prisotne sta pozdravila pomočnica ravnateljice šole Irena Kramberger in predsednik društva Mirko Triller.

Poslušali smo dve strokovni predavanji, in sicer Ukrepanje ob težki alergiji, ki ga je pripravila Tina Vesel, doktorica medicine, specialistka pediatrije, in predavanje Jasne Čuk Rupnik, doktorice medicine, specialistke pediatrije, z naslovom Izbiram Jaz ali Usoda.

Sledile so predstavitve treh raziskovalnih nalog: Življenje otrok in mladostnikov z alergijo Neže Matos, učenke 9. razreda OŠ Sostro iz Ljubljane; Kako spoznamo, preprečujemo in zdravimo alergijo Eve Gradišnik, dijakinje 2. letnika Šolskega centra Celje, Srednje šola za gradbeništvo in varovanje okolja, ter raziskavo Pasivno kajenje Lare Črešnar Premrl, dijakinje 4. letnika Srednje zdravstvene šole Celje.

Ogledali smo si tudi tematske filme ustvarjalcev Srednje zdravstvene šole Celje, Srednje šole Zagorje in OŠ Karla Destovnika Kajuha. Učenci OŠ Selnica ob Dravi so zapeli pesem o kajenju, ki so jo napisali prav za to tekmovanje.

Program so popestrili in obogatili z glasbenimi vložki pevci in glasbeniki – dijaki Srednje zdravstvene šole Celje.

Prireditev se je zaključila s podelitvijo trstik tekmovalcem. Po prireditvi smo se udeležili delavnic, ki so jih pripravili mentorji in dijaki Srednje zdravstvene šole Celje. Teme so bile nega rok in nohtov, izdelava tatujev, pomen preventivne dejavnosti med mladimi, prva pomoč in tehnike dihanja za boljše počutje. Farmacevtsko podjetje Mylan je izvedlo delavnico z naslovom Ukrepanje ob težkih alergijah.

Po kosilu se nas je veliko sprehodilo po mestu Celje in s pomočjo vodnika spoznalo njegove znamenitosti in obiskalo tudi Pokrajinski muzej Celje.

 

Zahvala

Zahvaljujemo se Srednji zdravstveni šoli Celje, še posebej pomočnici ravnateljice šole Ireni Kramberger, koordinatorju Petru Čepinu Tovorniku, sodelujočim profesorjem in dijakom.

^na vrh
Društvo pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije, vse pravice pridržane, 2010 | Izvedba in oblika: Klemen Dolinšek | Urednica: Metka Nežič | Prikaži obrazec za piškotke