Englih presentation
Velikost besedila
Povečaj besedilo Pomanjšaj besedilo

Ni ovir

Marko Baloh

Marka Baloha, enega izmed najboljših ekstremnih kolesarjev na svetu, sem nevede poklicala tik pred njegovim odhodom v kalifornijsko puščavo, kjer je branil naslov svetovnega prvaka v 24-urnem kronometru in se prvič v karieri potegoval za osvojitev svetovnega pokala v tej najtežji disciplini ekstremnega kolesarstva. Neprimeren čas, bi rekel marsikdo, vendar ne Marko Baloh, ki ga poleg poguma, zagnanosti in vztrajnosti odlikujeta tudi srčnost in izostren čut za sočloveka.

Več >>>David Beckham,

leta 2013 upokojeni angleški nogometaš, je eden najbolj poznanih in uspešnih športnikov zadnjega časa. Že v zelo zgodnjem otroštvu je kazal velik talent in močno željo po igranju nogometa. Čeprav nihče od staršev ni bil športnik (oče je bil serviser gospodinjskih aparatov, mati pa frizerka), so mu s svojo požrtvovalnostjo omogočili uresničiti njegove otroške sanje.

Več >>>Alenka Dovžan, vrhunska smučarka in oštirka

Tisto sredo, ko se je Alenka rodila, je Mesec ravno zapuščal znamenje Dvojčkov in se pomikal v Raka. Zato se za nasmejanim obrazom, iskrivimi očmi, optimizmom ki ga izžareva in zgovornostjo, skriva sila občutljiva in tenkočutna dušica. Tako je pred leti zapisala naša znana astrologinja in bolj se ne bi mogla strinjati. Ko sva namreč z Alenko, zdaj mamico sinčka Luke, sedeli za mizo v gostilnici Ejga, ki sta jo na Jesenicah pred nekaj leti odprla z možem, hokejistom Edvinom Karahodžičem, je z veseljem poklepetala brez dlake na jeziku. Večina ne le ljubiteljev smučanja in vrhunskih tekmovanj, ampak tudi drugih ve, da je bila Alenka Dovžan naš ponos, še zlasti, ko je v letu 1994 zmagala na svetovnem pokalu v Cortini d' Ampezzo in osvojila bronasto kolajno na superveleslalomu na 17. zimskih olimpijskih igrah v Lillehamerju.

Več >>>

 


Luftar

Ko sem se moral prijaviti na forum Morjeplovec in si izbrati »bojno ime«, me je v trenutku preblisnilo: »Luftar!« Pozneje sem ugotavljal, da je pravzaprav vse moje življenje nekako pod tem psevdonimom.

V otroštvu, to je bilo med drugo svetovno vojno, sem mami povzročil največjo grozo, ko sem s hčerko Kidriča, ki je bila takrat pri nas tajno v reji, pobegnil izpred trgovine, kamor je šla mama nakupovat. Nekaj ur so naju iskali in našli pred italijanskim blokom. Lahko si samo zamislite, kaj bi bilo, če bi naju Italijani prijeli in zvedeli, s čigavo hčerko sem. Takrat je bila za Kidričem in njegovo družino razpisana denarna nagrada.

Več >>>

 

Zanimivi konjički zakoncev Srnel

Antonija, ki je predstavila oba, pravi, da raje kot njen mož stopa v ospredje in blesti. Mož je po njenih besedah skromen in tih. Zgovorna in zelo komunikativna gospa se je rodila leta 1945 v Čakovcu. Svojo prvo pesem je napisala pri 13 letih, svojoprvo voščilnico iz prešanega cvetja pa naredila pred 30 leti. Na Slovenijo so jo vezali obiski pri sorodnikih, kasneje šolanje in poznanstvo z možem. Ustalila se je v vasi Vojsko nad Vodicami. Tako ima danes dve domovini. Svoje kraje, kamor se danes le redko vrača, išče v svojih pesmih; išče jih v kajkavščini, ki jo opisuje kot jezik svojih spominov, saj je danes mladi v Međimurju ne govorijo več.

Več >>>

 

 

 

 

 
 

^na vrh
Društvo pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije, vse pravice pridržane, 2010 | Izvedba in oblika: Klemen Dolinšek | Prikaži obrazec za piškotke