Englih presentation
Velikost besedila
Povečaj besedilo Pomanjšaj besedilo

David Beckham

David Beckham, leta 2013 upokojeni angleški nogometaš, je eden najbolj poznanih in uspešnih športnikov zadnjega časa. Že v zelo zgodnjem otroštvu je kazal velik talent in močno željo po igranju nogometa. Čeprav nihče od staršev ni bil športnik (oče je bil serviser gospodinjskih aparatov, mati pa frizerka), so mu s svojo požrtvovalnostjo omogočili uresničiti njegove otroške sanje. Profesionalno kariero je začel v ekipi kluba MAnchester United leta 1992, ko je bil star 17 let. V 20-letni karieri je med drugim osvojil 19 velikih lovorik, bil dvakrat razglašen za drugega najboljšega igralca na svetu in uvrščen na seznam najboljših nogometašev sveta FIFA 100.

Nogometaš pa ni samo uspešen športnik, temveč tudi velik človek. Deset let je bil ambasador Unicefa, leta 2015 pa je skupaj z Unicefom ustanovil sklad za zaščito otrok. Zdaj ko je nogometno upokojen in ima več časa, želi skupaj s svojo družino (ima štiri otroke) pomagati pri izboljšanju življenja milijonov otrok po svetu. Njegovi dosežki si po letu 2009 zaslužijo še večje spoštovanje. Davida Beckhama so namreč na eni izmed tekem tiste sezone opazili, kako je uporabil zdravilo s pršilnikom, ker ga je mučil kašelj. Do takrat namreč nihče ni vedel, da je nogometaš že od otroštva astmatik. Po tekmi je izjavil, da nikoli ni čutil potrebe govoriti o tem v javnosti, vendar pa bo zelo zadovoljen, če bo razkritje v spodbudo mladim astmatikom, da lahko tudi oni v življenju dosežejo veliko. Sam zelo dobro obvladuje astmo, zato tudi ni vplivala na njegovo športno pot. Sicer se je ob koncu sezone vedno počutil iztrošenega, vendar tega ni pripisoval astmi. Vsako leto je namreč v povprečju odigral 65 tekem, kar je v dvajsetih letih 1300 tekem, od tega 115 na mednarodni ravni.

 

 

 

^na vrh
Društvo pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije, vse pravice pridržane, 2010 | Izvedba in oblika: Klemen Dolinšek | Prikaži obrazec za piškotke