Englih presentation
Velikost besedila
Povečaj besedilo Pomanjšaj besedilo

Manifest KOPB

Evropska federacija društev bolnikov z alergijo in boleznimi dihal (EFA)


Evropski manifest bolnikov s KOPB

Uvod

Temeljno poslanstvo Evropske mreže društev bolnikov s KOPB (ENCPA) je ozaveščanje o kronični obstruktivni pljučni bolezni (KOPB): o njenih vzrokih, bolezenskih težavah in napredujoči naravi. ENCPA je delovna skupina za sodelovanje med evropskimi društvi bolnikov s KOPB. Deluje v sklopu Evropske federacije bolnikov z boleznimi dihal (EFA). Prepričani smo, da je večja ozaveščenost prvi korak k zgodnejšemu odkrivanju bolnikov s KOPB in njihovemu pravočasnejšemu zdravljenju. Svetovna pobuda o KOPB (GOLD) obravnava bolezen kot pomemben problem javnega zdravstva in ugotavlja, da ni deležna ustrezne pozornosti v zdravstvenih krogih in pri vladnih organih. Po nekaterih ocenah je trenutno na svetu do 600 milijonov bolnikov s KOPB. Ocenjujejo, da ima v Evropi KOPB približno 10 odstotkov prebivalstva. Trenutno je med vzroki smrti na petem mestu, napovedi pa kažejo na nadaljnji porast. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (SZO) je najhitreje naraščajoči vzrok smrti v državah z razvito ekonomijo in bo do leta 2020 že na tretjem mestu. Po napovedih bo naraščala hitreje od vseh drugih pljučnih bolezni, tudi astme in pljučnega raka. Glede na te statistične podatke preseneča ocena, da KOPB pri več kot 75 odstotkih bolnikov ostaja neodkrita in nezdravljena.

 

Kakšna bolezen je torej KOPB?

Je bolezen, za katero je značilno upadanje pljučne funkcije, ki napreduje in onesposablja bolnika. Bolezen se razmeroma kasno odkrije, zato pravijo, da je potuhnjena ali prikrita bolezen. Njeni tipični bolezenski znaki so trdovraten kašelj, stiskanje v prsih, oteženo dihanje in nastajanje izmečka (sputuma), ki pri bolnikih pogosto povzročajo stisko, jih močno omejujejo pri vsakodnevnih opravilih in jim zelo zmanjšujejo kakovost življenja. Namen manifesta je kritično spregovoriti o trenutni ozaveščenosti o KOPB in njenem zdravljenju ter pozvati zdravstveno javnost in načrtovalce političnih odločitev k sodelovanju pri uresničevanju ciljev, ki bodo izboljšali življenje bolnikov s KOPB v vsej Evropi.

 

Maradelaide Franchi
Koordinator projekta pri ENCPA
 
Erka Valovirta
ENCPA European Network of COPD
Patients Associations


Celotni Manifest bolnikov s KOPB si lahko preberete tukaj.

 

 

 

^na vrh
Društvo pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije, vse pravice pridržane, 2010 | Izvedba in oblika: Klemen Dolinšek | Urednica: Metka Nežič | Prikaži obrazec za piškotke