Englih presentation
Velikost besedila
Povečaj besedilo Pomanjšaj besedilo

O alergijskih boleznih

Vrste alergij

Ali vam ob času cvetenja teče iz nosu, vas srbi nos, žrelo, oči?
Ali imate občasno napade dušenja, piskanja, kašlja?
Ali imate občasno ali stalno srbeče izpuščaje?
Ali dobite srbeč izpuščaj na koži, otečene ustnice in jezik po zaužitju določene hrane?
Ali imate srbečo in veliko oteklino na mestu pika žuželke?

Krvne celice imunskega sistema nas branijo pred mikrobi. Če nas začnejo braniti pred neškodljivimi snovmi (npr. hišnim in cvetnim prahom, hrano), pravimo, da je nastala ALERGIJA. Nagnjenost k alergiji je dedna in se kaže na različne načine.

Več  >>>


O alergijah in alergenih

Alergija je nenormalna, preveč burna re­akcija imunskega sistema na stik z alerge­nom, na katerega se je telo alergične osebe prej senzibiliziralo in ki pri zdravi osebi ne povzroči nikakršne motnje. Senzibilizacija pomeni, da je telo neko snov spoznalo kot tujo, proti njej razvilo posebej občutljive obrambne limfocite in da se ji bo ob vno­vičnem srečanju verjetno uprlo z alergij­skim procesom. V procesu senzibilizacije nastajajo v telesu specifična protitelesa IgE proti tej snovi. Ta protitelesa bodo ob vno­vičnem srečanju z določeno snovjo omogo­čila sproščanje histamina iz tkivnih celic, ta pa bo povzročil takojšnje tipične znake aler­gije.

Več >>>


Ali alergijske bolezni lahko preprečimo?

Ali imate sami ali kdo od vaših bližnjih kakšno alergijsko bolezen ?
Ali vas zanima, ali je lahko alergijske bolezni sploh možno preprečiti?

Alergijske bolezni naraščajo tudi pri nas. Gre za širok krog bolezni in stanj, ki zajemajo dihala, kožo, prebavila in včasih cel organizem. Zaradi te širine je tudi težko govoriti o njihovem preprečevanju. Kljub temu je mogoče govoriti o treh splošnih načinih preprečevanja:

Več >>>


Ali imate astmo?

Astma je pogosta bolezen. Ima jo 5-10 odstotkov ljudi. K sreči ima večina bolnikov blago obliko bolezni. Nagnjenost k astmi se deduje, zato za astmo pogosteje zbolevajo potomci bolnikov z astmo.  Astma je posebej pogosta pri ljudeh, ki imajo alergijo.  Astma se velikokrat začne v starosti 1-5 let. Otrokom ob prehladih piska v prsih. Tudi sicer je astma bolezen mladih ljudi. Večina bolnikov zboli pred 40. Letom starosti. Značilne težave astme so: dražeč kašelj, dušenje ob telesni aktivnosti, ...

Več >>>


Imate astmo, seneni nahod ali oboje?

Astma je vnetna bolezen dihalnih poti (bronhijev). Rinitis je vnetna bolezen nosu. Sluznica v nosu je zelo podobna sluznici v bronhijih. Alergeni pridejo v pljuča skozi nos. Zato nas ne sme čuditi, da ima večina bolnikov z astmo hkrati tudi kronično vnetje nosne sluznice (rinitis). Pri skoraj polovici bolnikov z rinitisom pa se pojavi tudi astma. Glede na povezanost med nosom in pljuči v poteku alergijskega vnetja, se je izoblikoval pojem »enotna dihalna pot«.

Več >>>Več o posameznih alergijskih boleznih si lahko preberete pod rubiriko 
  ALERGIJE

^na vrh
Društvo pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije, vse pravice pridržane, 2010 | Izvedba in oblika: Klemen Dolinšek | Prikaži obrazec za piškotke