Englih presentation
Velikost besedila
Povečaj besedilo Pomanjšaj besedilo

O pljučnih boleznih

Znaki pljučne bolezni

Vsako leto na novo odkrijemo veliko ljudi s pljučno boleznijo, veliko pa jih je tudi še neodkritih. Pljučne bolezni se kažejo z značilnimi težavami (simptomi) in znaki, ki so opisani v nadaljevanju. Če jih boste prepoznali pri sebi ali bližnjih, se posvetujte s svojim zdravnikom.

Več >>>


Ali kadite

Povprečen kadilec pri kajenju vdihne tobačni dim 50 do 100 tisočkrat v enem letu. Sluznica ust, žrela, nosne votline, grla, sapnika in sapnic je dimu izpostavljena neposredno. Del snovi iz dima se raztaplja v sluzi dihal tako, da jih deloma pogoltnete, nekaj pa se jih vsrka v kri. V cigaretnem dimu so do sedaj dokazali nekaj tisoč različnih snovi. Med njimi so nikotin in številne druge snovi, ki so rakotvorne. Nikotin je droga, ki je povzroča odvisnost od kajenja. Deluje na možgane in živčevje. V vseh tobačnih izdelkih je prisoten v dovolj velikih količinah in povzroča oziroma vzdržuje odvisnost kadilca od kajenja.

Več >>>


Kako preprečiti pljučno bolezen

Ljudje smo kot veliko drugih živih bitij odvisni od zunanjega zraka, ki ga potrebujemo za to, da naše celice dobijo energijo in preživijo. V zunanjem zraku pa se nahaja mnogo snovi v obliki drobnih delcev (ki so lahko trdni ali tekočinski) in plinov, ki lahko okvarijo zdravje naših pljuč. Pljuča so namreč poleg kože in prebavil v tesnem stiku z našim okoljem. Če bi jih razprostrli po tleh, bi ugotovili, da bi lahko pokrila teniško igrišče. To pa je velika površina, ki se stalno - dan in noč - srečuje s številnimi snovmi, ki so v zraku.

Več >>>

 

 

Več o posameznih pljučnih boleznih si lahko preberete pod rubriko  BOLEZNI DIHAL

 

 

 

^na vrh
Društvo pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije, vse pravice pridržane, 2010 | Izvedba in oblika: Klemen Dolinšek | Prikaži obrazec za piškotke