Englih presentation
Velikost besedila
Povečaj besedilo Pomanjšaj besedilo

O preiskavah

Difuzijska kapaciteta pljuč

Difuzijska kapaciteta pljuč je sposobnost oziroma lastnost pljuč in pljučnega krvnega obtoka za prenos kisika in drugih dihalnih plinov iz vdihanega zraka (dihalnih meščičkov ali alveolov) v kri, kjer se ga večina veže na rdeče krvničke ter se nato transportira do perifernih tkiv in organov ter obratno.

Več >>>

Spirometrija

Spirometrija ali merjenje pljučnih volumnov je zelo pogosto uporabljena preiskava v poteku diagnostike in ocene različnih bolezenskih stanj. To je neinvazivna in v diagnostiki pljučnih kakor tudi drugih obolenj zelo pogosto uporabljena preiskava. S preiskavo ocenimo kapaciteto in funkcijo pljuč. Izvajamo jo na različnih aparaturah – od enostavnih mehanskih spirometrov do elektronsko vodenih senzorjev, ki merijo volumne in pretoke vdihanega in izdihanega zraka. Na podlagi meritev lahko določimo, za kakšne vrste okvaro oziroma motnjo dihanja gre pri preiskovancu.

Več >>>


Diagnostični postopki pri astmi

Pogovor pri zdravniku, v katerem opišemo pojave oviranega dihanja, kašlja, dnevni ritem težav, pogostost takih občutij in svoje domače ter de­lovno okolje, zdravnika usmerja k dodatnim preiskavam. Klinična pre­iskava bolnika v aktivni fazi astme je precej značilna; glaven je izvid pri poslušanju dihanja s stetoskopom, pri katerem slišimo nenormalne zvo­ke piskanja, zlasti v izdihu. Astma­tika pa se ne pregleduje vselej v ak­tivni bolezenski fazi; tedaj se sliši nor­malno dihanje. V takem primeru so potrebni drugi postopki in diagno­stične metode.

Več >>>


Diagnostični postopki pri alergijah

Alergijo dokazujemo s podatki, ki jih prido­bimo iz pogovora z bolnikom ter z diagnostičnimi preiskavami in postopki, kot so:

  • anamneza - pripoved o pojavih in dogodkih, simptomih in okoliščinah,
  • večja verjetnost alergije je, če jo imajo tudi drugi sorodniki,
  • kožni vbodni testi,
  • epikutani kontaktni krpični testi,
  • krpični testi atopijske alergije, ...
Več >>>
 
 
 
 
^na vrh
Društvo pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije, vse pravice pridržane, 2010 | Izvedba in oblika: Klemen Dolinšek | Prikaži obrazec za piškotke