PISNI IZDELKI OSTALIH IZBRANIH TEKMOVALCEV OD 2000 DO 2006
V tem razdelku si lahko preberete tudi dela nekaterih izbranih tekmovalcev, za katere menimo, da so zanimivi. Zastopani so po vseh zvrsteh – z novinarsko zvrstjo intervjujem, prozo, poezijo in dramatiko.
1. tekmovanje leta 2000 ali 3. MAJ – SVETOVNI DAN ASTME
zastopa nekaj prisrčnih utrinkov – mnenj otrok o astmi in tudi alergiji.

O ASTMI

Sem alergičen na prah. Ne smem tekati po senu, ker potem kašljam. Ne smem pihati regratovih lučk. Ne smem pometati, ker se praši.

Lovro NAGODE, 1. razred  


Jaz sem imela alergijo na čokolado. Od takrat je ne smem več jesti.

Ana PFAJFAR, 1. razred  


Ko sem imela bolezen zaradi cvetnega prahu, sem se počutila slabo.

Anja BABIČ, 1. razred  


Alergijo dobim zaradi mačka. Zato ga ne smem božati.

Žan VATOVEC, 1. razred  


Ko sem prišla v bolnico, so ugotovili, da sem alergična na med.
Naredile so se mi rdeče pikice. Vse me je srbelo. Od takrat ne smem jesti medu. Pa bi ga zelo rada.

Eva SEVER RUS, 1. razred  


Jaz imam astmo
Želela si je nisem, a jo vseeno imam. Zato si ne morem nič pomagati. Lahko pa vzamem zdravila, da sem enako močna in živahna.
Rada imam čist in svež zrak, ki mi omogoča zdrava pljuča in s tem tudi srce.
Za svoje zdravje moram lepo skrbeti. Želim pa si, da astme več ne bi imela.

Vanja KRAŠOVEC, 3. razred  


Moj petletni brat je alergičen na jajca in mleko ter prah. Če je preveč jajc ali pije mleko, dobi pod pazduho in po rokah rdeče pike. Zdravimo ga s sirupom, ki se imenuje alepsin in mu ne dajemo jajc ali mleka. Ker ga pridno zdravimo, mu gre vedno bolje. Sedaj je že skoraj ozdravel. Hodi v Ljubljano na preglede, potem pa čaka, da mu pošljejo izvide.

Janja MLINAR, 3. razred  


Astma in alergija sta zelo »smotani« bolezni, saj zaradi njiju ne moreš imeti psa, mačka, ptička ali kokoši. Še celo po postelji ne smeš skakati. Lahko imaš pa želvo ali ribico. Ampak jaz nimam nobene živali. Najraje bi imel psa.

Blaž CIGALE, 3. razred  


Imam astmo, zato sem moral iti v Ljubljano na razne preiskave. Moral sem pihati ventolin vsak večer, opoldne in zjutraj. Zdaj sem že zdrav in astme skoraj nimam več. Zdravnik mi je rekel, da moram priti na pregled znova čez pol leta. Mislim, da nimam več astme. Po mojem sem že zdrav.

Luka POLAJŽER, 3. razred  


Moj brat ima astmo, zato je bil na Rakitni v zdravilišču. Tam je zdrav zrak. Tam so tudi plezalne stene, gugalnice in teniška igrišča. Vseeno pravi, da mu je bilo tam dolgčas.
Tudi moj bratranec ima astmo in je alergičen na prah. Zaradi te svoje bolezni se ukvarja s športom.

Še sreča, da se astma ni oglasila tudi pri meni.

Tamara NOVAK, 3. razred

1. in 3. razred OŠ Tabor Logatec
Mentor: Marinka DODIČ

 
2. tekmovanje leta 2001 ali ASTMA IN ALERGIJA – KOT JU VIDITE, DOŽIVLJATE, ZAMIŠLJATE
prinaša tri osebno izpovedne spise, kjer so otroci spregovorili o lastnem doživljanju astme, o astmi pri bratu in o astmi, kot jo doživljata brat in sestra.

JAZ IN ASTMA

Astmo imam od 3. leta. Hodili smo na razne preglede, jemali zdravila pa ni nič pomagalo. Ko smo ugotovili, da imam astmo, mi je zdravnica predpisala zdravila. Na začetku tega nisem bila navajena, čez nekaj časa pa sem se navadila. Ne počutim se, da sem različna od drugih otrok. Dobro vem, da ko telovadimo, moram vzeti berodual. Na vsakem pohodu ali športnem dnevu moram vzeti zdravilo. Moram veliko plavati, ker je to dobro za pljuča. Ko hodim na predavanja, si veliko zapomnim. Vztrajam pri tem, da bom ozdravela.

Neža KURNIK
Mentor:
 

MOJ BRATEC IMA BRONHIALNO ASTMO

Tudi moj brat Rene ima bronhialno astmo in je alergičen na različne snovi. Vse se je začelo pri dveh letih starosti. Do takrat je bil zdrav fant. Potem pa je imel zaporedoma večkrat bronhitis in od takrat dalje ima napade. Ti pa zgledajo takole.
Začne kašljati, kot da ga nekaj draži. Potem pa se mu nabere sluz v dihalni poti in ne more več dihati. Zato ga je mama na začetku večkrat peljala k zdravniku, kjer je dobil injekcijo za razširitev dihalnih poti. Hodil je tudi na inhalacije. Večkrat mi je bilo hudo, ko sem gledala svojega bratca, kako komaj diha. Včasih sem šla kar v svojo sobo in se razjokala. Hudo je bilo gledati, kako moj brat čisto mirno leži, ker je drugače zelo živahen. Te napade je dobival sprva enkrat mesečno in temu je sledil odhod k zdravniku. Tako se je to nekajkrat ponovilo, dokler nismo doma lakirali okenske okvirje. Ker je preveč smrdelo, smo šli spat k omi. Zjutraj je mama vsa vznemirjena spoznala, da Rene še komaj diha. Ker se mu še to ni zgodilo v tako hudi obliki, se je tudi sam prestrašil in začel jokati. To mu je dodatno otežilo dihanje. Mama in oče sta spoznala, da morata hitro ukrepati. Ker je bilo to zgodaj zjutraj, sta ga morala odpeljati kar v bolnišnico, kjer je za en dan tudi ostal. Moja mama je bila zelo v skrbeh in je hotela na vsak način ostati z njim v bolnišnici. Mislim, da je bilo to za mojega bratca dobro, ker je imel zraven mamo in se je umiril. Mama je takrat prosila zdravnika, če lahko zvečer zapustita bolnišnico, ker se mu je stanje vidno izboljšalo. Zdravnik ni bil preveč navdušen, mama pa je vedela, da je bil včasih doma še v slabšem stanju in je vztrajala. Takrat je dobil tudi napotnico za specialista, da ugotovi, zakaj se mu to neprestano ponavlja. Na pregledu so ugotovili, da je alergičen na pršice in določene vrste trav. Takrat je dobil tudi pršilo flixotide in berodual, ki mu omogočata normalno življenje. Zelo rad se ukvarja s športom. Rad igra košarko, tenis, zelo rad tudi plava, se vozi s kolesom, rola … Vendar ga ima mama vedno pod nadzorstvom. Ko ugotovi, da je preveč zanj (takrat Rene postane rdeč, lase dobi mokre, malo začne tudi kašljati) ga mora ustaviti, da se malo odpočije in tako prepreči napad. Tudi v vrtcu ga vzgojiteljica budno spremlja in ga pošlje malo sedet na klop, kadar vidi te znake. Kadar mama ugotovi, da se pripravlja k napadu, vzame v roko posodico – bučko in v njo razprši berodual. Potem Rene oprime bučko z ustnicami in petkrat močno vdihne vanjo in izdihne. To v presledkih še ponovita dvakrat tudi s flixotidom.
Kamorkoli gre Rene, vzame pršili s seboj, kajti nevarno je zanj, če ju ne bi imel. Moja mama je tudi ugotovila, da je zanj nevaren tudi vlažen zrak, hitra sprememba vremena, pa tudi, če ga kaj vznemiri.
Upam, da bo mojemu malemu bratcu nekoč bolje in ne bo potreboval razpršil – »pumpic«. Vsi nas tolažijo, da mu bo bolje, ko bo šel v prvi razred. Čakam na trenutke, ko se bo lahko igral, kolikor se bo hotel, kadar se bo hotel in kjerkoli se bo hotel in ne bo treba razmišljati toliko o tem, ali se še lahko igra, ali lahko poboža zajčke, ki bi jih tako rad neskončno dolgo božal pri dediju, pa jih ne sme. Tudi sam si to zelo želi in pravi, da zanj pomeni največ ZDRAVJE:

Evelina KRAJNC
5. razred, OŠ Draga Kobala, Maribor
Mentor: Majda RIŽNAR
 

ASTMA

Astmo sva dobila že pri dveh letih. Najverjetneje sva jo podedovala od staršev, saj sta jo v otroštvu imela tudi onadva.
To je pljučna bolezen, ki se ponavadi pojavi po hitri spremembi v ozračju. Dihalna pot se napolni s sluzjo, zato je dihanje oteženo. Ob taki situaciji uporabiva zdravilo berodual in fliksotide. Dihalna pot se spet razširi.
Starša sta nama od začetka morala pomagati. Kadar sva imela astmatični napad in sva morala inhalirati večkrat, včasih tudi na dve uri, sta morala ponoči kar naprej vstajati.
To seveda ni bilo prijetno, saj sta morala naslednji dan v službo. Kmalu pa sva spoznala bolezen in se navadila uporabljati zdravila in druge pripomočke in tako tudi vedela, kdaj jih je treba uporabiti.
Včasih zaradi astme nisva mogla sodelovati pri uri športne vzgoje. Tudi pri športnih dejavnostih dosegava slabše rezultate, saj se nama sluznica zadebeli in dotok zraka je otežen. Tako ne moreva teči tako hitro kot ostali.
Zdravnica nama je že od začetka rekla, da bo s puberteto bolje. Z nama je bolje, vendar imava še vedno občasne napade.

Anja in Matej CELARC
8. in 6. razred, OŠ Rovte, Rovte
Mentor:

 
3. tekmovanje leta 2002 ali ASTMA IN ALERGIJE NAS OGROŽAJO
prinaša prozo in poezijo. Izbrali smo nekaj krajših mnenj otrok o astmi, alergiji na pik čebele, kožni alergiji in senenem nahodu.

ALERGIJA

Nekega lepega sončnega dne sem sosedo peljala v vozičku. V roki sem imela liziko. Čebela je letala okoli moje lizike. Potem me kar naenkrat nekaj zapeče. Na vrat me je pičila čebela. Začela sem jokati.
Odšli smo k zdravniku. Zdravnica mi je rekla, da se ne smem praskati, ker bo potem še večja oteklina. Nato mi je dala injekcijo. Čez nekaj časa je bilo že v redu. Od takrat se bojim, da me piči čebela.

Špela KRANJEC
2. razred, OŠ Rovte
Mentor:

 


BOJ MED ŽEPNIM INHALATORJEM IN ASTMO

Nekoč je živel fant, ki je imel astmo. Neke noči je začel kašljati, začelo ga je dušiti. Z nočne omarice je vzel inhalator. Vdihnil je in kašelj se je umiril. »Nazaj v posteljo,« si je rekel in sladko zaspal.

Jaka LOGAR
2. razred, OŠ Rovte
Mentor:

 


ASTMA

Sem Tomaž, učenec drugega razreda. Tudi jaz imam astmo. Vsaka večja sprememba vpliva na moje zdravje. Tudi pomladansko cvetenje rož me ovira pri dihanju.
Z inhalatorjem si pomagam pri dihanju. Včasih pa tudi to ne pomaga.

Tomaž MAČEK
2. razred, OŠ Rovte
Mentor:
 

ASTMA

Astma je bolezen dihal. Traja nekaj let ali pa celo življenje.
Pri bolniku z astmo pride do zoženja dihalnih poti in v pljuča pride premalo zraka.
Bolnik težko diha in kašlja. Tišči ga v prsih in ne zmore naporov pri delu in športu.
Astmo lahko povzroča alergija, okužbe z virusi, delo v prahu …Bolezen se lahko deduje. Lahko jo poslabšajo duševne obremenitve, posebno strah.
Bolniki z astmo morajo poznati svojo bolezen. Izogibati se morajo vsemu, kar jim bolezen poslabša. Vedeti morajo, na katere stvari so alergični, na primer na nekatere vrste hrane (čokolada, orehi, jagode, mleko, jajca, barvila in konzervansi v hrani), cvetni prah, hišni prah. Ni dobro, da se izpostavljajo velikim temperaturnim spremembam in prahu. Zelo jim škodi kajenje. Kadar se bolezen poslabša, potrebujejo zdravila. Uporabljajo inhalatorje, iz katerih vdihavajo zdravila, ki širijo dihalne poti in zmanjšajo vnetje v pljučih. Ob najhujših napadih astme bolniki potrebujejo kisik.
Astma je huda bolezen, ki jo danes znajo zdravniki dobro zdraviti. Veliko pa si lahko pomaga bolnik sam, s tem da zdravo živi.

Jernej LAZAR
3. razred, OŠ Rovte
Mentor:
 

ALERGIJA

Nekaj me močno zasrbi
in še preden se popraskam,
že koža rdi, rdi.
Bolj se popraskam, bolj srbi.
Pri zdravniku se krema dobi
in končno se vse skupaj
počasi umiri.

Najbolje je za zdravje skrbeti,
zdravo gibati se in hraniti,
pa brez teh težav živeti.

Matic SLABANJA
4. razred, OŠ Dol pri Ljubljani
Mentor:
 


ALERGIJA

Alergija ni simpatija,
ampak je nadloga,
ki se loti marsikoga.
Če alergija te dobi,
pazi se vzroka ti,
fleki te spremljajo povsod,
cvetni prah bo to vzrok.
Čebela pride in piči te,
vse bolj vroče ti je.
Če še zdravila ni več,
brž v lekarno in z alergijo preč!

Rok UDOVIČ
4. razred, OŠ Dol pri Ljubljani
Mentor:
 


ALERGIJA

Alergija ti polomija,
vse pokvariš in uničiš,
kihamo, kašljamo, se dušimo,
ti pa smeješ se nam.
Ko alergičen si, zdravila jemlješ
vse dni.
A to včasih nič ne pomaga
in alergija še zmeraj nagaja.

Anja BERGOČ
4. razred, OŠ Dol pri Ljubljani
Mentor:
 
4. tekmovanje leta 2003 ali ASTMA IN PROSTI ČAS
so otroci v svojih prispevkih opisali s svojimi športnimi aktivnostmi, ki jih gojijo, kakšne težave imajo kot ljubitelji živali ali nakita. Kratka pesem pa govori o astmi.

ASTMA IN PROSTI ČAS

Tudi jaz imam astmo. Prvi napad astme sem imel pri dveh letih. Zelo hitro in težko sem dihal, začel sem močno kašljati, tako da sta me mami in ati odpeljala k zdravniku.Tam sem takoj dobil inhalacije zdravila ventolin za lažje dihanje. Potem sem doma redno jemal predpisana zdravila. Kasneje sem imel še lažje napade, najhuje pa je bilo, ko sem bil star 7 let. Ponoči me je začelo dušiti, takoj so me odpeljali k zdravniku, kjer sem dobil inhalacije in zdravila. Tam sem bil 3 ure, merili so mi pretok izdihanega zrak, poslušali pljuča. Od takrat redno jemljem zdravila in si merim pretok izdihanega zraka.
Na pregledu v alergološki ambulanti so ugotovili, da sem močno alergičen na pršico, cvetenje breze in leske. Doma smo preuredili stanovanje, tako da smo odstranili talne obloge, v svoji sobi tudi nimam tepiha.
V prostem času se veliko gibljem, ukvarjam se s športom tako kot ostali otroci, le paziti moram na redno jemanje zdravil. Zdravnica mi je celo priporočila, da bi se ukvarjal s kakim športom. V času cvetenja breze in leske, pa so priporočili, da bi se bolj zadrževal v zaprtih prostorih.
Pred dvema letoma sem bil na zdravstvenem letovanju na Rakitni. Bilo je zelo dobro. Naučili smo se pravilno jemati zdravila, imeli smo pohode na bližnje hribe, do jezera do hiše Muce copatarice. Tekmovali smo v lokostrelstvu in pikadu.Vsi smo se imeli zelo dobro.
Velikokrat sem se spraševal, zakaj imam astmo ravno jaz. Vendar, ko to bolezen bolje spoznaš, redno jemlješ zdravila in meriš pretok zraka, da preprečiš napade, spoznaš, da to ni nič tako groznega.

Boštjan RUPNIK
2. razred, OŠ Rovte
Mentor:
 

MOJA SOŠOLCA STA ASTMATIKA

V našem razredu imata dva učenca astmo. To sta David in Grega. David je alergičen na plišaste igračke, Grega pa na cvetni prah. David in Grega pravita, da ju ob večerih začne dušiti, zato imata doma inhalator. David in Grega ne smeta telovaditi. David doma ne sme imeti plišastih igrač.
Gregovi starši pa doma nimajo cvetlic. David je rekel, da ob večerih poje eno tableto, Grega pa ne. Če se kdaj mi igramo, se hočeta tudi onadva, samo učiteljica ne dovoli. Tudi zelo kašljata, če telovadita in potem ju začne dušiti. Obadva hočeta, da ju ne bi več dušilo. Zato imata obadva v šoli odprta okna. Jaz jima želim, da bi čimprej ozdravela.

Gregor ČURIN
3. razred, OŠ Bojana Illicha, Maribor, bolnišnični oddelek
Mentor:
 

IMAM ASTMO

Ime mi je Sara in imam astmo. Tudi moj očka ima astmo, zato že od prej poznam zdravila za astmo. Moja prejšnja zdravnica je ugotovila, da sem alergična na prah, pršice in mačjo dlako. To pa je najhuje, ker imam rada mucke. Doma imamo muco Simbo, ki pa ne sme biti veliko pri meni zaradi moje bolezni. Kadar imam slab dan, se kljub bolezni malo pocrkljava.
Lansko leto sem šla na Hvar in tam sem dvakrat imela napad. Neke noči sem imela napad in me je mami peljala na otroško kliniko. Drugi dan, ko sem šla domov, smo jaz, mami in oči šli v šolo za astmo. In tam so nam vse razložili kako in kaj. Zato sedaj pridno uporabljam merilec za pretok izdihanega zraka ter jemljem zdravila.

Sara TODOROVIČ
3. razred, OŠ Maksa Pečarja, Ljubljana
Mentor:
 

O ALERGIJI IN KAJENJU

Moja prijateljica Špela je alergična na čebele. Če jo le-ta piči, jo morajo peljati k zdravniku, ker ji mesto pika zelo oteče. Zato se jih zelo izogiba. Ko je bil moj oči majhen, je bil alergičen na breskve. Ko jo je pojedel, je dobil zelo velike izpuščaje. Moja mama ni alergična na nič, mami pa na sonce. Če jo slučajno dobi hudo sonce, je vsa pikasta, predvsem okoli vratu in po rokah.
Moj oči pa ima tudi grdo razvado, in to je, da kadi. Zelo mi gre na živce vdihavati ta dim. Skušam mu dopovedati, da naj preneha s kajenjem, vendar mi do sedaj še ni uspelo.
Za konec pa morda še to, da sem včasih tudi jaz že malo alergična na sonce.

Anja MLAKAR
4. razred, OŠ Videm
Mentor:
 

ALERGIJA

Alergija je preobčutljivost na določeno snov. Ljudje smo lahko alergični na veliko stvari. To so med drugim cvetni prah, pršice, čokolada, sadje in druga hrana, piki insektov, sonce, mačja ali pasja dlaka, nikelj, zdravila …
Jaz sem alergična na nikelj.Ta se običajno nahaja v nakitu in pasovih.
Če nosim zapestnico ali verižico, v kateri je tudi nikelj, dobim rdeč izpuščaj, ki me zelo srbi. Tudi moja mamica je alergična na to snov. Poznam veliko ljudi, ki so alergični na cvetni prah. Ti imajo vsako pomlad nahod in teče jim iz oči. Alergija je včasih lahko tudi nevarna.Posebno takrat, ko je prizadeto grlo in se človek lahko zaduši. Kdor je alergičen na čebelji pik, mora s seboj vedno nositi tablete.
Ljudje, ki so na neko snov alergični, se ji morajo čimbolj izogibati.

Sabina OCEPEK
4. razred, OŠ Dol pri Ljubljani
Mentor:
 

ASTMA

Astma je huda bolezen.
Lahko jo dobiš, če kadiš,
nezdravo živiš
ali se z njo kar rodiš.
Če imaš astmo, te duši
in ti luštno ni.

Matic REPANŠEK
3. razred, OŠ Dol pri Ljubljani
Mentor:
 
5. tekmovanje leta 2004 ali ŽIVLJENJE Z ASTMO IN ALERGIJAMI
izdelki predstavljajo v prozi in pesmi težave pri alergiji na hrano, na cvetni prah in na kovino.

KADAR NE SMEŠ JESTI DOBROT

Veliko ljudi ima alergijo, med njimi sem tudi jaz. Alergična sem na hišni in cvetni prah, jagode in vse sladkarije. Na meni se znaki alergije pojavljajo kot izpuščaji. Dobivam jih pod komolcem in pod koleni. Mogoče sem alergična tudi na sonce, saj kadar sije in je toplo, začnem kihati. Na testiranju za alergijo so mi rekli, da bo alergija ponehala, če tri mesece ne bom jedla sladkarij in jagod ter vdihavala hišnega in cvetnega prahu. Čeprav sem navodila upoštevala, imam občutek, da sem še zmeraj alergična.
Pa zakaj ravno sladkarije?

Anja BIŠČAK
3. razred, OŠ Tabor, Logatec
Mentor:
 

IMEL SEM KOPRIVNICO

Jeseni smo z očkom in mamico odšli na izlet. Preko prelaza Vršič smo se z avtom peljali pogledat izvir reke Soče.
Že pred odhodom me je začela srbeti glava. Med potjo me je srbelo že celo telo. Najprej sem mislil, da so me ponoči, ko sem spal, popikali komarji. Na izviru Soče mi je mamica dvignila majico. Videli smo, da imam izpuščaje po celem telesu. Mamica je rekla, da imam verjetno koprivnico.
Ko smo se pozno zvečer vrnili v Ljubljano, smo se odpeljali k dežurnemu zdravniku. Pregledal me je in mi dal tableto. Vseeno sem moral ostati v bolnišnici na opazovanju čez noč in še nekaj dni.
Na srečo ni bilo nič hujšega kot koprivnica, vendar mi vseeno ni bilo prijetno v bolnišnici. Komaj sem čakal, da spet pridem domov.

David KUCLER
3. razred, OŠ dr. Vita Kraigherja, Ljubljana
Mentor: Joža ŽIBERT
 


POKVARJENE POČITNICE NA MORJU

Z domačimi vsako leto del počitnic preživimo na morju. Vedno se jih zelo veselim. Pred tremi leti pa mi je alergija pokvarila počitnice. Bila je zelo neprijetna.
Drugi dan počitnic sem se zjutraj zbudil z nekaj pikami po telesu. Mislil sem, da so me popikali komarji. Potem pa je bilo teh pik vedno več. Na koncu so bile že rdeče lise. Tisti dan smo šli k zdravniku. Ta je ugotovil, da imam alergijo. Povedal je, da imam alergijo. Povedal je, da ne smem jesti mesa, piti mleka in tako dalje. V morju sem se moral kopati z majico, pa še to bolj malo. Dobil sem tudi zdravila. Alergija je kmalu izginila.
Vesel sem, da se alergija od takrat ni več ponovila. Zdaj se že lahko normalno kopam in tudi jem vse. Vesel sem tudi, da nisem dobil kaj drugega. So tudi ljudje, ki so alergični na čebelji ali osji pik, cvetni prah in na druge stvari. Imam prijateljico, ki je alergična na mlečne izdelke, lešnike, dlako… Res je dobro, da nisem v njeni koži.

Matija RUS
3. razred, OŠ dr. Vita Kraigherja, Ljubljana
Mentor: Joža ŽIBERT
 

NADLOGE SESTRICE NEŽE

Vedno sem si želela bratca ali sestrico. Po dolgih prepričanjih in moledovanjih se mi je želja z njenim rojstvom uresničila. Srečna sem in ponosna. Kmalu bo praznovala drugi rojstni dan. Od nje sem starejša 10 let.
Spoznala sem, da je imeti otroke naporno in odgovorno. Še po prvem letu je bilo z njenim zdravjem vse v redu. Potem pa so se kar naenkrat pojavile na nekaterih delih kože rdeče lise. Srbi jo in včasih se spraska do krvi. Zaradi tega je postala bolj sitna in manj spi. Smili se mi in zato jo pogosto pestujem in se z njo igram.
Njena zdravnica pravi, da je to posledica alergije na določene snovi, ki jih zaužije ali z njimi pride v stik. Marsikaj smo že ugotovili, a vsega še ne. Alergična je na mleko, jogurt, čokolado, sladoled. Na vse, kar ima izrazito aromo ter stik z nekaterimi travami.
Sedaj, ko to vemo, ima manj težav. Živimo na kmetih, kjer naj bi bilo življenje bolj zdravo. Najbrž da ta ugotovitev, ki je veljala nekoč, ne drži več.
Mama vodi evidenco o njeni prehrani in reakciji nanjo. Čokolade in sladoleda ne kupujemo. Lahko bi, vendar nočem, da bi se morala sladkati na skrivaj. Če si teh dobrot poželim, grem na obisk k noni v sosednjo vas.
Njena soba je brez zaves, tapet in plišastih igrač. Pri hiši nimamo psa ali muce. Vse to so, vsaj upam, trenutni ukrepi, ki naj bi pripomogli k izboljšanju njene bolezni. Pa je to sploh bolezen? Večkrat o tem razmišljam. Posebej še zato, ker je moja sestrica živahna, klepetava, navihana in razen omenjene »nadloge« nima drugih zdravstvenih težav.

Nika KOS
5. razred, OŠ Fojana
Mentor:
 

ASTMA

Tudi jaz imam astmo. Prvi hujši napad sem dobila pri komaj enem letu starosti, na silvestrovo. Zelo težko in hitro sem začela dihati, zato sta me starša odpeljala na oddelek prve pomoči v otroško bolnico. Tam me je pregledala dežurna zdravnica, se pogovorila s starši in mi takoj prepisala ventolin za lažje dihanje.
Tako smo ugotovili, da imam astmo.
Po tem napadu nisem imela nobenega napada več. Pridno sem jemala zdravila in jih še vedno jemljem. Vmes sem za nekaj časa prenehala z zdravljenjem in moje zdravje se je vidno poslabšalo. Na srečo je moja splošna zdravnica tudi strokovnjakinja za astmo. Svetovala je, da moram takoj pričeti z jemanjem zdravil in merjenjem pretoka zraka, ki je bil zelo nizek.
Danes po štirih letih rednega zdravljenja, pa se lahko gibam in ukvarjam s športom tako kot drugi otroci. Od prvega razreda osnovne šole aktivno treniram karate, pri katerem sem zelo uspešna; imam že šest zlatih, tri srebrne in tri bronaste medalje. Veliko tudi smučam, plavam, tečem in plešem.
V vseh teh letih sem se velikokrat spraševala, zakaj imam astmo. Ko pa to bolezen bolje spoznaš in redno jemlješ zdravila, ugotoviš, da je tudi življenje s to boleznijo lahko lepo in zabavno.

Maša OBLAK
5.a, OŠ Maksa Pečarja, Ljubljana
Mentor:
 

ALERGIJA JE BEDARIJA

Misliš da so ošpice,
ne, ne, to je alergija,
oh, strašna bedarija.

Z muco se igrala je
in dobila pike je.
Doktor, punčka pike je dobila,
le od kje jih je staknila?

Ali je bila pri roži,
ki pustila sled na njeni koži?
Ali pa je čokolada kriva,
da pri doktorju sedaj sediva?

No, poglejva kaj je to,
kaj je noro to tako.
Da je rekla mamica,
da je mucko božala.

Mačja dlaka ne uboga,
to velika je nadloga.
Ali muco bi pobrili,
kaj od tega bi dobili?

Muca naj ostane, kakor je,
alergija pa naj gre.

Anja LEKŠE
3. razred, OŠ dr. Vita Kraigherja, Ljubljana
Mentor: Joža ŽIBERT
 


ALERGIJA

Alergija, alergija
nepredvidljiva,
kar zgrabi te,
ko najmanj treba je.

Trebuh te boli.
Ves pikast si!
Zdravnik predpiše ti
zdravilo za alergijo.

Ko pozdraviš se,
pazi se,
hudobna alergija
za petami ti je.

Luka BARILOV
3. razred, OŠ dr. Vita Kraigherja, Ljubljana
Mentor: Joža ŽIBERT
 

ALERGIJA

Alergija te čisto uniči
in te skorajda muči.
Ima strašansko moč
in zdi se, kot da je to morasta noč.

Alergija te z veseljem draži,
a še najraje tvoje zdravje straži.
Zdravniki pravijo, da moraš ležati,
zato moraš pravilo spoštovati.

Na koži se ti pojavijo izpuščaji,
zraven pa še tisti zoprni lišaji.
Čisto vse te srbi,
v glavi ti vse bobni.

A ne smeš prehitro obupati,
zdravnikom moraš zaupati,
se jim pustiti pregledati
in potem se moraš hitro pozdraviti.

Brina GAČEŠA
5. razred, OŠ Maksa Pečarja, Ljubljana
Mentor:
 

ALERGIJA

Moja sestrica alergijo ima.
Od časa vse, se še ne ve.
Raziskujemo vsi, saj želimo,
da ji ne bi odrekali jedi,
ki se jih veseli.

Med drugim košček čokolade
ali kepico sladoleda,
ki se poleti prilega.

Tudi rožice vonjat ne sme,
potem jo nosek srbi,
oči si mane
in koža rdeča postane.

Enkrat, ko zgodilo se je tako
in staršev doma ni bilo,
sem mazilo vzela in jo
namazala narahlo.

Vprašala me je:
»Kaj bo bolelo?«
»Ne,« sem ji rekla,
»le pomagalo bo,
da te koža srbela ne bo prehudo.«

Nika KOS
5. razred, OŠ Fojana
Mentor:
 
6. tekmovanje leta 2005 ali ALERGIJE IN ŠOLA
je prineslo prispevke, ki so bili bolj splošni in manj vezani na temo. Preberete si lahko intervju s sestro, ki ima astmo in več zanimivih pesmi o alergiji na koži, hrano in cvetni prah.

VPRAŠANJA

Na vprašanja mi je odgovorila moja sestra, ki ima astmo.

Kako se počutite, ko vam nagaja astma?

Ob napadu imam težave z nosom, tako da diham skozi usta. Imam suh kašelj in težko diham.

Na kaj vse ste alergični?

Alergična sem na prah – hišni in cvetni, pršice, drevesa, trave, mačjo dlako …

Katera zdravila uporabljate?

Pršilec flixotide, ventolin, tablete flonidan, fiziološko raztopino za izpiranje oči, pršilo za nos nasonex in predvsem – veliko čistoče.

Manca MARJANOVIČ
4. razred, OŠ Dol pri Ljubljani
Mentor:
 

ALERGIJA

Alergija je:
pikasta, rdeča in
nebodeča al' boleča.

Dobiš jo lahko:
na kužka - njegovem kožuščku
ali na mački - na njeni tački,
na roži - ki sledi je pustila na tvoji koži.

A vseeno bodi vesel,
da ne bo še kdo pel,
na tvoji koži, kot so
pike, rdeče in velike.

Anja LEKŠE
4. razred, OŠ Dol pri Ljubljani
Mentor:
 


NOČEM BITI PIKASTA

Punčka dobila je pike
gromozanske, rdeče in velike.

Z mamico sta šli k zdravniku,
da odgnal bi to srbečo, rdečo piko.

Zdravnik ogleda piko si in ugotovi:
»Mogoče pa je od hrane kakšne
ali pa od dlake mačje.«

Punčka se spomni, da nabrala je dve roži,
mogoče sta pa oni sledi pustili na njeni koži.

Zdravnik napiše ji mazilo,
ki uničilo bo to malo alergijo.

Anja LEKŠE
4. razred, OŠ Dol pri Ljubljani
Mentor:
 


PESEM

Astma, astma,
ti šmentana astma!

Kamorkoli se odpravim,
spet nagajaš mi ti astma.

Skoraj pridem že do konca poti,
astma se spet pojavi mi.

Manca MARJANOVIČ
4. razred, OŠ Dol pri Ljubljani
Mentor:
 


ALERGIJA

Ko alergija je prišla,
sem k zdravniku šla.
Zdravnik je rekel, da alergija je,
alergija na prah, cvetni prah.

Čebela me je pičila,
spet sem k zdravniku šla.
Zdravnik je rekel: »Spet si prišla,
kolikokrat bo še alergija ta?«

Aleša BABNIK
4. razred, OŠ Dol pri Ljubljani
Mentor:
 


ALERGIJA

Prah po hiši kroži, pa se alergija sproži.
Kuža te vesel obkroži, pa te že v posteljo položi.

Nevidna v bližini čaka, njena ura neumorno tiktaka.
Nikoli se ne utrudi, če pa že – se usede na tvoje grudi.

Tadej LOŽAR
4. razred, OŠ Dol pri Ljubljani
Mentor:
 


ASTMA IN ALERGIJA

Ko je Miha še majhen bil, astmo je imel.
Ko pri naporu težko dihal je, z dihalko si
pomagal je.

Ko je bil že večji, alergijo na mleko je
dobil. Tako, ko ga je pil, po vsem telesu
pike je dobil.

Zdaj ko Miha velik je, se na te stvari navadil
je. Ve, kaj sme in česa ne, tako, da v
življenju mu lažje gre.

Tadej LOŽAR
4. razred, OŠ Dol pri Ljubljani
Mentor:
 

LETOŠNJA ALERGIJA

Letošnja alergija prav nadležna je,
nosek rdeč, lički beli, da pes smeji se mi.

Regratove lučke prav rad nabrat bi šel.
A alergija, strašna bedarija, pusti me ne!

Prijatelji se igrajo vsi, jaz pa samevam
in dneve preštevam, da mine ta strašna
alergija – velika bedarija!

Do sedaj skrbeli smo za šalo in zabavo, a
prihranili smo za konec tisto pravo, zato
na koncu pesmi ansambel vam izda, da
najlepša je tista iz srca:

Letošnja alergija prav nadležna je, nosek
rdeč, lički beli, da pes smeji se mi.

Arun BAHL
5. razred, OŠ Jožeta Moškriča, Ljubljana
Mentor:
 
7. tekmovanje leta 2006 ali VPLIV OKOLJA NA ASTMO IN ALERGIJE

je najbolj raznoliko z izdelki. Začnete lahko z dvema intervjujema, nadaljujete s spisi o pospravljanju, astmi in zanimivim domišljijskim spisom, kjer nastopata dva duhova Astma in Alergija. Ena od tekmovalk je opisala življenjsko zgodbo svojega dedka in njegovo življenje z astmo.
Sledijo pesmi, ki govorijo zlasti o senenem nahodu, astmi (z akrostihom) in nekaj rapov o alergijah. Zaključite z prizorom pri zdravniku, ki odkrije alergijo na jagode in s tremi prizori iz življenja bolnice z astmo in ljubiteljice živali.

VPLIV OKOLJA NA ASTMO IN ALERGIJE

Intervju z učencem

Zelo blizu mojega doma stanuje moj dobri prijatelj Žiga. Veliko se druživa in opazil sem, da ima tudi zdravstvene težave. O tem sva se pogovorila ob krajšem intervjuju.

Opazil sem, da imaš težave z nosom. So te zelo pogoste?

Ja, težave so pogoste in me to tudi zelo moti.

Ali veš, kje tiči vzrok za te težave?

Mislim, da sem na nekaj alergičen.

Imaš težave vse leto, ali samo občasno?

Največ težav imam spomladi.

Ali veš, katera drevesa s svojim cvetjem povzročajo alergije?

O tem sem že nekaj slišal. Vem, da jelša, leska in breza pogosto povzročajo alergije. Vem pa tudi, da alergije povzroča cvetenje trav.

O svojih težavah si se verjetno pogovoril tudi s svojim zdravnikom.

Seveda. K zdravniku sem šel pred dvema letoma.

Katera zdravila ti je predpisal?

Dobil sem zdravila proti alergiji in stanje se mi je izboljšalo.

Ima kdo od tvojih domačih podobne težave?

Težave imava starejši brat in jaz, ostali pa nimajo težav z alergijami in tudi ne z dihali.

Upam, da so težave le prehodne in boš kmalu pozabil nanje. Hvala za intervju.

Saša BRATUŠA
4. razred, OŠ Stročja vas, Ljutomer
Mentor:
 

POGOVOR Z MOJIM OČETOM ASTMATIKOM

Očeta sem prosila, naj mi bolj natančno pove še kaj več o njegovi bolezni.

Zakaj si dobil astmo?

Astma je pri meni alergijskega izvora.

Katere alergije imaš?

Imam alergije na pršice, pečkato sadje, trave, drevesa, živalsko dlako.

Kdaj si dobil to bolezen?

To bolezen imam že od otroštva.

Kakšni so znaki?

Srbenje, otekanje sluznic, oteženo dihanje ….

Ali te astma ovira pri kakšni dejavnosti?

Ne, če se giblješ v primernih prostorih, kjer ni veliko alergenov.

Katera zdravila moraš jemati?

Claritin, ventolin in flexotide.

Kolikokrat zaporedoma se ti to zgodi?

Odvisno od mojega izpostavljanja alergenom.

Kaj moraš takrat storiti?

Vzeti zdravilo in čimprej zmanjšati možen vpliv potencialnih alergenov. Se pravi oditi iz prostora, paziti na prehrano ali kaj drugega.

Ali nosiš zdravila s sabo?

Le občasno, in sicer tedaj, ko že vnaprej ocenim, da bi lahko prišlo do reakcije.

Kristina KUMER
5. razred, OŠ Maksa Pečarja, Ljubljana
Mentor:
 

ASTMA

Ko sem se rodila, sem dobila astmo. Težko sem dihala in pristala na aparatih. Ko sem se pozdravila, sem bila zelo utrujena. Hitro sem zaspala.Na srečo je nimam več in upam, da bo ostala kje drugje.

Andreja BECI
3. razred, OŠ Sava Kladnika, Sevnica
Mentor:
 


POSPRAVLJANJE SOBE

Vsako leto v aprilu začne Jurčkova mama veliko pospravljalno akcijo. Jurčku je tokrat naročila, naj si sam pospravi sobo. Jurček je nejevoljen vzel krpico in z njo obrisal prah s police. Kar naenkrat pa je začel močno kihati:»Apčih, apčih!«
Tako glasno je kihal, da je prišla mama v sobo in pospravljala kar sama. Včasih je dobro, da imaš alergijo, saj ti ni treba pospravljati sobe.

Ksenija AŠIČ
3. razred, OŠ Sava Kladnika, Sevnica
Mentor:
 


GROZNA ALERGIJA

Miha je alergičen na čebelji pik.
V soboto popoldne se je pred Mihovo hišo zbralo veliko ljudi. V bližini se je začel sejem.To je bil velik sejem, postavljenih je bilo mnogo lepih. Pisanih, zanimivih, privlačnih stojnic.
Miha je hitro pojedel kosilo in poklical svoja prijatelja Jureta in Žiga, da bi se skupaj odpravili na ta veliki sejem. S svojimi prihranki bi si kupili kaj posebnega. Prispeli so do živobarvne stojnice. Prodajali so med. Tudi čebele so bile na ogled. Fantje so si jih ogledovali. Odprli so pokrov, da bi kakšno prijeli. Ampak nihče ni vedel, da je Miha alergičen. Čebelar je bil zelo jezen, ker so prijemali čebele. Miha sta pičili kar dve, ena v obraz in ena na komolec. Obraz mu je zatekel na levem licu, komolec pa je postal kot velika žoga. Takoj so poklicali Mihovo mamo. Odpeljali so ga v zdravstveni dom. Miha si je dobro zapomnil, da se s čebelami ne bo več igral.

Jana NUČIČ
3. razred, OŠ Sava Kladnika, Sevnica
Mentor:
 

JOJ, BOLEZEN ASTMA

Ko sem bila stara dve leti sem se prvič srečala z zelo resno boleznijo, ki me je skoraj stala življenja. Ta bolezen se imenuje ASTMA.
Bil je mrzel zimski večer, ko sem kar naenkrat začela močno in brez prestanka kašljati. Ta kašelj se je stopnjeval in stopnjeval toliko časa, da sem od samega kašlja začela bruhati. Ustrašila sem se in sem začela jokati. To pa je vso stvar le še poslabšalo. Bolj kot sem se jaz jokala, bolj sem tudi kašljala in bolj me je sililo na bruhanje. Znašla sem se v nekakšnem začaranem krogu. Po približno desetih minutah se je tako iznenada, kot se je začelo, tudi končalo. Nehala sem kašljati, jokati in bruhati. Kmalu me je mamica dala spat. Ko je čez nekaj časa prišla k meni pogledat kako sem, je začela panično klicati očeta. Bila sem čisto plava v obraz in dihala sem z veliko težavo. Hitro sta me odpeljala k dežurnemu zdravniku, ki mi je dal dve injekciji in inhalacijo za zmanjšanje otekline grla in lažje dihanje.
Z reševalnim vozilom so me odpeljali v bolnišnico Jesenice, kjer sem ostala dva dni na opazovanju. Mamica mi je povedala, da so ji zdravniki rekli, da je šlo za minute.

Amanda KREGAR
4. razred, OŠ Križe
Mentor:
 

VPLIV OKOLJA NA ASTMO IN ALERGIJE

Nekega dne sem se sprehajala po vrtu in zaslišala dva glasova. Stopila sem do vogala in razločno videla in slišala dva duhova. Pomislila sem, da ju ne bi bilo primerno motiti med pogovorom, zato sem se raje skrila za grm in prisluhnila pogovoru.
Enemu je bilo ime Astma, drugemu pa Alergija. Poslušala sem zdaj enega, zdaj drugega. Astma je pripovedovala kako je nekega dne presenetila izmučenega bahača. Astma se je pohvalila, da do sape ni mogel priti kar dve uri.
Alergija ni mogla prenesti poraza, zato jo je prekinila in prisluhnila samo njej!
Ona je obiskala starega egipčanskega vladarja. Okužila ga je z alergijo, da je postal alergičen na pesek. Njegovo telo je postalo zelene barve. Pomočniki in pomočnice so mu hoteli pomagati, a so še sami pozeleneli. Ko je prišel vladar druge dežele na obisk, se je hitro vrnil domov, ko je videl, kaj se v tem kraljestvu dogaja.
Astma je postala vsa rdeča in ponovno sta se začeli prepirati, katera je nevarnejša za zdrave ljudi.
Po njunem razgovoru sem ugotovila, da sta Astma in Alergija po vsej verjetnosti bolezni.V hišo sem stekla po mrežo in ju ulovila. Položila sem ju v dve plastični vrečki in ju odnesla v laboratorij. Proučili so ju in ugotovili, da sta nevarni, muhasti bolezni.
Iz laboratorjia ju niso nikoli več izpustili, a nekega dne, ko sem se sprehajala po vrtu …

Barbara BOROVŠAK
5. razred, OŠ 1 Murska Sobota
Mentor: Slavica OVČEK DEČKO

 

ASTMA IN MOJ DEDEK

Astma je zaznamovala življenje mojemu dedku. Vedno se mi je zdela nenevarna bolezen, dokler mi ni očka povedal o smrti mojega dedka. Z boleznimi se ni igrati in tudi podcenjevati se jih ne sme. Če bolezni ne zdraviš pravilno, je lahko vsaka smrtno nevarna, celo navidez neškodljiv prehlad. Danes poznamo zdravila, s katerimi astmo zdravimo, katerih takrat, ko jo je imel moj dedek, niso poznali. Zdravniki znake astme tudi prej opazijo.
Družina mojega očeta je živela na Primorskem. Moj dedek (nono) je, ker je živel v takratni Italiji, moral služiti italijansko vojsko. Z vojaki so odšli v Afriko, kjer so ga kmalu po prihodu zasegli Angleži. Vojake so Angleži dali v zapor, kjer je nono preživel devet, verjetno najhujših let svojega življenja. Nono je bil močno podhranjen in ni vedel, ali bo svojo družino sploh še kdaj videl. Zbolel je tudi zaradi malarije, ki so mu jo pozdravili že tam. Tam je velikokrat dobival tudi astmatične napade. Zdravniki so domnevali, da je imel astmo že prej, ampak je napade začel dobivati šele v teh groznih razmerah. Močno je trpel tudi zaradi osamljenosti, kar je zagotovo slabo vplivalo na njegovo bolezen. O teh devetih letih vem bolj malo, ampak s prepričanostjo lahko rečem, da mu je bilo izredno težko. Pet let po koncu vojne se je kot po nekem čudežu vrnil domov. Moja babica (nona) je bila presrečna in seveda si je zadala nalogo, da svojega sestradanega in shujšanega moža poredi. Odlično je kuhala in tako se je nonovo stanje iz ene skrajnosti sprevrglo v drugo skrajnost, kar pa je bilo za astmo izredno slabo. Vedno večkrat je imel napade in bil je predebel. Nono je imel tudi grdo razvado. Rad je kadil. Ko pa je prišel domov, je bilo za to več možnosti, tako da je začel kaditi premočno.
Da bi opravičil svoje dejanje, je velikokrat rekel, da ga bo to pozdravilo, takrat že izredno močno astmo, in da se tako laže izkašlja. Ker je bil predebel, se je vedno manj gibal, veliko jedel in močno kadil. Napadi so bili vedno pogostejši in dušil se je vsak dan. To je preseglo vse meje in moral je v bolnico. Tam so poskušali mnoge reči, da bi ga pozdravili ali pa mu življenje vsaj malce podaljšali. Dali so ga na dieto in moral prenehati kaditi. Za očeta je bilo to težko obdobje, nono pa se je še kar smejal in ni hotel priznati, da se mu življenje izteka. Zdravnikom je uspelo napade malce zmanjšati, potem pa so mu našli raka na grlu. Seveda so ga morali nemudoma operirati. Skoraj vsi so bili prepričani, da bo preživel, celo moj oče, zato se od svojega očeta sploh ni mogel posloviti. Vem, kako moj očka trpi še danes. Astma mi je ubila dedka. Zaradi astme operacije ni preživel. Najbolj pa se mi je smilila moja nona.
Z možem, svojo ljubeznijo, je preživela komaj nekaj let svojega življenja. Najprej ga ni videla devet let zaradi služenja v Afriki, pri čemer je vsak dan živela v strahu, da nono ne bo niti preživel, potem pa še smrt, po kateri je nato enaindvajset let ostala vdova. Dedka nisem nikoli spoznala. Ne upam si ga kriviti, zato krivdo prevalim raje na bolezen, čeprav nekje v srcu vem, da ni čisto tako. Kajenje in hrana.
Mogoče bi ga, če se v teh stvareh ne bi razvadil, lahko spoznala, lahko imela svojega nonota, ki bi mi pripovedoval zgodbice, me vozil na sprehode in pel pesmi. Lahko bi božala njegovo brado in ga objela, kadar bi me bilo strah. In v svojih starih letih bi me lahko videl maturirati.
Žalostno, sploh ne ve, da obstajam, da ima vnučko.
Želim si, da bi bil pametnejši in bi se lahko danes veselil med nami. In da bi lahko razveseljeval mojo nono. In seveda, da bi moj očka lahko imel očeta, katerega ob njegovem otroštvu sploh ni bilo zraven. Šele ko je zrasel, se je nono vrnil in še to ne za dolgo časa.
Astma je še vedno v moji družini, ampak zdravniki menijo, da ni bila dedovana. Ima jo namreč moj mali bratec. Neke noči, ko sem bila stara deset let, je imel bratec astmatični napad in v očeh moje matere in očeta sem videla grozo, strah, da bi se zgodilo isto, kot pri dedku.
Zdravniki so nas potolažili, da njegova astma ni tako nevarna in da bo prejel ustrezna zdravila. Upam, da nas astma ne bo več nadlegovala. Pa četudi danes obstajajo dobra zdravila, je znotraj nas še vedno neki strah, da bi se zgodilo isto kot pri našem nonotu.
Upam, da bom ta strah lahko premagala in ne bom panična, če jo bodo imeli moji otroci, saj vem, da jo je danes lahko pozdraviti in da ni več na listu nevarnih bolezni današnjega časa.

Hana SREBOTNJAK
8. razred, OŠ Maksa Pečarja, Ljubljana
Mentor:
 

ALERGIJA

Prišla je pomlad!
Noski nas srbijo in bolijo.
Kihamo in čihamo.
Solze nam tečejo iz oči.
A te solze niso žalostne,
so pač to, kar se cedi.
Ne rabiš cedila,
ampak zdravila,
saj ni nalezljivo,
ampak skoraj ozdravljivo!

Urška KRAJNC
3. razred, OŠ Sava Kladnika, Sevnica
Mentor:
 

ASTMA

Astma je bolezen,
na katero si kar malo jezen,
saj smrkaš in kihaš
in težko dihaš.

Ko se dih zaustavi,
ga pumpica spet v ritem spravi
in spet lahko skačeš po travi.

Laura GRAŠIČ
4. razred, OŠ Križe
Mentor:
 


ASTMA

Sosedov Miha astmo ima,
vendar se ne da.
Vsak dan pridno telovadi,
razno razne vaje vadi.

Miha kmalu res bo zdrav,
zdravil ne bo potreboval.
Z nami spet se bo podil,
veselje do življenja dobil.

Tjaša SUŠNIK
4. razred, OŠ Križe
Mentor:
 


CVETNI PRAH

Nas draži, žgečka,
nam mira ne da,
iz nosu se cedi,
srbijo oči.

Zaide tudi v najmanjše kotičke,
globoko v pljučne mešičke.
Ne gre za bolezen,
niti stres niti strah,
to je le cvetni prah.

Eva MEGLIČ
4. razred, OŠ Križe
Mentor:
 

HUDA ALERGIJA

Zdravila, alergija,
to je slab znak.
Ne počutiš se dobro,
se te usmili vsak.

Veliko srečnih je ljudi,
ker alergije ne dobi.
Ko trave cvetijo,
imajo zatečene oči.
Vse jih srbi,
ker so alergični.

Janez BAŠ, Kristijan SAČER
4. razred, OŠ Prule, Ljubljana
Mentor: Olga DEBELJAK BABNIK
 


EVA IN ASTMA

Eva, Eva je zbolela,
in dušit se je začela.

Šla je inhalirat.
Zdravnik jo je pregledal
in povedal, da res astmo ima.

Vsa je bla že zatečena,
bolezen prebolela z zatečenimi očmi.

Konec blo je hude astme
in delala norčije kakor še nikdar prej.

Jošt GRDADOLNIK, Žan BELOVIČ
4. razred, OŠ Prule, Ljubljana
Mentor: Olga DEBELJAK BABNIK
 


ASTMA

Jo, jo, astma je bolezen,
je kot ena pesem,
ki ti dihat ne da.

Jo, jo, jemljejo zdravila,
pa mal bojijo se zdravnika.

Astma je ozdravljiva,
Zemlja dej pomagi
in odpelji astmo stran!

Haris BILIĆ, Andraž HREN
4. razred, OŠ Prule, Ljubljana
Mentor: Olga DEBELJAK BABNIK
 


IMAM ALERGIJO

Joj, alergijo imam!
Kaj naj naredim?

Težko diham, ker nekaj me tišči,
še spat ne morem, ker nekaj me srbi.

Po nosu si vrtam,
ker full me boli.

Zdravnik mi je dal injekcijo,
ki, avvvv, močno me zaboli.

Bolniki so v zrak skakali,
ker tako zakričala sem močno.

Sestre za glavo so se držale
in zdravniki prav tako.

En teden sem bila v tej grozni bolnici,
zdaj pa sem čisto cool.

Ana SENČAR, Tea ADAMLJE, Izza RIGLER
4. razred, OŠ Prule, Ljubljana
Mentor: Olga DEBELJAK BABNIK
 


ALERGIJA

Alergija ta presneta stvar,
zanjo vsakmu ful je mar.
Eva je zbolela,
angora oči je imela.

Z zdravniku je hodila in
zdravila je dobila.
Nato sledi inhaliranje,
to odpravi kašljanje.

Slabo ji je postalo,
se čisto ji je sfrkljalo.
Sej je preživela,
a angora oči je še vedno imela.

Živa URBANČIČ, Eva PIRNOVAR, Dragana TEKIĆ
4. razred, OŠ Prule, Ljubljana
Mentor: Olga DEBELJAK BABNIK
 


ZDRAVILA

Za vsako bolezen obstajajo zdravila,
le za astmo pravih ni.
Zdravila smo kupili,
a še bolj smo se dušili.

V postelji ležimo z napadi,
z zatečenimi učki spomladi.
Zdravniki ne morejo nič narediti,
ker trave zlo cvetijo prav spomladi.

Anja ŠTANGAR, Katja ZOF, Ines KOLER
4. razred, OŠ Prule, Ljubljana
Mentor: Olga DEBELJAK BABNIK
 

ASTMA

V razredu imam sošolko,
ki ji astma mir ne da,
o, ti nadloga ta,
ko bi že stran odšla.

Ne ponoči, ne podnevi,
ji dihati ne da,
morda pa bo že drevi
hitro stran šla.

To pesem posvečam sošolki in prijateljici Sari, ki ima astmo.

Katja KLANČNIK
5. razred, OŠ Maksa Pečarja, Ljubljana
Mentor:
 


ASTMA

Astma, astma, astma,
ti si pa res krasna,
ti nas rada imaš,
celi dan kregaš se na nas.

Noče te noben,
le nekdo, ki ljubi te,
zdravila treba jemati je,
saj brez njih ne more nihče.

Astma res kruta je stvar,
naj bo vesel tisti, ki je nima,
naj pomaga tistemu, ki jo ima,
reši ga iz tega pekla.

Katja MRLEC
5. razred, OŠ Maksa Pečarja, Ljubljana
Mentor:
 


ASTMA

Astma je bolezen huda,
ne premaga se brez truda,
ko si majhen jo dobiš,
a se je težko znebiš.

Astma je bolezen prava,
ne dobiš je od kakava,
ta bolezen je nadležna,
ampak ne napada gležnja.

Oteži ti dihanje
in celo kihanje.
Zamašen nos
je čisto bos,
brišeš si ga kot nor
in vdihavaš por.

Astma je nadležna stvar,
saj pumpico jemati moraš vsak dan.
Vendar sprejmejo te skoraj vsi,
kajti astme nalesti se ne moreš tudi ti!

Kristina, Rebeka, Maša K.
5. razred, OŠ Maksa Pečarja, Ljubljana
Mentor:
 

ASTMA

Astmo mi imamo, kot dušenje jo poznamo.
Poznam prijatelje, ki jo imajo,
ne morejo teči, se zabavati,
včasih niti uleči.
Sam astmatičnega napada še nisem doživel
in upam, da astme ne bom nikoli imel.


ALERGIJA

Alergija je huda stvarca, zaradi barve za lase
ti nateče glavca.
Nekaterim cvetni prah spuščaje naredi,
drugim se zaradi mleka kaj zgodi.
Vse več ljudi ima alergijo,
čez nekaj let ne bomo mogli niti v gozde,
hribe in med grozde.

Alexander MIKAC
6. razred, OŠ Vojke Šmuc, Izola
Mentor:
 

ASTMA

A stma je bolezen, kot kakšna močna ljubezen.
S opihaš kot vlak, čudno te gleda vas.
T eči hitro ne smeš, nogometu se ne upreš.
M oraš paziti, da se ne utrudiš saj se lahko zgrudiš.
A pogumen bodi in lepo hodi.

Jasmin ZEMLJIČ in Aleks MIŠAN
6. razred, OŠ Vojke Šmuc, Izola
Mentor:
 

ALERGIJA ALERGIJA ALERGIJA

Alergije so zelo nadležna in mučna reč. Nekateri imajo srečo, da niso na nič alergični, drugi imajo alergijo le na eno stvar, tretji so alergični skoraj na vse. Poznamo veliko vrst in oblik najrazličnejših alergij, zagotovo pa je zdaj najbolj popularna alergija na cvetni prah. Še sreča, da napada le spomladi in ne skozi vse leto.
Alergije pa so tudi zelo ovirajoče. Na primer nekdo, ki ima kmetijo, mora kositi, sušiti in spraviti travo oziroma seno kljub alergiji na le-to nevšečnost.
KDOR NA SVOJI KOŽI ŠE NI IZKUSIL ALERGIJE, JE ZA TO MORDA LAHKO HVALEŽEN NEKIM NEZNANIM, NADNARAVNIM SILAM.

Alergije res so huda reč:
Pri nekaterih ALERGIKIH se nam zdi,
da solzne imajo oči,
pri drugih nas vse srbi ali skeli.

ALERGIJE res ni fajn imet,
a tudi to se da preživet,
Le treba je potrpet.

Pomagati zna ALERGOLOG,
ki analizo ALERGIČNIH pik naredi
in prava zdravila dodeli.

To pa si zapomnimo,
da ljudje z ALERGIJO zakon so!

Mojca POROČNIK
7. razred, OŠ Prežihovega Voranca, Ravne na Koroškem
Mentor: Vanja BENKO

 

ALERGIJE

Življenje gre naprej in mi z njim,
jaz pa upam, da alergije ne dobim.
Ker vem, da ni prijetno, če si alergičen na stvari,
ker pol enostavno to nisi več ti.
Vsak od nas trpi,
nekateri pa so alergični na prav čudne stvari.
Si predstavljaš, da si alergičen na moko, jajca in pa mleko?
Kdo in kakšen kruhek ti bo speko?
In ko greš in kupiš pravo hrano,
zaradi drage cene počutiš se še bolj bolano.
Alergije pa se nahajajo povsod okoli nas,
da je ne staknem, pritisnem še bolj na gas, tak je ta čas.
Ker vedno več je ljudi, ki alergijo imajo,
tako da zatekajo in kihajo to spoznajo.
Alergija pa se največkrat sprevrže v astmo,
ker je že kasno, bom reku sam še, pa smo!

Nace ŠINKOVEC
13 let, 8. razred, OŠ Poljane
Mentor:
 

ALERGIJE …ALERGIJE …ALERGIJE

Flonidan zdravilo je za vse,
nobena alergija premaga ga ne,
naročite ga pri nas,
da lahko mi ozdravimo vas.

Le zapomnite si to pravilo:
LEK firma je prava!
Ko vzamete njihovo zdravilo,
to je najboljša zabava,
pridobite si ta »kij«
in se v tenutku znebite vseh alergij.

Oteženo dihanje zaradi cvetnega praha je prava nadloga,
sapnik vas ne uboga
in na ves glas za pomoč kličete Boga.
Pokličite LEK,
dobite zdravila nekaj dek
in alergija odšla bo bok.

Nos vam nagaja,
ker »žnoder« v njem se razvaja,
kaj bi klicali Popaja,
špinača mu je segnila,
zato tam ne bo zdravila.
Spomnite se zlatega pravila
in rešite se tega nedobudneža,
ki vam nagaja,
v trenutku boste vedeli,
da ne rabite Popaja.

In spomnite se alergije na mačje dlake:
takrat so res preglavice take,
da ne jeste fižola, ne omake.
Pa kaj bi vedno ponavljali,
saj veste, kaj morate narediti:
eno tableto FLONIDANA popiti.

Dan se lepše konča,
če nimate odebeljenega jezika.
Ali ste pojedli kaj takšnega,
kar jezičku ni pasalo,
da mu je vse moči pobralo?
Zdaj debel je kot slon,
v usta ne bi šel več niti bonbon.
Popijte FLONIDAN sirup
in nehal se bo vaš brezup.

Alergija na pršico je res huda
in res ni vredna velikega truda;
kihate kot nori,
ker je toliko prahu v prostori.
Postelja pa je pravo leglo pršic,
zato ponoči spanja ni nič.

Napravite si boljše življenje,
z zalogo FLONIDANA
se konča trpljenje
in alergijska rana je s tem končana.

Robert ERAT
8. razred, OŠ Prežihovega Voranca, Ravne na Koroškem
Mentor: Vanja BENKO
 

ALERGIJA NA JAGODE

M. SESTRA: Vstopi naj Ana Golubovič!
ANA: Dober dan!
M. SESTRA: Kar stopi k zdravniku.
ANA: Dober dan, g. zdravnik.
ZDRAVNIK: Dober dan, Ana, kaj pa je narobe s tabo?
ANA: Pojavile so se mi rdeče pike.
ZDRAVNIK: Pridi bliže, da pogledam. To je alergija.
ANA: Na kaj pa sem alergična?
ZDRAVNIK: Na jagode.
ANA: Ali se moram s čim mazati?
ZDRAVNIK: Pojdi v lekarno s tem receptom in dobila boš mazilo.
ANA: Kdaj se pa moram mazati?
ZDRAVNIK: Preden greš spat se namažeš in po nekaj dneh bodo izginile. Ne smeš jesti jagod. Na pregled pridi 19. 5. 2005, to je naslednji petek.
ANA: Hvala lepa.
ZDRAVNIK: Malenkost Ana.
ANA: Na svidenje!
ZDRAVNIK: Na svidenje!

Ana GOLUBOVIČ
5. razred, OŠ Maksa Pečarja, Ljubljana
Mentor:
 

ASTMA

A: Anka M: Ankina mama Z: Ankin zdravnik O: Ankin oče

Pri zdravniku, ko ugotovijo, da Anka boleha za astmo

M: Dober dan!Anka zadnje čase veliko kiha, včasih se zelo duši. To pa se je pričelo približno teden nazaj, ko sva bili na obisku pri moji sestri, ki ima hišo polno cvetja, žametne zavese in razkošno žametno pohištvo v dnevni sobi.
Z: A tako!Po opisanih dejavnikih in okoliščinah, v katerih so se pojavile težave, ima vaša Anka najverjetneje astmo.
M: Ampak kako je to mogoče? Vedno je bila zdrava, zdaj pri starosti treh let pa se izkaže da ima astmo!
Z: Oh gospa! To ni bolezen, ki bi jo lahko vsak že na daleč opazil, sploh pa se lahko z leti popolnoma pozdraviš, le moja navodila bosta morali upoštevati!
M: Oh, oprostite, ampak res sem se prestrašila!
Z: Zdaj me pa obe dobro poslušajta! V hiši imejte čim manj cvetja, odsvetujem vam kosmate ali pernate živali, kaditi v hiši in otrokovi bližini prepovedano!
Anka mora skrbeti za osebno higieno, uporabljati pa bo morala tudi inhalator, ter piti zdravila, ki jih bom predpisal!
M,A: Kaj je to inhalator?
Z: To je napravica, s katero si bo Anka lajšala dihanje in pomaga pri zatiranju astme! Sestra vaju bo naučila njegove uporabe ob naslednjem obisku pri nas!
M: Hvala za vašo prijaznost! Zelo ste mi olajšali sprejem astme v družino. Na svidenje!
A: Adijo!
Z: Na svidenje in natančno upoštevajte moje besede!
M: Bomo! Na svidenje!

DOMA

A: Živijo, očka! Veš, astmo imam.
M: Da, prav si slišal, pomagaj mi znositi rože iz stanovanja, napisati oglas za oddajo naših hišnih ljubljencev, ter odvadi se kajenja, kar pomeni odnesi cigarete v kontejner!
O: Saj to je groza! Kaj bo z otrokom? Mu bo to pustilo posledice …
M: Ne bo, če bova le upoštevala zdravnikova navodila in za Anko skrbela, kot si zasluži! Naučili te bova tudi uporabe inhalatorja, ko bo potrebno to znanje.
O: Ampak, kako to ni grozno? Ali je tebi kar tako malo mar?
A: Ne, mamico skrbi zame, ampak je zdravnik povedal, da bom, ko bom velika, lahko popolnoma zdrava, če ga bom ubogala!
O: Vsaj ena dobra lastnost te bolezni! Potem se pa kar lotimo čiščenja!

OSEM LET KASNEJE

A: Mami, jaz bi imela psa!
M: Saj veš, da ga ne smeš. Astmo imaš!
A: Mama, zdaj nimam več tako hudih napadov in lahko ga imam!
M: Ne! Saj veš, da že ko prideš do sosedovega psa, pričneš kašljati in se dušiti! To se ni spremenilo od takrat!
A: Če nočeš psa, mi kupi zajčka!
M: Ne! Vse dlakaste živali pozabi! Če pa meni ne verjameš, vprašaj jutri zdravnika o tvoji želji imeti žival!
A: No, prav! Saj boš ostala ti brez besed, ko mi bo zdravnik dovolil imeti psa!

PRI ZDRAVNIKU

Z: No, kako tigre! Imaš še napade, upoštevaš moja navodila?
A: Da, upoštevam! Le eno vprašanje imam.
Z: Le vprašaj?
A: Ali lahko imam živalco? Če da, katero?
Z: Lahko imaš žival. Ne smeš imeti kosmate ali pernate. Lahko imaš npr. ribico, kačo, kuščarja, želvo in podobne živali.
M: No, ti pa me nisi poslušala!
A: Bom imela kačo ali želvo, se bom že odločila za eno od teh.
Z: Ha, ha. Ti pa imaš res rada živali in si jo res želiš! Samo pazi, da ne bo v tvoji sobi, da pri čiščenju ne bo preveč prahu, ki ti lahko škoduje.
A: Ne skrbite! Hvala vam!
M: Hvala, na svidenje!
Z: Ni zakaj! Pa lepo skrbi za žival.
A: Bom, na svidenje!

Anka dopolni petnajst let, astme nima več. Dobi psa, zajčka, želvico pa ima še iz časa, ko je živela z astmo. Še vedno je previdna, se izogiba velikim travnatim ali rožnatim površinam, skrbno briše prah, ki bi lahko škodoval, inhalator pa ima le še za spomin na svoji polički spominkov!

Danijela JEJČIČ in Urška PUŠNAR
9. razred, OŠ Lucijana Bratkoviča Bratuša Renče
Mentor: