Zamenjaj cigareto za smuti

Zamenjaj cigareto za smuti

Društvo pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije bo v sodelovanju s Slovensko zvezo za javno zdravje, okolje in tobačno kontrolo obeležilo DAN BREZ CIGARETE in DAN BOJA PROTI RAKU z akcijo ''Zamenjaj cigareto za smuti'', ki bo v soboto, 4. februarja 2023, potekala v centru Supernova Qlandia Maribor. Najdete nas nasproti lekarne.   

Med 10. in 16. uro boste mimoidoči v zameno za cigareto dobili smuti. Ob tem pa vam bodo strokovnjaki izmerili pljučno kapaciteto in prisotnost ogljikovega monoksida v izdihanem zraku. Po navedbah NIJZ tobačni dim vsebuje več kot 7.000 različnih kemičnih snovi, okoli 70 jih povzroča raka, na stotine pa jih je škodljivih zdravju, med njimi tudi ogljikov monoksid. 

Na dogodku vam bodo strokovnjaki tudi pojasnili, kaj rezultati meritev povedo o vaših pljučih ter podali osnovne informacije o škodljivih učinkih kajenja in uporabe tobačnih izdelkov, ter se z vami pogovorili zakaj je pomembno, da to razvado opustite in kje poiskati pomoč pri opuščanju. Starši pa boste izvedeli katere so nove oblike tobačnih izdelkov, s katerimi se pogosto srečujejo tudi otroci. Mogoče ste jih že videli v otrokovem nahrbtniku ali žepu, pa niste vedeli, da gre za tobačne izdelke.