Bolezni pri otrocih

Če so vašemu otroku odkrili kronično pljučno ali alergijsko bolezen

Zavedati se morate, da danes zaradi zdravil in pripomočkov lahko obvladamo mnogo bolezni, ki jih pred 50 leti nismo mogli. Starši sicer neradi slišijo, da ima njihov otrok bolezen, ki bo ostala - je kronična, vendar je danes takih otrok vse več. Otrok je lahko zaradi svoje bolezni v stabilnem stanju, lahko pa je v poslabšanju, vendar vedno s svojo boleznijo.

Kako otrok sprejme svojo bolezen?

To je odvisno od njegove starosti. Majhni otroci (do 2 let) le malo razumejo o svoji bolezni. Zanje je pomembno samo to, da so starši prisotni pri bolečih preiskavah, postopkih, ... saj težko prenašajo ločitev od staršev.

Predšolski otroci že začenjajo razvijati občutek samostojnosti in se začenjajo upirati, nočejo na primer jemati zdravil. Starši pa morajo biti DOSLEDNI in se že takrat naučiti, kdaj lahko popustijo in kdaj ne.

Otroci v nižjih razredih osnovne šole imajo že občutek obvladovanja svojega okolja. Lahko opišejo razloge za bolezen in tudi začutijo, da so drugačni od drugih. Starši bi jim morali pomagati, da že sami vodijo svojo bolezen.

Starejši otroci so že bolj sposobni razumeti svojo bolezen in zdravljenje, vendar še vedno ne reagirajo tako kot odrasli. Čutijo se odrinjene zaradi odsotnosti od šole ali od aktivnosti. Starši lahko postanejo preveč zaščitniški. To je sicer normalna reakcija staršev, vendar bi se starši morali zavedati, da na ta način otroku škodujejo.

Pubertetniki začnejo razvijati svojo identiteto. Samopodoba postane zelo pomembna. Mnogo jih gre v tej starosti skozi fazo zanikanja bolezni, ko nočejo jemati zdravil, se držati diet ali jo kontrolirati. Starši morajo vztrajati, da bodo sprejeli nadzor nad svojo boleznijo in jih obravnavati kot druge najstnike ...

Kako ravnati, če ima vaš otrok kronično bolezen

Starši so prvi, ki zvejo za diagnozo otroka. To je velikokrat težko sprejeti in tudi starši gredo skozi iste faze, kot odrasli bolniki, kar smo opisali v drugi zloženki. Res pa je, da se tisti starši, ki gojijo pozitivno mišljenje, tudi bolje prilagodijo novemu stanju - bolezni otroka.

Kaj morate storiti za to, da boste dobro shajali z boleznijo svojega otroka

1. Dobro spoznajte bolezen
Pomembno je, da se dobro informirate o otrokovi bolezni in se družite s drugimi starši takšnih otrok. Tako se boste naučili, kako pomagati svojemu otroku.

2. Dobro komunicirajte z otrokom
Za otroka s kronično boleznijo so pogoste hospitalizacije, srečanja z zdravstvenim osebjem, včasih boleči posegi in zdravljenja. Pomembno je, da mu stojite ob strani in ga vzpodbujate s pozitivnim mišljenjem. Otroku razložite stanje odkrito in ga pripravite na posege, saj bo to zmanjšalo njegov stres in strahove.

3. Otrokom dovolite izbiro
Tudi otrok s kronično boleznijo se uči, kako postati samostojen in izbirati. Nekatere stvari so zanj OBVEZNE (jemanje zdravil), nekatere pa NE. Dati mu morate možnost izbire, na primer: Ali boš sedaj vzel zdravilo? Odgovor bo gotovo NE. Zato je treba vprašanja postaviti drugače, da bomo dosegli tisto, kar hočemo: Katero zdravilo boš vzel najprej - modro ali rdeče?

4. Podpirajte njegova prijateljstva in aktivnosti s sošolci
Otroku s kronično boleznijo je težje vzpostavljati prijateljstva, ki mu dajejo občutek pripadnosti. Zato morate poudarjati njegove dobre strani in ga vzpodbujati, da bo lahko srečal druge otroke s podobnimi interesi.

5. Sodelujte z učitelji
Šola predstavlja pomemben del življenja vsakega otroka, zato bodite v stalnih in dobrih stikih z  njegovimi učitelji, da bodo tudi oni seznanjeni z njegovo boleznijo in jo razumeli.

6. Pomagajte družini, da se prilagodi
Nekatere družine se novi situaciji prilagodijo laže, druge teže, nekatere tudi razpadejo. V družini z bolnim otrokom velikokrat eden od staršev postane njegov stalni negovalec, kar obremeni partnerski odnos.  Družinsko življenje je boljše, kjer sta partnerja bolj fleksibilna in si delita delo in pričakovanja. Zelo pomembno je, da se držite dnevne rutine in si razdelite odgovornost.

7. Skrbite za druge otroke
Starši ne smejo pozabiti drugih svojih otrok, ki so zdravi. Zaradi ukvarjanja z bolnim otrokom so lahko drugi otroci ljubosumni, jezni, depresivni.

8. Skrbite zase
Zavedati se morate, da skrb za bolnega otroka predstavlja dodaten stres, zato so takšni starši izpostavljeni nevarnosti, da se bodo iztrošili in izgoreli. Pomembno je torej, da si vzamete čas zase, za vadbo, prijateljstva.

9. Prosite za pomoč
Starši bolnih otrok morajo govoriti o svojih težavah. Nikoli naj vam ne bo nerodno za to, da boste prosili za pomoč. Zavedati se morate, da je vaš otrok od vas odvisen in le z vašo pomočjo bo zadovoljen otrok in kasneje zadovoljen odrasel.