Sproščanje in pljučni ali alergijski bolnik

Napetost lahko vpliva na našo pljučno ali alergijsko bolezen, zato je pomembno, da se znamo sprostiti.

Kaj je sprostitev?

Sprostitev je stanje, ko se uglasimo sami s seboj in s svojim okoljem in bolj ali manj zavestno doživljamo notranji mir, ugodje in ravnovesje. To je obdobje razbremenitve in hkrati nabiranja novih moči in prava priložnost za najtesnejše srečanje s samim seboj. Nezmožnost biti sproščen na telesni, čustveni in duševni ravni preprečuje vsako resnejše delo na višjih stopnjah.

Kakšni so načini sproščanja?

Mnogo je načinov, situacij in tehnik, ki nas sproščajo. Mednje sodijo: počitek, spanje, topla kopel, zaupljiv klepet, igra, glasba, slikanje, petje, sprehodi, molitev ... Tehnike za intenzivno sprostitev so: meditacija, progresivna relaksacija ...
Sprostitev ne prihaja od zunaj, temveč se ji prepustimo. Vsak od nas ima svoj ključ do lastne sprostitve.

Telesni položaji za sprostitev

Telesni položaj ima za sprostitev pomembno vlogo, še posebej za začetnike in pljučne bolnike.

Položaj na hrbtu
je manj primeren
postane bolj sprejemljiv, če podložimo vzglavje in noge

Položaj na boku
v tem položaju najpogosteje zaspimo
v tem položaju je pljučno krilo, ki je na podlagi, bolje
prekrvavljeno, medtem ko je drugo pljučno krilo bolje predihano

Sedeči položaj
primeren za aktivno sproščanje; hrbtenico vzravnamo, noge pokrčimo, roke poljubno položimo v naročje, rame so spuščene
Položaji, primerni za pljučne bolnike
Položaj je pomemben ob akutnem poslabšanju bolezni.

Kočijaški položaj:
1. sede, hrbtenica vzravnana, noge pokrčene, ramenski obroč preko rok fiksiran na stegna
2. sede, hrbtenica vzravnana, noge pokrčene, komolci in glava naslonjeni na mizo

Kako se lahko sprostite?

Vse se začne z odločitvijo, da se res želite sprostiti. Vzemite si v začetku od 10 do 15 minut časa, kasneje ga podaljšujte do 30 minut. Poiščite miren prostor in se namestite v primeren položaj (npr. kočijaški položaj). Sprostitvene tehnike lahko uporabljate za dnevno razbremenitev in za lažje soočanje s težavami.

1. Sproščenost in dihanje
Ker je dihanje povezano s sprostitvijo, se lahko vsak človek sprosti tudi s tehniko preponskega dihanja. Namestite se v udoben položaj, položite obe dlani, druga na drugo med popek in žličko in med vdihom skozi nos nežno vdahnite v trebuh in z vdihom odmaknite dlani, med izdihom nežno izdahnite zrak in z dlanmi ves čas sledite gibanju.
Dihanje in naše duševno stanje sta neposredno povezana. Vsaka čustvena reakcija se izrazi tudi v spremembi dihanja. Dihanje je pri nesproščenem plitvo, hitro in z zgornjim delom pljuč. Tako diha tudi človek z okvaro pljuč, kar pomeni, da ga tako dihanje vodi v stresno stanje. Zato je sproščanje pri pljučnem bolniku zelo pomembno.

2. Mediacija z vizualizacijo
Dnevno 1-2-krat v umirjenem prostoru vdihujete in izdihujete v enakomernem ritmu. Izberite položaj (npr. kočijaški položaj), ki je primeren za sproščanje in se vi v njem najbolje počutite. Osredotočite se na zgodbo ki se odvija v vaših mislih in se predajte prijetnim občutkom, ki vas obdajajo.

3. Kombinacija dihanja in mediacije z vizualizacijo
Učinkovite so tehnike, ki povezujejo osnovne dihanja in sproščanja mišic ter dodajajo vidno predstavo, ki vas sprošča. Najprej se je potrebno naučiti pravilnega dihanja, nato pa dodamo še vidno predstavo.

Primer vizualizacije:
Namestimo se v primeren položaj, umirimo dihanje, zapremo oči in se z mislimi za nekaj časa preselimo na morje. Ležimo pod visoko zeleno palmo, toplo sonce nas prijetno greje in veter nas nežno boža po telesu. Poslušamo šumenje valov in skozi nos vdihujemo svež morski zrak. Primemo droben, topel pesek, ki nam med prsti spolzi nazaj na tla in s seboj odnese vse naše skrbi, bolečine in težave. Na stopalih začutimo prijetno toploto, ki prihaja po nogah navzgor in se razširi po celem telesu. Ko se naužijemo prijetnega občutka toplote in miru, se počasi vrnemo v čas in prostor ter odpremo oči.

Simona Gliha, dipl. fiziot.