Dobre navade

Pomoč pri opuščanju kajenja

Seznam vseh Zdravstvenovzgojnih centrov (ZVC) v Sloveniji, kjer so vam v oporo pri opuščanju kajenja se nahaja na spletni strani Naiconalnega inštituta za javno zdravje oz. na naslednji povezavi: Seznam ZVC s kontaktnimi podatki

Najboljša odločitev, za katero ni nikoli prepozno

Večina nas pozna prizadevanja različnih organizacij, društev in posameznikov, da bi ljudje spoznali škodo, ki jo zloraba tobaka povzroča za zdravje, ekonomijo, gospodarstvo, medosebne odnose in še več. Ena izmed njih je tudi mag. Jožica Mesarič, prof. zdrav. vzgoje, ki že vrsto let dela z mladimi in odraslimi, ki jih osvešča in pomaga razviti znanje in veščine za preprečevanje in prenehanje kajenja.

Preberi več

ADITIVI – odločitev je pogosto na naši strani

Zakaj bi kupovali pisane bombone in pijače z umetnimi barvili, jogurte z umetnimi sladili, kislo repo in čevapčiče s konzervansi, juhe iz vrečke z ojačevalci arome in še bi lahko naštevali, če pa lahko izberemo enaka živila, ki ne vsebujejo aditivov? Potrošniki smo zaradi nekritičnega povpraševanja tudi sami delno odgovorni, da se uporaba aditivov povečuje.

Preberi več

Sladki mehurčki ne prinašajo zdravja

Pitje pijač z dodanim sladkorjem (PDS: sadni nektarji, sirupi, ledeni čaji, s sladkorjem sladkani čaji, sladke gazirane pijače, pijače za športnike, energijske pijače in vode z okusom) je povezano s tveganjem za debelost, sladkorno bolezen tipa 2, bolezni srca in ožilja ter druge bolezni. Pijače z dodanim sladkorjem vsebujejo za telo skoraj neopazne kalorije. Njihovih kalorij v tekoči obliki organizem namreč ne zazna dovolj dobro, kar lahko poruši uravnavanje apetita in zato povzroča večji energijski vnos. Po mnenju strokovnjakov s Harvarda pijač z dodanim sladkorjem ne bi smeli uvrščati med običajno hrano in pijačo, temveč v kategorijo nevarnih snovi, kot so transmaščobe, alkohol in tobak.

Preberi več

Zdravilne rastline in čaji pri prehladih v dihalih

Ob vsej moderni medicini mnogi skušajo prestati prehlad dihal z domačimi pripomočki in ob koristnih nasvetih iz domače skrinje. Skušajmo obnoviti, katere rastline naj bi bile pri roki za čaje ob prehladu v grlu, dihalnih poteh in pljučih. Večkrat vsakdanji pogovor nanese na to vprašanje, ki ga marsikdaj zastavimo tudi svojemu izbranemu zdravniku. Ne pozabimo, da telo ob vneti sluznični površini potrebuje veliko tekočine, ki jo moramo zaužiti, pri tem pa so še posebej koristni čaji, ki jih priporočata tako izročilo kot sodobna fitoznanost.

Preberi več

Vnos vode in dehidracija v poletnem času

Voda je osnovna in najpomembnejša tekočina, ki sestavlja naše telo. Brez nje lahko v normalnih vremenskih razmerah preživimo odrasli do deset dni, otroci pa le do pet dni.
Vsebnost vode v našem telesu je odvisna od starosti. Pri dojenčku voda zavzema 70 odstotkov telesne teže, pri odraslem moškem 60 odstotkov telesne teže, pri odrasli ženski pa okoli 50 odstotkov telesne teže.

Preberi več

Kako spremeniti svoje navade

Problem navade je, da je avtomatična, kar pomeni, da jo opravljamo, ne da bi pri tem razmišljali. Takšna je zato, ker smo jo tolikokrat ponovili, da se je skoraj ne zavedamo. Pravimo, da je kot železna srajca. Navade smo se torej naučili, lahko pa se je tudi »odnaučimo«. To pa seveda poteka postopoma.

Preberi več

Kako opustiti kajenje

Večina kadilcev bi sicer rada prenehala kaditi, vendar ugotavlja, da je težko, saj kljub volji pogosto ponovno zapadejo v razvado. Zavedati se je treba, da gre pri kajenju v prvi vrsti za odvisnost od nikotina - droge, ki je v tobačnem dimu. Ta pride v telo kadilca z vdihavanjem tobačnega dima. Večina kadilcev je blago odvisna od nikotina, kar pomeni, da lahko kajenje opustijo sami s pravilnim načrtom za opustitev. Poleg pravilnega načrta za opustitev potrebujemo tudi čas in manjšo obremenitev z drugimi stvarmi, za kar so dopusti kot nalašč.

Preberi več

Sproščanje in pljučni ali alergijski bolnik

Sprostitev je stanje, ko se uglasimo sami s seboj in s svojim okoljem in bolj ali manj zavestno doživljamo notranji mir, ugodje in ravnovesje. To je obdobje razbremenitve in hkrati nabiranja novih moči in prava priložnost za najtesnejše srečanje s samim seboj. Nezmožnost biti sproščen na telesni, čustveni in duševni ravni preprečuje vsako resnejše delo na višjih stopnjah.

Preberi več

Telesna teža in pljučni bolnik

Kako je z vašo težo? Bi lahko brez škode izgubili nekaj kilogramov? Ljudje, ki imajo preveč kilogramov, so bolj izpostavljeni nekaterim vrstam raka, boleznim srca in ožilja, možganski kapi, zvišanemu krvnemu tlaku, sladkorni bolezni, artrozi velikih sklepov. Pljučni bolnik, ki ima preveč kilogramov, v še večji meri obremenjuje pljuča in srce. Več telesne maščobe namreč ovira prepono, da se manj in teže premika pri dihanju. To pa ima za posledico težje in bolj naporno dihanje, ki povzroča utrujenost.

Preberi več