Alergijski rinitis

Alergijski rinitis

Danes ima alergijski rinitis že 20-30 % prebivalcev. Predstavlja vnetje sluznice v nosnem organu, torej tudi v obnosnih votlinah. Bolezen se kaže s srbenjem v nosu in očeh, kihanjem, izcedkom iz nosu, slabše prehodnim nosom za zrak, tudi pordečelostjo oči, solzenjem in srbenjem v očeh. Zelo burno obliko alergijskega rinitisa spremlja splošno slabo počutje, glavoboli, lahko celo bolečine v sklepih. Rinitisu se pri 30-40 % ljudi v nekaj letih pridruži še astma, zato je potrebno protialergijsko zdravljenje rinitisa, da preprečimo alergiji pohod navzdol v pljuča.

Preberi več

Alergija na zgodnja drevesa in grmovnice - seneni nahod

Seneni nahod je alergijsko vnetje očesne veznice, nosne sluznice ali obeh hkrati.

Kadar vnetje prizadane očesno veznico, nastane rdečina, srbenje in solzenje. Veznica lahko tudi oteče. Pri prizadetosti nosne sluznice se nos zaradi otekline sluznice zamaši, razvijejo se srbenje nosu, obilen voden izcedek in prekomerno kihanje. Kadar je alergijsko vnetje neobvladano, se lahko razširi tudi na spodnja dihala in se pri bolniku razvije astma. Klinična slika zelo spominja na navadni prehlad. Pomembna razlika med obejma je, da prehlad ne traja več kot teden dni, seneni nahod pa lahko traja tudi več mesecev in se pojavlja vsako leto v istem obdobju, v obdobju cvetenja rastline, na katere cvetni prah je bolnik preobčutljiv.

Preberi več

Spomladanski in poletni alergeni

Ko s kožnim testiranjem odkrijemo pozitivno reakcijo na cvetni prah oljke, bolnik neredko zmaje z glavo, češ da se ne zadržuje v okolju, kjer rastejo in cvetijo oljke. Tedaj moramo razložiti, da je oljki soroden tudi cvetni prah jesena, katerega pa je v celinski Sloveniji kar precej.

Preberi več

Pelodni alergeni so v ozračju lahko vse leto

Večina pelodnih alergij je prisotna spomladi. Tedaj številni ljudje trpijo za alergijskim rinokonjunktivitisom. Dokazali smo jim namreč alergijo na cvetni prah zgodaj cvetočih dreves in pozneje trav. Zato so v zgodnji in poznejši pomladi tako pogosti alergijski nahod in alergijsko vnete oči.

Zadnja leta pa so omenjene težave pri mnogih navzoče bolj zgodaj kot nekoč in se zaključijo šele ob novem letu ali pa preidejo kar v težave zgodnje pomladi. Domnevni vzrok teh drugačnih sezonskih problemov so klimatske spremembe, drugačno vreme, temperaturne razlike okolja in s tem nejasnost prehoda jeseni prek drugačne zime v pomlad.

Preberi več